Milyen a pestiek szavajárása?
Mik azok a szavak/mondások amiket Budapesten máshogy mondanak, vagy csak sokat használják?
Olyanra gondolok mint pl. a nevek elé névelőt rakni (pl.a Bogi, az Anna), közértet is sokszor hallottam már stb.
Budapestiek tudnátok nekem ehhez hasonókat írni?
(kérlek csak komoly válaszokat)
Bizonytalanok a nyelvi változókat illetően, ezért hiperkorrekció jön létre.
Tehát pl. Mit tudom én; A Jessica mérges lett, ezért bezavartam a szobájában (rosszúl használják a ban-ben-t) Chanel bement a WC-ben. Chelsea evett a metróba. (ezt gyakran elrontja a pesti nep majd gyorsan korrigalni akarja és ez sul ki belole)
"közértet is sokszor hallottam már"
Az inkább az idősebb korosztályra jellemző (engem is beleértve), akik anno még tényleg a közértbe mentek le.
"amiket Budapesten máshogy mondanak"
Az a gond, hogy erre az tudna jó választ adni, aki ismeri más vidékek szóhasználatát is. Én pl. pestiként nem tudom, mi számít pestiesnek. :(
"bement a WC-ben"
Így még soha nem hallottam. Az -n elhagyását igen, de nem tudom, ez mennyire pesties. Gyakori, de inkább hibának számít, egyáltalán nem elfogadott köznyelvi forma.
Pesti vagyok, és biztosíthatlak, nem ejtjük póstának a postát. Sőt, a helyragot is tudja itt használni mindaz, akinek az intelligenciahányadosa nem marad el az átlagostól.
Amit pl.borsodi, szabolcsi ismerőseim beszédéhez képest mi másképp mondunk:
El szoktunk mosogatni, nem "fel"
A hajunkat megmossuk, nem "ki"
A köldökünket köldöknek nevezzük :)
A villanyt felkapcsoljuk, nem "be"
Kedves 3.4. Különösen 5! Lehet, hogy helyesen írni tudtok, de súlyos szövegértési problémákban szenvedtek, kérlek csak akkor kommenteljetek legközelebb, ha tudjátok értelmezni, hogy mire szeretne választ kapni a kérdező.
Kedves 5.! Soraim Kifejezetten neked szólnak!
Senkit nem érdekel ba*od hogy te hogyan használod, ez a kérdés nem rólad szól, ne legyél már ennyire önző! Sötétebb vagy mint az éjszaka ember! Én is pesti vagyok, és képzeld, az én ismerősi köreimben sem használja igy senki, sőt a nem "helyrag" (? :D ) Hanem Nyelvi változókat!!!! (te magyar órákat ellógó, szöveget értelmezni nem nagyon tudó, önző, félkegyelmű ) de általánosságba véve mivel a kérdés így szól " Milyen a pestiek szavajárása?" Alul kifejti a kérdező, hogy nem a te haszontalan magadból kiinduló válaszod érdekli, hanem szeretne még ilyen "pesti szokásokat kapni" Általánosságban véve kutatás bizonyítja, hogy ezt a pestiek gyakran keverik. (Ne vedd magadra én sem keverem, ismeroseim közül sem keveri senki) de attol meg helyi szavajárás, amit kutatás bizonyít, Te műveletlen idióta!
Kösz a lepontozást! Borsodi szokások meg senkit nem érdekelnek, kivéve ha sörről van szó! A helyragok boruljanak rád!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!