Mi a rossz a lengyelországi életben?
Köszönöm.
1-es: Igen, az álszentséget tapasztaltam én is, nem is egyszer.
2-es: Valóban nem jó az időjárás.
Én egy év múlva ki fogok költözni Lo-ba. Feleségem lengyel, én is jól beszélek lengyelül. Több tíz éves tapasztalatom van a lengyelekkel. Szóval álszentség. Igen, régen sokkal vallásosabbak voltak a lengyelek, sokkal többen jártak templomba. A katolikus egyház nagyon erős volt ott mindig, és erre még ott volt a lengyel pápa. Manapság egész más a helyzet. A kormánypárt (PIS) erőlteti a vallásoktatást, nagy teret hagy az egyháznak. De ezek jórészt csak falvakban kisvárosokban tudnak szavazókat szerezni, nagyvárosokban nagyot csökkent a támogatottságuk. Nálunk a családban talán 20-25% jár templomba, de ők sem szavazói az ultrakatolikus pártoknak.
Csóróság. Igen azok voltak kb. 2000-ig. Utána nagyon jól fel tudták használni az EU-s forrásokat, rengeteget fejlődtek, manapság már minden mutatóban jobbak nálunk. Korrupció ott is van, de messze nem olyan mértékű mint nálunk. Vannak gazdag emberek, de nem oligarchák.
Az idén ősszel lesznek parlamenti választások. Remélem eltakarítják a mostani Kaczyński féle ultrakonzervatív, tolvaj bandát. Ha nem, ott is lesz orbanizálódás.
Magyar-lengyel barátság. Igen ott még létezik. Nagyon sokszor sikerült kapukat megnyitni azzal, hogy "de én magyar vagyok". Míg a magyar átlagember szinte semmit nem tud Lo-ról, a lengyel hírekben sokat beszélnek Mo-ról. Sajnos nem mindig pozitív értelemben, mert az orosz-ukrán háború megbontotta nemcsak a kormányzópártok (PIS-FIDESZ) egységét, de a lengyel kisemberek is értetlenül állnak Magyarország oroszbarát politikáját illetően.
Időjárás. Általában hűvösebb, de manapság ott is lehet érzékelni a globális felmelegedést. Bizonyos vidékeken elkezdtek szőlőt ültetni, bort készíteni. 20-30 évvel ezelőtt ez elképzelhetetlen volt. Nyáron gyakran fürdenek a Balti-tengerparton
Ha gondolod, kérdezz nyugodtan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!