Ciki megkérdezni, hogy leszbi-e?
Van egy csoptársunk az egyetemen, és elég furcsa csajszi, na meg ránézésre inkább egy fiú jut eszembe róla, mint egy lány, abszolút fiús alkata van, fiús arca + még elég furcsa stílusa is, és már többen is ezt beszéljük, h szerintünk leszbi lehet.
Szerintetek ciki az, ha egyenesen megkérdezem tőle? Nem csesztetésből, csak úgy kíváncsiságból, aztán vagy megmondja vagy nem ... De ha megmondja, akkor se akarunk szórakozni vele, de behalunk a kíváncsiságtól :))
Szerintetek? Ti meg mernétek kérdezni?
Hát bocs, de ezt elég dedósan adjátok elő, komolyan. Most őszintén, mi közötök van hozzá? Elvileg tanulni jártok oda, nem egymás magánéletével foglalkozni. Mellesleg én is egyetemista vagyok, de eszembe sem jutna ilyet kérdezni bárkitől.
Amúgy meg az egyik válaszolótól kérdezném, hogy mi az, hogy bölcsészek vagytok VAGY szociológusok? A szociológus is bölcsészkarra jár, amúgy meg nincs is olyan szak, hogy "bölcsész".
az elte-n a társadalomtudományi karra jár a szociológus, hogy más egyetemen van e külön kar vagy nincs azt nem tudom, és nem is érdekel:)
Nemis mint szakot emlitettem a bölcsészt, inkább mint kategóriát.
"a konkrét tárgyi tudás nem igazán egyenlő az intelligenciával"
- Ez így igaz.
DE,
a gyakorlatban nem, vagy csak nagyon nehezen hasznosítható tudásért hajtani és keményen dolgozni az egyenlő az inteligencia hiányával. Persze kivétel, ha valakinek az a célja, és TÉNYLEG szeretni fogja a munkáját.
Áruld el mit fogsz a diplomáddal csinálni:) elmész tanárnak és kileszel akadva, hogy milyen szar a fizetésed?
Ha valaki azért bölcsész, mert ez minden vágya azzal nincs semmi baj. Ha meg azért mert nem tud magával mit kezdeni, vagy mert akkor van magával megelégedve, ha bejutott egy olyan szakra ahol az egekben vannak a ponthatárok azt már inkább mondanám szánalmasnak, mint inteligensnek. (ezt a komoly problémát, amit a kérdésben lertál meg főleg:D)
Van elég sok bölcsészként végzett ismerősöm, a legtöbbjük megbánta, hogy nem valami értelmes szakra ment, ami konkrét tárgyi tudást ad, és amivel el is lehet helyezkedni könnyen.
hát tudod bennem az merül fel kérdésként, hogy az egész amit mondasz, iszonyúan relatív, hiszen őszintén, mégis melyik szakmát mennyire tudsz meghatározni a gyakorlatiasság szempontjából?
Pl ha van egy semmire se tartott pszichológia szak (gondolom, legalábbis szerinted), akkor oké, ez nem piacképes és így felesleges. na most amint valaki viszont pszichés okok miatt nem tudja ellátni a mindennapos, igen gyakorlati feladatait, és pszichológiai segítségre szorul, akkro azért máris más megvilágításba kerül a pszichológia gyakorlati haszna is, nem?? Tegyük fel, pont az informatikus for "lebénulni" a gyakorlati életben a pszicés problémája miatt. Na akkro mi van? Mégis az van, hogy a pszichológiának felértékelődik a gyakorlati haszna.
Egy a vége: képtelenség ezt ilyen fekete-fehér módon mérni, összetettebb kérdés az, hogy mi mennyire gyakorlatias és mi mennyire hasznos úgymond a gyakorlatiasság szempontjából.
Na a ztáb bizony láttam én már olyan álláshirdetést, eg yegész nagy multi HR-igazgatói posztjára, ahol elvárásként mindössze az volt megjelölve, hogy minél magasabb szintű bölcsészettudományi képzettség és felső fokú nyelvtudás. Nézd, ebben az esetben is látod nem a konkrét informatikai gyakorlati tudásra volt szüksége a cégnek, hanem az egész céget képviselő, magas intelligenciájú emberre, akit egy bölcsész személyében kerestek, és ha jól tudom, végül egy 4 bölcsész-diplomás emberke került oda. Szóval látod itt nem kifejezetten a szakképzettség a leglényegesebb, hanem előtérbe kerül a baromi magas szintű intelligencia. Persze ez már lesarkított példa, hiszen nyilván minden bölcsészettudományi terület ad szakképzést (kivéve párat), na az itt a kérdés inkább, hogy a jelenlegi piaci viszonyok mellett ez mennyire életképes és így mennyire gyakorlatias. És lépjünk csak arrébb kicsit Nyugatabbra, máris óriásit változik egy kép, ahol egy egyszerű, irodalom szakos tanárt is nagyon megbecsülnek, és bizony irigylik is sokan az állását.
Szóval ez az egész kérdéskör itt nálunk olyan baromi elcseszett, mint annyi más, de ez nem hiszem, hogy alap lenne a megítélésre. Nem ??
Tény, civilizáltabb országokban a bölcsészképzés is gyakorlatiasabb.
Én a hazai bölcsészetnek konkrétan a különböző nyelvszakjaira látok rá, és azt kell mondjam, hogy azok bizony S * Z * A * R * O * K, így, csupa nagybetűvel, csillagokkal. Ezek tényleg csak két dologra jók: vagy tanítasz, vagy kutatsz. Egyéb, gyakorlatban is használható tudásban nem reménykedhetsz (legalábbis itt, a PTE-n).
Igaz, a Bolognásoknak most már van egy-két értelmesebb órájuk, mint pl. fordítástechnika és hasonlók, de még a "rövid- és a hosszú kódosok" idejében semmi ilyesmi nem volt, legfeljebb csak specialziációként lehetett csinálni valami ilyesmit.
Szóval nyelvszakra menni itt nem igazán érdemes, szerintem, hacsak nem minden vágya valakinek vagy a tanítás, vagy az, hogy egész életében ontsa magából a semmiről sem szóló, de annál terjedelmesebb "tanulmányokat".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!