Butábbak voltak az emberek régen?
Szerintem a buta nem a legmegfelelőbb kifejezés rá. Ez olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy butábbak -e ma a 70 évesek, mint a 15 évesek. (Ill. attól is függ, h mit értesz a buta alatt.)
Tehát régebben (akár 100 éve is ) kevesebb olyan ember volt, aki az alapfokú oktatáson kívül magasabb képzésben részesült volna. Sőt, még az alapfokú iskola elvégzése sem volt mindenütt általános. A tanulás leginkább a gazdagok kiváltsága volt.
Viszont a kevésbé iskolázott emberek egy sor olyan dolgot tudtak a mezőgazdaságról, a földművelésről, az időjárás változásairól stb., amelyek ma már nem képezik a mindennap használatos ismeretek részét.
Tehát a kérdésre szerintem nincs egyértelmű válasz...
Nem, a nagy tudosok Newton stb. sokkal kevesebb matematikai és egyéb eszköz segítségével számítottak ki, vizsgáltak és értelmeztek dolgokat, amiket levezetni, megérteni még mai modern eszközökkel is bonyolult (az átlagember számára). Kortól függetlenül mindig voltak okos, érdeklődő, és ami a legfontosabb: elszánt emberek. Mindig voltak olyanok is, akik megelégedtek azzal, hogy elmennek nap, mint nap kocsmázni, gladiátorviadalokat nézni stb. A kocsma még mindig divat, a gladiátorviadalokat felváltotta a TV. A pletykálkodás mostmár sz.g.-en megy.
Az arányok szerintem nagyjából állandóak voltak mindig. Szerintem az okos embereket nem lehet így összehasonlítani, hogy okos-okosabb, egyszerűen csak okos!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!