Fekete emberrel nem talalkoztam, csak négerekkel.... Mi a helyes magyarul???
A politikailag korrekt szóhasználat nem egyenlő a nyelvi helyességgel.
Amit írtál, nyelvtanilag helyes, politikai szempontból - egyesek számára mindenképpen - már kérdőjeles.
A magyar nyelvben alapvetően se a "fekete" se a "néger" nem bír pejoratív jelentéssel, mindkettőt szokták használni. Viszont az érintett emberek preferenciáját illik tiszteletben tartani!
Általában az okozhat félreértést, hogy aki angol nyelvterületről származik, neki a "néger" szó hasonlíthat a "negro" vagy "n!gger" szóhoz. De ha a kérdező ismerőse viszont a "fekete" szót nem tartja megfelelőnek, akkor nála azt kell tiszteletben tartani.
Okos Vagy, de meddig "politika-mentes" a Szerecsen?
(nalam Amcsi-orszagban veszelyes "fehernek" lenni)
Amíg valaki politikát nem csinál belőle. Eddig még nem csináltak, de sosem lehet tudni mikor böffen fel valakinek. Egyébként meg szép régies szó, nekem tetszik.
A néger amúgy a fekete jelentésű latin "niger" szóból származik, a magyarban ez semleges kifejezés, nálunk a fekete volt inkább kicsit pejoratív. De mióta hozzánk is elért az amerikai hisztéria, egyesek szerint nekünk is feketét kellene mondanunk a néger helyett. Furcsa ez.
Ha meg félsz fehér lenni Amerikában, akkor legyél fekete. Ott elvileg szabadon választhatsz identitást magadnak.
"Ha meg félsz fehér lenni Amerikában"
Jaj Istenem!Dobantottam komcsi europabol(1983)
"Veszelyes" magyarul felelmet jelent?
(amcsi-orszagban nem felunk, mert Neked van pisztoly, s az enyem toltve, teccike erteni?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!