Rasszista vagy?
Nem jár érte lepontozás, sem veszekedés(legalábbis az én részemről biztosan nem).
Csak kíváncsi vagyok.
"4
Te egy tökéletes ember vagy. :)
Persze nyilván itt mindenki azt hazudik, amit akar, joga van hozzá."
NEM, nem vagyok tökéletes, ezt sehol sem írtam, CSAK ANNYIT, hogy mindenkinek megadom az alapvetö lehetöséget, és az EMBERT nézem, nem a körülményeit!
De az jellemzö az itteni színvonalra, hogy ha valaki nem tartja magát rasszistának, azt egyböl hazugnak tartják.
EZ AZ, ami szerintem borzasztó siralmas, meg az, hogy a többség szerint az a "normális", ha valaki rasszista!
12
Nem azzal van a baj, hogy nem tartod magad rasszistának. Amit írtál az az, hogy hogyan kéne működnie egy embernek egy tökéletes világban/"liberális mennyországban". Minden embernek vannak prekoncepciói, és ezek gyakran összefüggésben vannak a bőrszínnek, származással. De szerintem nincs ezzel baj, egyfajta védekező mechanizmus. Én pl. ismerek normális cigányt, de ettől függetlenül ódzkodom tőlük.
"mindenkinek megadom az alapvetö lehetöséget, és az EMBERT nézem, nem a körülményeit"
Ezzel csak az a gond, hogy a körülmények jellemzően meghatározzák az egyént sok szempontból. Persze kivételek mindig vannak, és az már valóban rasszistának nevezhető, aki ezt tagadja. De ha magával az egyénnel vannak tapasztalataid, mégpedig bizonyos csoportokba tartozó egyénekkel hasonló tapasztalatok, azt hogy könyveled el magadban? Persze itt mindenki mindjárt a cigányokra gondol, nem is ok nélkül, de rengeteg más példát is lehet hozni. Ha több arab családnál jártál, aki barátságosan fogadott, akkor kialakul benned a kép, hogy az arabok barátságosak, vendégszeretők. És ez nagy átlagban igaz is. De ez már előítélet. És a rasszizmus hivatalos meghatározása szerint ezzel az előítélettel már rasszista vagy.
Rengeteg sztereotípia él az emberekben különböző embercsoportokról, és ezeknek mindig van tapasztalati alapja. Az előítélet nem úgy születik, hogy valaki kitalál egy légből kapott dolgot, hanem úgy, hogy valódi tapasztalatokat adnak tovább az emberek, amik aztán elterjednek, közhellyé válnak. Gyakran torzulnak is bizonyos mértékig, de az alapjuk mindig valódi tapasztalat.
Az emberi gondolkodásnak alapvető sajátossága a mintafelismerés és kategóriákba rendezés. Ebből egyenesen következik a sztereotípia-alkotás, minden tapasztalt jelenséggel kapcsolatban sztereotípiákat alkotunk. És ha egy, a már meglévő mintához hasonló jelenséggel találkozunk, akkor a kialakult sztereotípiából automatikusan előítélet lesz. Ez általános emberi dolog, ezért írtam, hogy ha valaki azt mondja, hogy ő nem előítéletes, akkor magának is hazudik. Vagy csak tájékozatlan.
Rendben, szóval szerinted akkor nem vagyok rasszista, mert én ezen az alapon nem ítélek el senkit, csak előfeltevéseim vannak. Bár annyian rasszistáztak már le ugyanezekért, amit az előzőekben írtam, hogy nyugodt szívvel vállalom azt is, hogy az vagyok.
De mit értesz elítélésen? Az előítéletet is ide érted? Ha igen, akkor meg miért nem rasszimus az, ha megállapítjuk, hogy bizonyos csoportokra bizonyos dolgok valószínűleg jellemzőbbek, mint másokra?
És még egy dolog: a rasszisták jellemzően nem azért ítélnek el valakit, mert más nemzetiségű, vallású vagy bőrszínű. Hanem bizonyos elítélhető viselkedési formák vagy kulturális minták miatt, amik bizonyos meghatározható csoportokra jellemzők.
"De ez már előítélet. És a rasszizmus hivatalos meghatározása szerint ezzel az előítélettel már rasszista vagy."
A rasszizmus hivatalos megfogalmáza szerint az hátrányos megkülönböztetést jelent, tehát amit az arabokról mondtál az nem rasszizmus.
"prejudice, discrimination, or antagonism directed against someone of a different race based on the belief that one's own race is superior."
A magyar definíció a wikipédián hibás, ugyanis csak annyit ír, hogy "megkülömböztetés". Ez így elég pontatlan.
Továbbá az sem rasszizmus, ha te látványra a fehér nőket preferálod, mert ettől még jó esetben nem tartod a feketéket "alsóbbrendűnek", mint embert, mindössze ez a személyes ízlésed.
Sokan próbálják a rasszizmus fogalmát elkomolytalanítani az olyan megjegyzésekkel, amik azt sugallják, hogy minden rasszizmus, ami megkülömböztet egy rasszt a másiktól, de ez nem igaz. Te nem vagy rasszista, a rasszizmus pedig az eredeti definícióját vizsgálva nem normális dolog, ne próbáld ennek a látszatát kelteni. Helyén kell kezelni a rasszizmus kérdését, de nem is szabad elbagatelizálni.
"Helyén kell kezelni a rasszizmus kérdését, de nem is szabad elbagatelizálni."
Így van, ezt mondom én is. Elbagatelizálni sem szabad, de a fogalommal visszaélni sem szabad. A mai mainstream média világában és a politikai kommunikációban (a nyugati világban legalábbis), az utóbbi jóval jellemzőbb, erre próbáltam az előzőekben utalni. Bunkósbotként, szégyenbélyegként használják a rasszizmus fogalmát, sokszor indokolatlanul. A magyar meg dacos nép (ez is sztereotípia, de igaz!), és azt mondja, jóvan b...meg akkor rasszista vagyok, csak azért is!
"Nem azzal van a baj, hogy nem tartod magad rasszistának. Amit írtál az az, hogy hogyan kéne működnie egy embernek egy tökéletes világban/"liberális mennyországban". Minden embernek vannak prekoncepciói, és ezek gyakran összefüggésben vannak a bőrszínnek, származással. De szerintem nincs ezzel baj, egyfajta védekező mechanizmus. Én pl. ismerek normális cigányt, de ettől függetlenül ódzkodom tőlük."
Látod, éppen ez a különbség kettönk között!
Én ha látok egy (átlagosan viselkedö, nem ordibáló, vagy késsel hadonászó) cigányt az utcán, akkor nem arra gondolok, hogy meg fog támadni, amíg úgy viselkedik, ahogy a legtöbb ember szokott, addig nem "ódzkodom" töle, nem teszek különbséget a cigány´meg nem-cigány közt.
Ha meg ordibál, fenyegetöen viselkedik, akkor a nem-cigányt is elkerülöm. Eddig életemben több ilyennel találkzotam, aki nem-cigány, mint aki az, pedig elmúltam 50 éves és elég sokfelé járok az országban.
Igen utálom a c.gányokat ,de én is c.gány vagyok.
De magyarnak tartom magam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!