Milyen a pestiek szavajárása?
Mik azok a szavak/mondások amiket Budapesten máshogy mondanak, vagy csak sokat használják?
Olyanra gondolok mint pl. a nevek elé névelőt rakni (pl.a Bogi, az Anna), közértet is sokszor hallottam már stb.
Budapestiek tudnátok nekem ehhez hasonókat írni?
(kérlek csak komoly válaszokat)
0%ozz le!
Akkor is hamis az érvelésed
A gyűjtés, amit oda linkeltem, meg végképp nem ér semmit.
Magatokat degradáljátok. Megmutatjátok, hogy mennyire vagytok primitívek ilyenkor.
A pestiek szavajárását nincs értelme a pestiektől kérdezni, mert nekik az a természetes, és nem tudják, miben tér el az ország többi részétől.
A nevek előtti névelő, az „add ide” helyett írt „add oda” dunántúli jelenség eredetileg, nem kifejezetten pesti.
A többi felsorolt dolog sem feltétlen dialektus (földrajzi alapon elkülönülő nyelvváltozat), hanem kronolektus (életkor szerinti) vagy szociolektus (társadalmi helyzet szerinti). (Egy rakás ilyen -lektus van a nyelvészetben, egyik legérdekesebb pl. a genolektus, a nemek szerint elkülönülő nyelvváltozat, ami egyes nyelvekben egész jelentős különbséget tesz ki). A „-ban, -ben” helyetti „-ba, -be” lehet dialektus, lehet szociolektus, de a hiperkorrektív változata, a „-ba, -be” helyetti „-ban, -ben” mindenképpen az utóbbi (jellemzően alacsonyabb képzettségű rétegeknél fordul elő). A „közért” dialektus és kronolektus is, főleg budapesti, idősebb személyek nyelvhasználatában fordul elő.
Ami nekem feltűnt Pesten, az az, hogy még mindig őriz valamennyit a nyelv a száz évvel ezelőtti sváb lakosság nyelvéből, pl. a lichthof (ezt német nyelvtudás nélkül fel se ismertem volna, micsoda), illetve tényleg előfordul a szó eleji szótag megnyúlása (kőrut, pósta), de inkább csak idősebbeknél. Ugyanakkor a nyelvjárások erősen eltűnőben vannak az elmúlt száz év lakosságkeveredései miatt, főleg a nagyvárosokban, így sajnos pár nemzedék múlva már nem lesznek ezek meg.
Gyí gyí emirates repülő Dubaiba
Ma Budapesten nettó 3-400 ezres fizuk vannak, legtöbb ember luxusnyaralásra jár. Ezért szokta ezt mondani .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!