Németország is van olyan liberális, mint Hollandia, nem?
2010. szept. 12. 13:48
Nem.
Franciaország sokkal liberálisabb, de még az sem közelíti meg Hollandiát.
Ott nem legális a fű, nem házasodhatnak szabadon a melegek, stb.
Kínához képest persze hogy liberális, de Hollandia mellett messze elmarad.
"Nyugat-Európa többi országa is olyan 'szabadszellemű'?"
Nem. Nyugat-Európa többi országa is meglehetősen liberális, de messze nem annyira, mint Hollandia.
2010. szept. 12. 14:03
3/12 A kérdező kommentje:
köszi a választ (:
de pl. "Európa meleg fővárosa" Berlin, és nem mondjuk Amszterdam...:O:D
Liberális távolról sem jelent meleget.
2010. szept. 12. 15:15
Tévedsz.
Európa meleg fővárosa igenis Amszterdam.
Berlint csak "Európa fővárosa" néven szokták emlegetni. A melegekhez ennek semmi köze nincs.
Igaz, hogy e-téren a németek is elég liberálisak (lásd: náluk van az egyik legnagyobb melegfelvonulás), de a hollandok mögött messze elmaradnak.
2010. szept. 12. 15:48
Attol fugg, hogy milyen ertelemben erted a liberalizmust, de szerintem Nemetorszag olyan szinten nem liberalis, mint a skandinav orszagok vagy Hollandia, bar megkozeliti oket. Viszonyitas kerdese. Vallasilag, az emberek felfogasaban stb-ben Nemetorszag azert sokkal liberalisabb, mint sok europai orszag vagy az USA. Eltem Nemetorszagban is es ott azt lattam, hogy nem beszelnek ezekrol a dolgokrol, csak csinaljak oket. Templomba nem jarnak, a hazassag nem divat, melegek is jocskan vannak, de nem beszed tema. Szerintem Amszterdamban nyiltabban beszelnek rola, de Nemetorszag is meglehetosen liberalis, de a meleghazassag ott nem is engedelyezett, mig pl. Daniaban mar az 1980-as evek ota az, azt nem tudom, hogy Hollandiaban engedik-e a meleg hazassagokat, de ott meg a fuvezes legalis.
2010. szept. 12. 17:13
Azt senki sem mondta, hogy Németországban nincsenek melegek. Csak a jogaik jóval kevesebbek.
Most ugye csak viccelsz? Minden magyar meleg pár Amszterdamba akar menni összeházasodni. Naná, hogy engedélyezett a melegházasság.
A hollandok a tipikus példái annak a liberális felfogásnak, hogy mindent szabad, ami másoknak nem árt.
Ez a németekre messze nem igaz.
2010. szept. 12. 17:22
Bocsanat, rosszul fogalmaztam, termeszetesen en is arra gondoltam, hogy sokkal kevesebb a joguk. De ettol vilagviszonylatban Nemetorszag meglehetosen liberalis.
2010. szept. 12. 17:25
Világviszonylatban nagyon is az.
De Hollandia mögött akkoris elmarad.
És szerintem az USA mögött is.
2010. szept. 12. 17:47
Az USA kifejezetten konzervativ orszag sok tekintetben attol fuggetlenul, hogy egyes reszei liberalisak bizonyos dolgokban (pl. meleg hazassag, de az is csak par allam). Az USA a Nyugat legkonzervativabb orszaga, ahol a konzervativizmus es a liberalizmus ellentmondasosan egyutt el olyan szinten, ami Europaban szokatlan. Europa inkabb liberalis, mint konzervativ. Az USA-rol ez nem mondhato el. Ha Europan kivuli liberalis orszagot keresel, az Kanada.
2010. szept. 12. 17:51
Kapcsolódó kérdések: