Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Milyen fiatal magyarként...

Milyen fiatal magyarként Nagyváradon élni ma?

Figyelt kérdés
Milyen a viszony a románokkal? Az elmúlt pár évben van javulás? Nem szólnak be, ha magyarul beszéltek?
2020. szept. 11. 18:02
 1/5 anonim válasza:
100%

Velem nem fordult még elő hogy beszóltak volna. Nagyrészt béke van, inkább a média szítja a tüzet a népek között.(Bihorean újság). Egyébként személytől függ. Nekem nincsenek rossz tapasztalataim.

Hogy milyen Fiatal magyarként élni?

Szomorú látni hogy az érettségizett diákoknak több mint negyede Magyarországra megy egyetemre. Nincs ezzel baj, csak így nagyon el fog fogyni a magyar itt is sajnos...kevés lesz az utánpótlás.

19 f

2021. jan. 31. 00:02
 2/5 anonim válasza:
40%
fúú... én má láttam mindent! MINDENT! egyszer játszottam a szobámban és nagy hangokat hallottam kinéztem az ablakon és láttam hogy egy embert lelőttek és rákuláztak a fejére! A FEJÉRE! hát azóta nem néztem ki az ablakon.
2021. márc. 15. 02:06
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Nekem párom nagyváradi, én debreceni.

Azt mondja, őt még nem érte atrocitás ott. Simán megvan a magyaroknak a honfitárs baráti köre, és ha magyar suliba is jársz, akkor simán csak akkor kell románul beszélned, ha boltba mész vagy ügyet intézel. Én is többször voltam Váradon, és ugye magyarul beszéltünk az utcán, de sosem szóltak meg érte, bár volt aki nem nézett ránk szépen..

Én is sajnálom, hogy eljönnek onnan a magyarok (jó értelemben), mert akkor alig marad ott magyar :/ Neki is az összes barátja itt van már Mo-n. Viszont azt mondja, egyrészt Várad nem annyira kecsegtető munkaviszony terén. Aki pedig inkább Kolozsvárra vagy Bukarestbe megy magyarként, az sajnos nagy valószínűséggel (tisztelet a kivételnek) elrománosodik, mert többségében románokkal barátkozik, románok a munkatársak stb. És sajnos nem egy barátja így van, aki pl Kolozsvárra költözött.

2021. ápr. 6. 20:23
 4/5 anonim ***** válasza:
76%
Dehogy kell románul beszélni Nagyváradon az utcán. Az a nagy sajnos hogy hivatalos ügyeket intézni, szamlafizetni, orvosnál úgy kell beszélni s a boltban is úgy kell bár a megoldás az önkiszolgáló üzlet de ott is románul mondják meg az árát amit veszel. De Biharpuspoki Nagyvárad egyik negyede ami magyar többség ( igaz hogy amiatt van a legjobban elhanyagolva mert sajnos magyar többségű s a román kormány a román többségű városnegyedeket támogatja) s ott az üzletben is magyarok vannak. Nem is az a baj hogy ügyeket, orvost, számlát, bevásárlást románul kell hanem hogy nem angazsálnak tolmácsolás akik magyar s román közt fordítanak s mindenüvé sok fordító embert kéne tegyenek. Minden orvosi kabinetben, komisszión, üzletben, primărian,szamlafizetőnél ott kéne álljon a román mellett egy tolmács aki fordítson. Atolmacsokat kéne fizesse a román kormány agy a magyar kormány is akár.
2021. ápr. 7. 10:50
 5/5 anonim válasza:
100%

Segítség az előző hozzászóláshoz:

"angazsálni" = alkalmazni

"komisszió" = bizottság (itt nem értem pontosan milyen bizottságra gondolt)

"primaria" = városháza (vagy önkormányzat)

2021. ápr. 21. 15:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!