Egyszerűen nem találok választ, lehet ezt?
Szerintem nincs szabály a vezetéknevekre.
De az Opál nem úgy hangzik mint a Chrystal, mint a pezsgő?
Gyanús, hogy erre nincsen külön szabály.
Ne legyen csúnya szó, illetve úgy tudom, hogy történelmi név sem lehet (Kossuth, stb).
Szerintem kérdezz olyan hivatalnokot, akihez a kérvényt kéne beadni (de nem a kormányablakban, ott ehhez nem értenek).
"A névváltoztatási kérelmet indokolni kell, azaz, a névváltoztatási szándékot megalapozó okokat és körülményeket a kérelemben fel kell tárni.
...
A magyar hagyományoktól eltérő hangzású, magyartalanul képzett név, történelmi név, régies írásmóddal írott családi név felvételét – különös méltánylást érdemlő körülmények kivételével – nem lehet engedélyezni."
Én nem tudok ilyen történelmi személyről (és a wikipédia se), magyartalanul se hangzik. A "magyar hagyományoktól eltérő hangzású" alatt vajon azt érthetik, hogy nem hangzik "vezetéknevesen"? Pl. ha Vécédeszka Jánosra akarnád átnevezni magad? De ha azt mondod, hogy vannak ilyen vezetéknevű emberek, akkor abba se köthetnek bele, meg mondjuk ha van olyan vezetéknév, hogy Vas, Arany meg Köves, akkor Opál is lehet, szóval szerintem itt maximum csak az indoklásodba köthetnek bele, pl. ha azért akarod átnevezni magad Opál Pálra, mert az milyen viccesen hagzik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!