Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Milyen a pestiek szavajárása?

Milyen a pestiek szavajárása?

Figyelt kérdés

Mik azok a szavak/mondások amiket Budapesten máshogy mondanak, vagy csak sokat használják?

Olyanra gondolok mint pl. a nevek elé névelőt rakni (pl.a Bogi, az Anna), közértet is sokszor hallottam már stb.

Budapestiek tudnátok nekem ehhez hasonókat írni?

(kérlek csak komoly válaszokat)

2021. márc. 23. 21:54
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
25%
Pl. a postát úgy mondják hogy pósta
2021. márc. 23. 22:42
 2/14 anonim ***** válasza:
17%

Bizonytalanok a nyelvi változókat illetően, ezért hiperkorrekció jön létre.

Tehát pl. Mit tudom én; A Jessica mérges lett, ezért bezavartam a szobájában (rosszúl használják a ban-ben-t) Chanel bement a WC-ben. Chelsea evett a metróba. (ezt gyakran elrontja a pesti nep majd gyorsan korrigalni akarja és ez sul ki belole)

2021. márc. 23. 22:51
 3/14 anonim ***** válasza:
80%

"közértet is sokszor hallottam már"

Az inkább az idősebb korosztályra jellemző (engem is beleértve), akik anno még tényleg a közértbe mentek le.

"amiket Budapesten máshogy mondanak"

Az a gond, hogy erre az tudna jó választ adni, aki ismeri más vidékek szóhasználatát is. Én pl. pestiként nem tudom, mi számít pestiesnek. :(

2021. márc. 23. 22:53
 4/14 anonim ***** válasza:
66%

"bement a WC-ben"

Így még soha nem hallottam. Az -n elhagyását igen, de nem tudom, ez mennyire pesties. Gyakori, de inkább hibának számít, egyáltalán nem elfogadott köznyelvi forma.

2021. márc. 23. 22:58
 5/14 anonim ***** válasza:
53%

Pesti vagyok, és biztosíthatlak, nem ejtjük póstának a postát. Sőt, a helyragot is tudja itt használni mindaz, akinek az intelligenciahányadosa nem marad el az átlagostól.

Amit pl.borsodi, szabolcsi ismerőseim beszédéhez képest mi másképp mondunk:

El szoktunk mosogatni, nem "fel"

A hajunkat megmossuk, nem "ki"

A köldökünket köldöknek nevezzük :)

A villanyt felkapcsoljuk, nem "be"

2021. márc. 23. 23:38
 6/14 anonim ***** válasza:
18%

Kedves 3.4. Különösen 5! Lehet, hogy helyesen írni tudtok, de súlyos szövegértési problémákban szenvedtek, kérlek csak akkor kommenteljetek legközelebb, ha tudjátok értelmezni, hogy mire szeretne választ kapni a kérdező.

Kedves 5.! Soraim Kifejezetten neked szólnak!

Senkit nem érdekel ba*od hogy te hogyan használod, ez a kérdés nem rólad szól, ne legyél már ennyire önző! Sötétebb vagy mint az éjszaka ember! Én is pesti vagyok, és képzeld, az én ismerősi köreimben sem használja igy senki, sőt a nem "helyrag" (? :D ) Hanem Nyelvi változókat!!!! (te magyar órákat ellógó, szöveget értelmezni nem nagyon tudó, önző, félkegyelmű ) de általánosságba véve mivel a kérdés így szól " Milyen a pestiek szavajárása?" Alul kifejti a kérdező, hogy nem a te haszontalan magadból kiinduló válaszod érdekli, hanem szeretne még ilyen "pesti szokásokat kapni" Általánosságban véve kutatás bizonyítja, hogy ezt a pestiek gyakran keverik. (Ne vedd magadra én sem keverem, ismeroseim közül sem keveri senki) de attol meg helyi szavajárás, amit kutatás bizonyít, Te műveletlen idióta!

Kösz a lepontozást! Borsodi szokások meg senkit nem érdekelnek, kivéve ha sörről van szó! A helyragok boruljanak rád!

2021. márc. 24. 00:21
 7/14 anonim ***** válasza:
0%
2 voltam
2021. márc. 24. 00:21
 8/14 anonim ***** válasza:
0%

BP-n közel 4.5 millióan élnek. Vannak, akik Póstának mondják a postát. A személyes kétely nem játszik. Hiába nem így használod, nem te vagy Budapest egy személyben.

[link]

[link]

2021. márc. 24. 01:04
 9/14 anonim ***** válasza:
60%
A leggyakoribb; nem úgy használj, hogy add ide, hanem hogy add oda.
2021. márc. 24. 03:33
 10/14 anonim ***** válasza:
39%
Na milyen? A nyelv maga ugyanaz, legfeljebb megvan a belső szóhasználatuk. Marx tér, Engels tér, Tanács körút, Vörös hadsereg útja... Cérnagyárnál jobbra, Zalkánál balra. Aki kilencesnek mondja a hatos buszt, mindjárt lebukott, hogy vidékről költözött. Rata, stuka, gang, lifthók (Lichthof), cselédlépcső, cselédajtó, cselédszoba, falikút, ecetfa, házmester, szódás, szőnyegporoló. Liftet!!! Liftet!!! Küldjék le a liftet! Melyik barom hagyta fenn a liftet? Liftet!!! - örök sláger volt, zengtek a házak reggeltől estig (régi, nem ilyen automata gombnyomásra jövő). Közért? Persze! Hát még a Média Markt-ot is lekeravillozzák. Az OBI-nak meg Csavargyár a neve.
2021. márc. 24. 06:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!