Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi a véleményetek a veszprém-...

Mi a véleményetek a veszprém- megyei vörösiszap kiömlésről? Belemehet-e a Dunába a szennyező anyag? Lehet-e csapvizet használni ezek után?

Figyelt kérdés
2010. okt. 5. 17:46
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

kedves negyedik! Őszinte részvétem a hozzátartozóknak és nagyon szomorú vagyok azért,mert meghaltak azok az emberek!!Illetve akik elvesztették a házukat...Szörnyű tragédia.

Viszont a kérdésem most arra irányult,hogy lesz-e probléma, ha belefolyik a Dunába.Pesten lakom és a Duna vizét isszuk több tízezren,nagyon nem mindegy,mit iszom meg!!! Anyám azt mondta,ne is egyek olyan kaját ami vizzel készült.Meg ne fürödjek. De könyörgöm,hogy lehet ezeket megvalósitani??

Kedves első,ha tudnál valamit konkrétan ezzel kapcsolatban mondani,annak nagyon örülné(n)k és megköszönnénk! Csak mert tegnap a hiradóban láttam hogy belefolyt a Dunába a cucc....már kezet mosni se merek...:(((

2010. okt. 8. 12:28
 12/15 anonim válasza:
Én is ezen rágódom sajna. Az meg hogy figyelmeztetnek esélytelen, mert a lakosokat sem figyelmeztették akiket elpusztított az iszap.Amúgy meg: Bármikor történhet valami az ivóvízzel arra nem gondoltál hogy nincs rá semmi garancia(lásd vörös iszap). Életed meg 1x van csak, bármikor meghalhatsz :( sajna ez van.
2010. okt. 8. 22:49
 13/15 anonim ***** válasza:

A vörös iszap tehát lúgos Fe(OH)3 lúgos szuszpenziója.

Ha ez bekerül a Dunába, az ivóvízkezelés szempontjából semmilyen problémát nem jelent. A vas sem káros, de be sem oldódik, hiszen szilárd ofrmában van jelen. Ez egyszerűen kiszűrhető. ülepíthető.

A lúgos kémhatás sem probléma, ugyanis a vízkezelés egy eléggé összetett folyamat, melynek során beállítják a víz pH-ját az ideális értékét. Ezt mindig megteszik, ennek különféle okai vannak (pl csővezeték, stb stb). Tehát ha ez a lúgos iszap bekerül a víztisztítóba, ott az iszapot eltávolítják, a lúgosságot a kívánt értékre csökkentik.

A lúgos vízben esetleg kedvező lehet a különféle mikroorganizmusok elszaporodásához. Ezeket klórral, ózonnal vagy UV fénnyel elpusztítják.

Ezek nem okoznak problémát. Amíg éltek ezek a bacik, különféle anyagokat termelnek, ennek az lesz a következménye, hogy megszaporodik a nitrit/nitrát, ammóüniumion koncentráció.

Ezek az iononok a víznek egy fontos minőségi jellemzője. Folyamatosan vizsgálják. Ha nem megfelelő az érték, ezt is tudják kezelni.

Nemtudom pontosan mire vagy kíváncsi, kérdezz nyugodtan.

Első voltam

2010. okt. 8. 23:15
 14/15 anonim ***** válasza:

Szegény Dunátoknak nem lesz baja ne aggódjatok.

De a Marcal a mi folyónk. Az már halott. Ez senkit nem érdekel, mert csak egy kis patak a Dunához képest.

Itt direkt elárasztották az emberek földjeit a Marcal vizével, csak hogy ne menjen olyan gyorsan a Dunába...

Az volt a parancs, hogy minél több ömlik a földekre annál jobb... Ezek az emberek a földjeikből éltek, és a nagy Pest, meg a külföld meg stb. miatt, most majdnem (ismétlem majdnem) akkorát szívnak mint a Kolontáriak. Pedig itt nem lett volna semmi baj.

Megjegyzem az egész iszapkatasztrófát nem fújták volna ennyire fel, ha nem veszélyezteti a Dunát az iszap....

2010. okt. 9. 16:38
 15/15 A kérdező kommentje:
sajnálom a Marcalotokat,komolyan! :((
2010. okt. 10. 11:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!