A 'vesz' és a 'fizet' között van különbség?
Azért merült fel a kérdés, mert hallottam egy párbeszédet két férfi között: "ő vette, én meg fizettem"
Ha pl. Megkérek egy ismerősömet, hogy süssön nekem valamit, ő elkísér engem a boltba, ő pakolja a bevásárlókocsiba a hozzávalókat, nem szólok bele egyáltalán abba, hogy mit vegyen, nekem a végén csak fizetni kell. Akkor én vagyok az, aki vette, és fizette a termékeket, vagy én csak fizető vagyok, és az ismerősöm a vásárló?
Szerintem ha valaki vesz, akkor az azt jelenti hogy a tulajdonába kerül. Ha fizet, akkor pedig rendezi az ellenértéket.
Pl. Veszek a neten valamit, akkor ahogy leütöm az entert, az enyém lett, és a futár majd hozza. Viszont addig nem adhatja nekem amíg ki nem fizettem. Gyakorlatilag a vétel megelőzi a fizetést.
Persze olyan is van, amikor először fizetek. Például előleget. A termék meg sehol sincs. Talán nem is lesz (pl áruhiány miatt, vagy nem készült el az áru). Olyankor természetesen nem lehet az enyém, hiszen még nem is létezik.
A "vesz" szónak sokféle jelentése van.
Ha te most itt úgy használod, hogy "vásárol", az egy dolog.
Attól még fizetheti más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!