Miért önpusztító az ember?
Dohányzunk, iszunk, vegyszereket teszünk az élelmiszereinkbe, egészségtelenül élünk, beledöglünk... Miért??? Jó ez nekünk? Nem!!
A törvényeinkkel az emberi életet védjük miközben...
A kérdésem átfogó jellegű, arra volnék kíváncsi hogy miért "jó" az embernek hogy bajt okoz magának. Egyszóval nem az egészséges életet élők életmódtanácsaira volnék kíváncsi, hanem arra hogy az emberek jó része miért nehezíti tudatosan meg a saját életét? Milyen jellegzetes emberi tulajdonság miatt van ez így, és miért?
Ugyan már, megfeledkezett az univerzum meg Isten mibenlétéből... blabla... mintha nem az indiánoktól jönne a dohányzás meg mintha a középkorban nem ittak volna...
Dohányozni azért dohányzunk, mert dohányozni jó dolog. Kérdezd meg bármelyik dohányos. Azért szokik rá az ember a dohányzásra, mert az akkor látható, várható előnye nagyobb, mint a hátránya. Aki nem szokik rá, az azért nem, mert nála a hátrányok nagyobbak.
Ugyanezért iszunk. Inni jó, kérdezz meg egy részeg embert.
Ha biológiailag nézed: a legtöbb embernek az a biológiai célja, hogy felneveljen egy-két gyereket. Mivel ezt nem 60-70 évesen fogja megtenni, ezért igazából már lényegtelen, hogy 65, vagy 75 évig él. Ezért az emberek egy része úgy gondolja, hogy miért ne cigizhetne? Ha nagyobb az előnye (társaság általi elfogadás, stressz levezetés, stb.), mint a hátránya (10 év, ami nem igazán számít, meg egyébként is, amikor rászoknak, még messze van).
A vegyszer más tészta. Azt azért tesszük bele, mert még mindig jobb megenni az E246-ot, mint a romlott élelmiszert, és meghalni szalmonellában.
Egészségtelenül élünk?! Javíts ki, de tudtommal az emberiség történelme alatt most van a legmagasabb várható élettartam...
Valamelyik nagy gondolkodónk mondta, hogy az ember alapvetően jó, csak a társadalom teszi rosszá, gonosszá. Szerintem ez az elmélet már régen megdőlt,hiszen a mai ember csak rombol. Olyan szinten elvált a természettől, (ha egyáltalán a része volt valaha), hogy ahogy előttem leírták ő a piramis csúcsa és az élet és halál ura jelenleg a Földön. Pusztítja önmagát, a társadalmat a környezetet, a levegőt a vizet és a földet is. És az a legszomorúbb az egészben, hogy ezáltal önmaga életterét és fen maradását is veszélyezteti. Az ember olyan egoista, hogy nem hitte el, és sokan még ma sem hiszik, hogy a van élet a Földön kívül.
A válasz tehát egyszerű, azért mérgezi magát mert megteheti, és mivel Istennek képzeli magát, neki biztos semmi baja nem származhat belőle.
Azt hiszem az én véleményemhez megint csak a kedves utolsó válaszoló véleménye áll a legközelebb. És az ehhez hasonlók. Volt már több is.
17.33-nak irigylem az optimizmusát, látszólag mindennel ki van békülve. Tudnál a háborúkról, természeti katasztrófákról, gyermekgyilkosokról is hasonlóképpen elfogadóan vélekedni?
17:33 nak van mémi igaza, mint már a magyarázatomban korábban is említettem...a rossz mint olyan relatív...most még jónak érzik az emberek a dohányzást, ivást, mert azt hiszik, hogy egyszer élnek 60-70 évet...és ugye "miért ne" alapon használják e dolgokat, kielégülés okoz nekik...a testüknek...és egy keveset az elmének, ami pedig az örömöt élvezi ki...múló boldogságot, ezért csinálják, mert nem tudják, hogy létezik örök boldogság is, és bennük van, ezért vadásszák az ideiglenest, és keresik mindenben...holott egyetlen helyről jön minden jó érzés, önmaguk valóságából, az Önvalóból. az embernek a keletkezésénél tudomást kellett szereznie a világról, és ezt csak a relációk révén tehette meg, úgy ismer valamit, hogy az nem olyan mint egy másik dolog. Ezért kell megízlelnie a rosszat is, és ezért ilyen a társadalom is, ami megrontja a benne élőket, hogy a 17:35 ös válaszolóhoz is szóljak, szó szerint a tévedés miatt egymást "nyúzzuk", de ezzel nincs gond, ugyanis egyre többen ismerik fel, hogy az önzés nem jövedelmező, és kiutat keresnek...találnak is...mert világossá válik, számukra, hogy az élet nem ennyiből áll, mint ami itt folyik...tanulnak saját hibáikból, és nyitottá válnak a való igazság felé. Ehhez persze türelem kell, és egymás megértése, két fontos tényezője az önzetlenségnek. :)
Az egészséges élethez írnám, hogy hiába várható magas élettartam, ha "szenvedve" éli végig az egyén...folyamatos orvosokhoz járással, és siránkozással(ez nem mindenkire értendő). Én egészségesnek azt nevezem, amikor semmi gondja nem támad a fizikumával az embernek 1 élete alatt, éljen 5 vagy 100 évet. :P
üdv
25/F
LastOne.Left
19:29-nek az első részben teljesen igaza van, habár sokkal spirituálisabb oldalról szemléli a kérdést, de igaz =)
„Az egészséges élethez írnám, hogy hiába várható magas élettartam, ha "szenvedve" éli végig az egyén...”
Ezzel viszont nem értek egyet. A magas élettartam általában együtt jár az életminőség javulásával is. Régen hány asszony halt meg gyermekágyi lázban, hány gyerek szamárköhögésben, kanyaróban, torokgyíkban. Egy tüdőgyulladás egyenlő volt a halállal, egy elfertőződött seb az amputációval, vagy halállal. Egy cukorbeteg várható élettartama kb. 25 év lehetett, egy szívelégtelenségben szenvedő sem élt meg túl magas kort, és azt is szenvedve. Ma az egészségügyi problémák 95%-át gyorsan orvosolni tudják, régen együtt kellett élned velük. Egyszóval nem csak az átlagéletkor nőtt, hanem az életminőség is. És ebben az orvostudománynak, a vegyészetnek, a vegyszereknek nagyon aktív szerepük van.
A háborúkra csak annyit, hogy az emberiség történetében végig voltak háborúk. Gyakorlatilag, ha megnézzük, akkor Európában az idők kezdetétől 1945-ig nem volt olyan év, hogy valahol ne háborúztak volna. Ma béke van. Persze, ma is van háború, de a Közel-Keleti konfliktus egy vicc a régi háborúkhoz képest. Nagyságrendekkel kevesebb a halott, mint az eddigiekben. Úgyhogy ebben is fejlődünk, sokkal emberségesebbek vagyunk, mint régen. Régen el se tudták volna képzelni, hogy a nép majd pampog, ha egy király leöl sok másik embert egy idegen országban. Most pedig, ha megnézzük, minden nagyobb amerikai légitámadás után felh9rdült a világ. Úgyhogy fejlődünk ebben is…
Gyerekgyilkosság is nagyságrendekkel kevesebb van.
A természeti katasztrófák egy másik kérdés. Abban arra lenne szükség, hogy a megszokott, sikeres gazdasági stratégiát egy teljesen újra, ismeretlenre váltsunk fel. Persze, hogy ez nem megy könnyen, az ember ragaszkodik a járt úthoz a járatlannal szemben. De előbb-utóbb úgyis muszáj lesz váltani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!