Ki a világ legjobb hadvezére?
Az előbb felsoroltakhoz:
Cortez
Oroszlánszívű Richárd
Amúgy a BBC-nek van egy Harcosok nevű sorozat, ahol a legnagyobb ismert hadvezérekről van egy kis "dokumentumfilm". Pont a héten néztem meg és nagyon érdekes. Ajánlom neked is.
Akárki akármit mond, Hitlert sem lehet kihagyni a felsorolásból, hisz hadvezérként briliáns volt.
De szerintem az abszolút Nagy Sándor.
16:30
Hitler nem hadvezér volt, hanem politikus. A politika határozta meg a stratégiáját, emiatt neki köszönheti a német hadsereg a legnagyobb veszteségeit is. Nem ismerte a taktikai visszavonulás fogalmát.
A háború onnantól fordult meg (Moszkva, Sztálingrád), mikor Hitler a saját kezébe vette a teljes parancsnokságot.
A sztálingrádi vereség az ő felelőssége. Normandiában szintén ő nem hagyta a védelem stratégiailag jó kiépítését. Észak-Afrikában ő nem küldött benzint a csapatoknak. A sor hosszasan folytatható. A német hadsereg addig volt sikeres, míg nem ő irányította.
Válaszom: láttam itt olyan felsorolást, aminek a fele magyar... Hát eléggé..khm..elfogult :)
A lista:
- Napóleon
- Dzsingisz kán
- Nagy Sándor
- talán: Sun Zi
(Igazán jó stratégák a listában láthatóak. Lehetne még felsorolni nagy hadvezéreket, mint Caesar, Hunyadi, vagy éppen Mohamed, de ezek "csak" csatákat nyertek, nem birodalmat hoztak létre - a római és a török birodalom előttük is, utánuk is megvolt; valamint pl Xerxész, Lehel, Zsukov stb. de az ilyenek nem jó hadvezérek voltak, hanem csak sok/jobb katonával rendelkeztek. Dzsingisz kán azért kivétel ez alól, mert ő rájött az összefogás erősségére, és egyben tudta tartani a hatalmas, tarka-barka birodalmát.)
Remélem segítettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!