Budapesten meg lehet élni napi 1000 Forintból?
Egy fórumon olvastam, hogy egy egyetemistának 30 000 Forintja marad, miután az albérletét, és az ahhoz tartozókat (rezsi, közös költség) kifizette.
Tehát minden mást abból a 30000-ből old meg, az étkezését is.
Lehetséges ez egyáltalán? Nekem ez nagyon kevésnek tűnik.
Mi sem vagyunk gazdagok, de ennek többszöröséből is takarékoskodva élünk.
Ti mit gondoltok?
Szerintem meg lehet oldani, ha ebből csak a kaja, tisztítószer és ruhát kell kikalkulálnia.
Gondolj bele abba, hogy Pesten sok helyen lehet vásárolni olcsón. Azt aláírom, hogy az albérlet drága, na de míg vidéken 25 Ft egy zsemle, addig Pesten akár már 8 Ft-ért is tudsz venni. Azért ez sem mindegy.
Vannak praktikák is, amivel tudsz spórolni. Pl: ha hétvégén hazautazol, akkor otthonról hozhatsz magaddal főtt ételt (egy pár napra biztosan elég), száraz tésztát (amiből rögtön össze tudsz dobni egy túrós tésztát, s csak a túrót és a tejfölt kell megvenned), vagy ha többfélét főzöl és lefagyasztod kis adagokban, akkor változatos étrended lesz és főtt ételt eszel.
Persze, ha nem akarsz húst - hússal enni.
A reggelit, vacsorát meg lehet oldani hideg kajával ( felvágott, vaj, lekvár, tejföl, zsír, halas kenyér, gyümölcs, joghurt stb.) vagy ha melegebbet akarsz, akkor főtt tojás, virsli, lecsó (ami másnap ebédre is jó).
Érdemes az olcsóbb kategóriájú dolgokat választani. Nem fontos 200 Ft-os ásványvíz, elég a 60 Ft-os, akciós is.
A piacon érdemes szét nézni, mert a fonnyadtabb paprikát, zöldséget olcsóbban szokták adni, vagy a hipermárketekben is van olyan hűtő, ahol az érték csökkent árut tárolják. Nem biztos, hogy le van járva a szabija, lehet, hogy csak 3-4 nap múlva jár le a szalámi, de addigra te már meg is eszed. S mindezt sokszor 50-70 %-kal olcsóbban. Zöldségek is vannak leakciózva (a múltkor egy kiló gombát vettem 500 Ft-ért, jó kis gombapörkölt lett belőle)
Persze ha valaki dohányzik, más hobbija van (jóga, aerobic, tánc, golf stb.) akkor erre számolnia kell, hogy az plusz kiadás.
A legtöbben szerintem azon lehet spórolni, ha nem indulsz útnak éhesen, így nem fogsz egy regiment pénzt elkölteni mindenféle Fornetti-s bódékban, hamburgeresnél stb. Illetve legyen nálad mindig ásványvíz vagy más innivaló.
A nassolni valókat koncentráltan csökkenteni kell ( egy héten egy chips vagy sós mogyoró).
S még talán azon is lehet spórolni, hogy a tisztítószereket olyan helyen vásárolod meg, ahol vannak kedvezmények. (Pl: a DM -ben van pontgyűjtő kártya, s 50,100,150 pontért kuponfüzetet kapsz, amelyben akciós termékek vannak. Vagy 10%-os, 25%-os kedvezmények egy-egy termékre.
Sok sikert a spóroláshoz. Nem vagyok gazdag, de én így igyekszem lefaragni a költségeimet.
Mivel a rezsi és albérlet a nagy pénzfogyasztó, ezért a 30 ezer főleg csak az evésre kell. Napi 600-700 Ft-ból elfogadhatóan lehet táplálkozni, és a maradék pénz akkor még másra is elég.
Mindenkinek mást jelent az "épp hogy kibírható" szintű nyomor. Valakinek az a minimum, hogy minden hétvégén bulizik, koktélokat iszik és taxi viszi haza, hétközben pedig étteremben ebédel. Neki a 100 ezer is kevés havonta.
70-80 éve egy szegényparaszt hétközben csak kenyeret és szalonnát evett, és hétvégén evett csak főtt ételt. Kiszámolható, hogy ez kb. havi 8-10 ezer forintból kijön. Ezt nem nevezték nyomornak, mert a nyomor az volt, amikor még szalonna se volt és a kenyérből se volt elég.
Bizonyos egyetemeken nagyon húzós a jegyzetek ára, és akkor nem lehet kijönni havi 30-ból.
Attól függ, hogy kaviárt akarsz enni minden este, vagy beéred szalámis kenyérrel, uborkával.
Ha az ember igazán akar spórolni, szerintem tud is. Nyilván ez lemondással is jár.
Nem hiszem, hogy valaki minden hónapban több ezer forintot költ ruhára, mosóport, tisztítószereket sem kell venni minden hónapban.
Keresni kell az akciós lehetőségeket.
Na de majd remélem hamarosan kipróbálhatom, hogy mennyiből lehet megélni Pesten. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!