Googlebe beirtam a "black people" es a "white poeple" kereso szavakat majd ranyomtan a kepekre... nezzetek meg, mi a velemenyetek?
Nem, nálam kb minden 8-10. képen van egy néger. George Floydot egy képen sem látom.
Ugyanakkor a Black people keresésnél is nagyjából ugyanennyi oda nem illő találat volt random kínai emberektől kezdve Trumpig. Szóval én semmi szokatlant nem vettem észre.
Ha erről érdemi véleményt akarsz, akkor ne a kultúra, hanem a Számítástechnika témában tedd fel a kérdést. A google (meg a többi hasonló kereső) a "black people" kifejzésre nem azokat a képeket keresi meg, amin fekete emberek vannak (ilyet nem tud egy kereső sem még, ehhez komoly mesterséges intelligencia kéne) hanem azokat a képeket adja ki, amik olyan weboldalon, cikkben, facebook bejegyzésben stb. szerepelnek, ahol szerepel a keresett kifejezés is. Namost egy olyan cikkben, ami arról szól, hogy egy egyetemi professzor mit talált fel, nincs leírva bőrszíne mert nem releváns. Ugyanígy a profilképekhez sem írják oda a felhasználók a bőrszínüket így azt nem adja ki. Olyan cikkekben, bejegyzésekben ahol ezek konkrétan meg vannak nevezve, legtöbbször vagy valamilyen kultúrális dologról, vagy a valamilyen faji megkülömböztetésről van szó.
Két egyszerű példa, amitől én minden formában elhatárolódom:
1. Egy fekete ember feltesz magáról egy képet, amin sérülten látható, és odaírja, hogy a FEHÉREK megtámadták és megverték csak azért mert ő fekete. Ekkor a szövegben a fehérek szó szerepel, a képen pedig a fekete személy. Mivel te a szövegre keresel, a fehérek szöveg melleti képet adja ki a keresőmotor, amin a fekete ember szerepel.
2. Egy fehér neonáci kíírja, hogy meg akarja ölni a feketéket (én ettől ismét elhatárolódok) és feltesz magáról és a skinhead haverjairól egy képet. A szövegben a feketék szó szerepel, a képen a pedig fehér emberek. A keresőmotr működése: lásd előbb.
Egyébként jófej vagy hogy mondod hogy írjuk be a keresőbe a kifejezéseket, csak az a baj, hogy az hogy a Google mit mutat egy adott kifejezeésre, nem mindenkinél egyforma, függ az előzményeidtől is. Így mi teljesen mást kaphatunk akár ugyanarra a kifejezésre mint te.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!