A középkorban itthon korábban is lehettek olyan költész-zenész művészlelkek mint később Balassi, vagy Tinódi, csak nem maradt feljegyzés róluk?
Szerintem biztosan volt rá példa.
Vagy megannyi legenda, szóhagyomány ami elhalt a háborúk vagy a feledések miatt.
Ott van például az "Ó Magyar Mária siralom" senki nem tudta a létezését, aztán mégis lett. És még mekkora eszmei értékkel.
Ezekbe jobb bele sem gondolni... (legalább is engem mindig elkeserít a gondolatuk).
A Középkorban a trubadúr és vágensköltészet volt a divat. Ezeknél a művészek ritkán nevezték meg magukat. Ott voltak még az egyházi alkotások is. Ezeknél sem hagytak hátra írót. Továbbá a legtöbb ilyen latinul íródott.
A legmeghatározóbb ok viszont az volt, hogy nem volt még nyomtatás, így az iratok csak nagyon kevés példányszámban voltak megtartva, ezzel csökkentve a megmaradás esélyét.
De amúgy Janus Pannoniusunkról még tudunk ma is (1434 - 1472).
"János volt a nevem, s Janus, ki e verseket írta!
Megmondom, ha netán, tudni kivánod okát.
Nem buta gőgből hagytam cserben a régi nevem, nem!
Tudna-e bárki különb s szebb nevet adni nekem?
Ezt hittem magam is s lásd, Janus lettem, amint a
Múzsa magához emelt s megkoszorúzta fejem."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!