Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mit jelent pontosan?: " Vegye...

Mit jelent pontosan?: " Vegye fel a védőoltást"

Figyelt kérdés
Honnan vegyem fel?? A földről? Vagy a konyhapultról? Nem egyszerűbb, hogy "adassa be"? Vagy "oltassa be magát"? Annyira idegesít, hogy nem értem...Biztos van szakmai magyarázata a kifejezésnek. Hiába kerestem neten. Valaki felvilágosítana?

2021. jún. 9. 23:18
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
84%
Engem is zavar, pongyola fogalmazás.
2021. jún. 9. 23:20
 2/21 anonim ***** válasza:
66%
Fogadja el, kérje, oltassa be magát. A magyar nyelv sokszínű.
2021. jún. 9. 23:21
 3/21 anonim ***** válasza:
38%
SOKRÉTŰ nem sokszínű
2021. jún. 9. 23:23
 4/21 anonim ***** válasza:
86%
Magyarként mondom, hogy ismét szokásosan undorító nyelvünk tekergetése ez a kifejezés. Holnaptól én a földön lévő dolgokat beadatom magamnak, pontosan annyira lenne helyes nyelvtanilag, mint ez.
2021. jún. 9. 23:28
 5/21 anonim ***** válasza:
83%
Ez inkább régies kifejezés arra, hogy beoltatja magát valaki, én évekkel ezelőtt is hallottam nyugdíjas néniket arról társalogni, hogy felvették-e már az influenza elleni oltást.
2021. jún. 9. 23:34
 6/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen az eddigi hozzászólásokat. Megnyugodtam, hogy nem vagyok hülye, hogy nem értem. Komolyan...Vegyem fel...Én a földre leesett dolgokat szoktam felvenni. Vagy az alacsonyan levő dolgokat. Hetek óta idegesít ez a kifejezés, köszönöm, hogy válaszoltatok.
2021. jún. 9. 23:36
 7/21 A kérdező kommentje:
5/6 Neked is köszönöm. Én sose hallottam itt nagyvárosban, megyeszékhelyen. Most okosabb lettem, hogy az időseknek így természetes.
2021. jún. 9. 23:39
 8/21 anonim ***** válasza:
65%
"Ne felejtsd el felvenni a húst az előmelegített sütőbe."
2021. jún. 9. 23:40
 9/21 anonim ***** válasza:
93%

#7, én Budapesten hallottam, de persze lehet, hogy máshonnét származtak a nénik. A fülemet nekem is bántja, de az biztos, hogy nem most találták ki ezt a kifejezést.

Használjuk a "felvesz" szót olyan értelemben is, hogy pl. "bemegyek a tanulmányi osztályra és felveszem az indexemet", ami ugye szintén nem a padlóra esett le, hanem megkapom. Másrészt meg "felszív" értelemben is használjuk, pl. "a belemártott szivacs felvette a kiömlött folyadék nagyját".

2021. jún. 9. 23:50
 10/21 anonim ***** válasza:
58%

Tehát ezzel a logikával ha valakit eltemetnek, azt felveszi a föld.

Undorító nyelv a magyar. Kazinczy forog a sírjában, amit szintén felvett a föld ugyebár.

2021. jún. 9. 23:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!