Megmondanátok, h miért van ez? Mit tudok ellene tenni?
Én kárpátaljai vagyok, egy határmelletti városban élek és kb 100km-rel messzebb járok tanulni.Ahol tanulok, az a város a hegyekben van meg minden.Ez volt a felvezetés, most jön a gond.Én, mint magyar, mint kulturált ember, úgy öltözködök\hordom a hajam...szóval úgy nézek ki, ahogy akarok...nem öltözködök bénán, van stílusom stb.Növesztem a hajam, de itt, ahol tanulok, ebből olyan komoly viták vannak, h egy fiúnak hogy kell kinéznie.Minden nap végig hallgatom az oszt.ban, h miért nem vágatom le a hajam, miért nem borotválkozok meg (körszakállam van csak).Ez engem nem érdekel, mert mondtam, h nehogymá' úgy nézzek ki, ahogy ti mondjátok, de tényleg majdnem minden nap meg kell ezt hallgatnom, h milyen hülye vagyok stb.Nem érdekel, mert otthon így a normális, tolerancia is van a világon, de ezek a kemény fejű parasztok ezt nem értik.Persze van, aki normális, aki tolerál meg minden...van hosszúhajú ismerősöm itt, őt meg hülyének nézik..."mert egy fiú ne hordjon hosszú hajat, mert egy fiúnak rövid KELL, h legyen a haja" (de ki szerint!?Hát kinek mi köze hozzá, h milyen a másik?!)Akk sem fogom azt tenni, amit ők akarnak, csak picit már kellemetlen ezt hallgatni.Nekem a barátaim otthon, velem együtt, úgy néznek ki, ahogy akarnak.Az oszt.ban az összes létező elvet felhoztam.Mi közük hozzá?!Én nem itt élek, akk úgy nézek ki, ahogy akarok stb...de semmi...egyszerűen mit tegyek ez ellen :S
Miért járok színes ruhákban, miért hordok szakadt nadrágot...Azért, mert úgy nézek ki, ahogy akarok, és én sem szólok bele, h nincs meg a fél fogsoruk, mégsem kezdenek semmit, meg hogy régi, divatja múlt ruhákat hordanak...És még a lányok is ezekre a tapló, büdös parasztokra buknak, az európai külsejű emberekre rá se néz a nagytöbbség.Most nyugodtan azt lehet hinni, h lenézem őket...nem őket nézem le, csak azt, amit képviselnek...a tahóságot!
Tegyél rendet a gondolataidban, és rögtön helyére kerül majd a külvilág is!
Minél előbb bevallod, hogy igenis lenézed őket, annál előbb lesz tiszta a helyzet. Nem kell ítélkezned, és nekik sem muszáj. Viszont ha mégis ezt teszik, az az ő dolguk, egészen addig, amíg neked nem lesz ebből kézzel fogható hátrányod. Ha elkezdik mondani a magukét, megfordulsz és elmész. Ki tart vissza? Tanulhatsz máshol is, az is egy megoldás. De a legfontosabb az, hogy megtaláld, miért zavar ez téged? Mert ha nem zavarna, nem lenne semmi gond. Ők mondanák a magukét, téged meg nem érdekelne. A problémád szerintem valójában az, hogy ÉRDEKEL, amit mondanak, csak ÚGY TESZEL, mintha nem érdekelne. Ez baromi nagy különbség. :)
A gondom az, a h igenis lenézem őket, mert földhözragadtak, nem is tagadom.Tahók, azt hiszik, h az a helyes, ami a kis falujukban történik.Én picit többet láttam a világból mint ők, mert hiszitek v nem, van olyan, aki a környező falvak\városok - on kívül még nem volt sehol...és nem azért, mert nem engedheti meg magának, hanem mert igénytelen és nem is érdekli, h mi van máshol.Nincs pénzük ruhára meg kajára, de méregdrága telefonokkal járkálnak, havonta cserélik stb.Nem mehetek máshova tanulni, mert már csak pár hónapom van a diplomáig.Lehet, h félreérthető voltam, de én már nem sulis vagyok.
Am azért érdekel, h mit mondanak, mert olyanok is mondanak ilyet, akikkel együtt lógok, bírnak és a haverjaim.A legjobb haverom is azzal csesztet, h hogy nézek ki.Van olyan, ki tényleg nagy haverom, és csak 1x-2x rákérdez, h miért pont így nézek ki, de ő megelégszik azzal a válasszal, h ki akarom próbálni, h így milyen vagyok és ezzel vége.De olyanoktól is hallok ilyet az oszt.ba, akiktől toleranciát várnék.
Sajnos ide még nem ért el a kúltúra.A magyar lakta területeken ilyen gond nincs.Legalább is a normálisabb helyeken...tahó, szőröstalpú, hegyi parasztok.
Ha akarjuk, ha nem, embertársaink nagyszerű tükröt tartanak elénk, és ez úgy van nem csak Kárpátalján, hanem mindenütt az egész világon. A szép, a jó dolgok melyeket mások magatartásában, viselkedésében látunk, azok bennünk is jelen vannak, akkor is ha mi azokat nem hozzuk kifejezésre. Ha ez nem úgy lenne akkor észre se vennénk azokat. Ugyanez érvényes a kevésbé szép és jó dolgokra, amit másokban látunk.
Előző válaszoló (ma 13:42) nagyszerűen összefoglalta mi a teendő:
„Tegyél rendet a gondolataidban, és rögtön helyére kerül majd a külvilág is!”
Ehhez csak azt lehetne hozzátenni hogy ez egy kiváló alkalom arra, hogy ne csak azt tanuld meg ami a diplomád megszerzéséhez szükséges.
Ez a külső, a védjegyem, ahogy nevezitek, ez otthon nem feltűnő, hanem normális.És nem csak poénból, hanem véresen komolyan be akarnak olvasztani, magukhoz hasonlóvá tenni, de már csak a gondolkodásunk sem hasonlít.
Hogy érted azt, h tegyek rendet a gondolataimban?Ez konkrétan akkor most mire utal? „Tegyél rendet a gondolataidban, és rögtön helyére kerül majd a külvilág is!” meg ezt hogy érted, h " ez egy kiváló alkalom arra, hogy ne csak azt tanuld meg ami a diplomád megszerzéséhez szükséges." Ez most akk mi akar lenni?
Ez arra utal, hogy nem csak méltatlan dolog, ha lenézünk valakit, hanem nagyon hátrányos is emberi kapcsolatainkra tekintve. Talán beláthatod azt is, hogy a kevésbé igényes ember, semmivel se rosszabb, kisebb, kevesebb, gyengébb vagy műveletlenebb, sőt, ha azt nézzük, ki mennyire terheli a föld teherbíró képességét, az igénytelen ember egy lépéssel előbbre áll.
Most kérlek ne vedd rossz néven, mert biztos vagyok abban hogy vannak neked nemesebb jellemvonásaid is, de amit eddig magadról írtál, az ne, több mint a sznobizmus tökéletes cégtáblája. Úgy látszik eddig csak a külsőségekre tetted a hangsúlyt. Ajánlanám fordulj befelé, ismerd meg saját igazi kilétedet, akkor sok minden kitisztul körülötted, akkor nem fogsz lenézni senkit, és látni fogod, hogy mélyen téved az aki téged vagy valaki mást lenéz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!