Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Szerinted mennyire megbízható...

Szerinted mennyire megbízható a magyar nyelvű Wikipedia?

Figyelt kérdés

Azért kérdezem, mert látszólag bárki írhat bele és hozzászólhat, de ha a mondanivalója nem tetszik a szerkesztőknek, akkor menten kizárják az írásból. Pl. a pályafutásom során részben a hivatali kötelességem miatt, részben pedig a saját pénzemből több tudományos és civil szervezetet hoztam létre. Azok jelenlegi vezetői azonban átírták az egyesületük történetét. A Wikipedia szerkesztői pedig csak és csakis a legújabb történetüket fogadják el. Tudom, a történelmet mindig a győztesek írják. De hogy még az illetékes bíróságokon megtalálható alapító-okiratokat sem veszik figyelembe, azt azért már felháborítónak tartom.

Másrészt valahányszor elolvasom a Wikipediában valamelyik jelenlegi politikus, tudós, vagy celeb életrajzát, akkor nem lehet nem észrevenni, hogy a látszólag független alapítványi enciklopédia szerkesztői tudatosan kihagyják belőlük az illetőknek a ma már kínosnak számító rendszerváltás előtti pártállami munkaköreit, kitüntetéseit stb. Amikor pedig mindezt azzal a megjegyzéssel megírtam nekik, hogy nem szép dolog a történelemhamisítás, akkor konkrétan meg nem határozott jogi fenyegetésre hivatkozva végleg kizártak a hozzászólási lehetőségből. A honlapjukról megpróbáltam megtudni, hogy mit értenek jogi fenyegetésen, de az egyáltalán nincsen definiálva. És még sorolhatnám az okokat, amelyek miatt szerintem nem olyan hiteles a magyar Wikipedia, mint mondjuk az amerikai változata. Én azonban főleg az elhallgatások és hamisítások miértjére, valamint a szerkesztőknek a pártállamihoz hasonló KORLÁTLAN CENZÚRÁZÁSI JOGÁRA VAGYOK KÍVÁNCSI.

2020. jún. 29. 09:43
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Halló anonim! Azt írtad, hogy: "kihagyják belőlük" - ha van rá forrás és valaki beírja, akkor nem fogják kihagyni. Ha nincs megbízható forrás, akkor teljesen jogos, hogy kihagyják.

Nagyot tévedsz. Én már többször próbálkoztam ilyesmivel, de vagy a Grinapó, vagy a Pallerti nick nevet használó úgynevezett Wikipedia ellenőrök olyan megalázó és durván becsületsértő e-mail leveleket írtak nekem, amelyek miatt végleg felhagytam a forrásműveket és dokumentumok elérhetőségét közlő szerkesztési hozzászólásokkal.

2020. júl. 1. 14:21
 12/13 anonim ***** válasza:
100%
Történetesen ismerem a wikipédiát, és az általad említett két szerkesztő a legmegbecsültebb adminisztrátorok közé tartozik, rengeteget tettek a projektért (az egyikük konkrétan a magyar wikipédia alapítója). Linkeld be ide valamelyik vitátokat, bizonyítsd, hogy neked van igazad, ne csak vádaskodj.
2020. júl. 1. 16:28
 13/13 anonim ***** válasza:
100%
Én is szeretném látni a kifogásolt módosításokat. Linkeld be 1-2 általad szerkesztett oldalról a laptörténeti verziót, amit töröltek. Ne is járasd a szádat addig, amíg nem mutatsz nekünk konkrétumot. Hadd lássuk, valóban az adminok-e a bolondok, vagy esetleg te kamuzol.
2020. júl. 3. 00:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!