Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Fekete emberrel nem talalkozta...

Fekete emberrel nem talalkoztam, csak négerekkel.... Mi a helyes magyarul???

Figyelt kérdés
2020. dec. 8. 23:28
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Angolul black (fekete), az tuti. Hivatalosan.
2020. dec. 9. 01:35
 12/20 A kérdező kommentje:
Magyarul a "fekete ember" az Neger, es nem fekete (teccik-e erteni?)
2020. dec. 9. 01:48
 13/20 anonim ***** válasza:
Én értem, csak ezt a megnevezést a feketék nem igazán szokták tolerálni. Egyik-másik idegesebb tipus még akár orrba is gyömöszölhet érte, mondván, te "leniggerezted" őt.
2020. dec. 9. 02:32
 14/20 belapus ***** válasza:
100%

A politikailag korrekt szóhasználat nem egyenlő a nyelvi helyességgel.

Amit írtál, nyelvtanilag helyes, politikai szempontból - egyesek számára mindenképpen - már kérdőjeles.

2020. dec. 9. 08:45
 15/20 anonim ***** válasza:

A magyar nyelvben alapvetően se a "fekete" se a "néger" nem bír pejoratív jelentéssel, mindkettőt szokták használni. Viszont az érintett emberek preferenciáját illik tiszteletben tartani!

Általában az okozhat félreértést, hogy aki angol nyelvterületről származik, neki a "néger" szó hasonlíthat a "negro" vagy "n!gger" szóhoz. De ha a kérdező ismerőse viszont a "fekete" szót nem tartja megfelelőnek, akkor nála azt kell tiszteletben tartani.

2020. dec. 9. 09:46
 16/20 Mansour ***** válasza:
Mondd, hogy szerecsen, azzal biztos nem lesz probléma... :)
2020. dec. 9. 10:54
 17/20 A kérdező kommentje:

Okos Vagy, de meddig "politika-mentes" a Szerecsen?

(nalam Amcsi-orszagban veszelyes "fehernek" lenni)

2020. dec. 11. 00:29
 18/20 Mansour ***** válasza:

Amíg valaki politikát nem csinál belőle. Eddig még nem csináltak, de sosem lehet tudni mikor böffen fel valakinek. Egyébként meg szép régies szó, nekem tetszik.

A néger amúgy a fekete jelentésű latin "niger" szóból származik, a magyarban ez semleges kifejezés, nálunk a fekete volt inkább kicsit pejoratív. De mióta hozzánk is elért az amerikai hisztéria, egyesek szerint nekünk is feketét kellene mondanunk a néger helyett. Furcsa ez.

Ha meg félsz fehér lenni Amerikában, akkor legyél fekete. Ott elvileg szabadon választhatsz identitást magadnak.

2020. dec. 11. 09:45
 19/20 A kérdező kommentje:

"Ha meg félsz fehér lenni Amerikában"

Jaj Istenem!Dobantottam komcsi europabol(1983)

"Veszelyes" magyarul felelmet jelent?

(amcsi-orszagban nem felunk, mert Neked van pisztoly, s az enyem toltve, teccike erteni?)

2020. dec. 13. 04:02
 20/20 Mansour ***** válasza:
Nézőpont kérdése. Nekem az hogy pisztolyod van, azt jelenti, hogy félsz.
2020. dec. 13. 11:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!