Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért tették át Halottak...

Miért tették át Halottak napját november másodikára?

Figyelt kérdés

2021. nov. 1. 22:52
1 2
 1/16 anonim válasza:
100%

Hogy érted, hogy áttették?

Ha arra gondolsz, hogy miért került át a Mindenszentek-Halottak napja ünnepkör novemberre, akkor a kelta időkből fennmaradt pogány szokásokat akarták vele elnyomni, ami olyan jól sikerült, hogy ezek a szokások ma is léteznek (lásd: Halloween).

Ha arra gondolsz, hogy mióta nincs november 1-jén - soha nem is volt akkor. Magyarországon kb. mindenki keveri a Mindenszentek ünnepét a Halottak napjával, de ez két külön ünnep, és nem ugyanarról szól a kettő. Előbbi van november 1-jén, utóbbi meg 2-án.

2021. nov. 1. 23:14
 2/16 anonim ***** válasza:
65%
Kicsoda? Honnan?
2021. nov. 1. 23:15
 3/16 anonim ***** válasza:
83%
Mindig is másodikán volt, csak az átlagmagyarnak annyi esze sincs, hogy a saját ünnepeit ismerje. De legalább lehet fújjolni a halloween miatt.
2021. nov. 1. 23:46
 4/16 anonim ***** válasza:
8%
Nekem is úgy rémlik, hogy 31-1 volt mindenszentek-halottak napja
2021. nov. 2. 00:06
 5/16 anonim ***** válasza:
93%
4, Jó öreg lehetsz..... Mindenszentek 835 óta van elismerve ünnepként november 1-én, a másodikai halottak napja meg 998 óta...
2021. nov. 2. 00:22
 6/16 A kérdező kommentje:
Most kérdeztem két tagot is, hogy csak én emlékszem-e rosszul, de ők is úgy tudták hogy Halottak napja = elseje. Egyikőjük születésnapja elseje, tehát eddig rosszul tudta, hogy H napján van a születésnapja.
2021. nov. 2. 00:45
 7/16 A kérdező kommentje:
2010 előtt létezett a videotar.mtv.hu oldal, ott fent voltak régebbi híradók, ha meg tudnánk nézni akármelyik elsejei híradót, mindig megemlékeztek arról hogy emberek mentek temetőkbe, gyújtottak gyertyákat.
2021. nov. 2. 00:52
 8/16 anonim ***** válasza:
24%

Milyen szép belegondolni ahogy az ősi pogány kelta fiatalok töklámpással a kezükben vámpírra meg zombira maszkírozva járták a házakat édességekért amíg a rohadt keresztények el nem törölték.

De jöttek az amerikaiak és végre visszaàllítottàk a halloween-t

2021. nov. 2. 03:05
 9/16 anonim ***** válasza:
96%
Úgy tudták, az lehet. De sajnos rosszul tudták. Nem lett áttéve, egyszerűen csak arról van szó, hogy az emberek túlnyomó többségének fogalma sincs ezekről az ünnepekről, és összekeverik őket.
2021. nov. 2. 06:25
 10/16 anonim ***** válasza:
80%
Temetőbe mindig 1.-én Mindenszentekkor mentek az emberek. 2.-án, Halottak napján a templomban volt megemlékezés.
2021. nov. 2. 08:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!