Csak szerintem szól a netflixes sorozatok 80-90-a poliktikai korrektségről?
Gondolom, fehér bőrű ciszhetero vagy, még azt is gyanítom, hogy férfi. Amióta létezik filmipar, az utóbbi 1-2 év kivételével mindig mindenhonnan a saját arcod nézett vissza rád, ha megnéztél egy filmet vagy sorozatot. Most, hogy a filmiparban már nagyobb diverzitás van, és a te fajtád nem minden karakterben saját magát látja, megy a pampogás, hogy úristen, léteznek másféle emberek is, és ők is képernyőre kerülnek, és ez milyen felháborító. Tisztára olyan, mintha felsőbbrendűnek éreznéd magad és úgy gondolnád, a te fajtádnak több joga van reprezentációra a médiában, mint másoknak.
Az szintén a felsőbbrendűség-képedet bizonyítja, hogy szerinted ha egy könyvben egy karakterről nem említik, hogy milyen bőrszíne van, akkor csak és kizárólag fehér lehet. LMBT+ emberek pedig az életben is mindenhol vannak, te is sokkal többet ismersz személyesen, mint hinnéd. Nem értem, mitől lenne az agymosás, hogy a színes bőrű és/vagy LMBT+ karakterek most már a filmekben is kb. hasonló arányban fordulnak elő, mint a való életben. Pont hogy az volt az agymosás, ami eddig volt, hogy minden filmben minden szereplő fehér bőrű és ciszhetero volt, mert az életben rohadtul nem ez van.
Én meleg vagyok és engem is zavar sok esetben a politikai korrektség, pontosabban az a formája, amit ezek az emberek annak tartanak.
Általában ha van egy meleg karakter, akkor annak az egyetlen tulajdonsága az lesz, hogy meleg/leszbikus és semmi további, a sztorija 99%-ban erről fog szólni.
Mondjuk talán pont netflixnél ez nem minden esetben van rosszul kivitelezve és ott a készítők ugyanúgy kidolgozzák a meleg karaktereket is, mint a heterokat.
Bőrszín esetében akkor zavar a változtatás, ha nem jól átgondolt a változtatás. Főleg fantasynál, ahol az írók általában gondoson alkotják meg a világukat és a dilettánsok a tévénél/mozinál random teleszórják eltérő etnikumokkal, amikor azt lehetne átgondoltam is. Az a baj, hogy a fantasy világokban a modern nagyvárosok diverzitását akarják visszaadni és nem fogadják el, ha egy kitalált világ vagy a múlt nem feltétlenül ilyen. És elég sok fantasy olvasó/szerető fekete youtubert is követek és nekik sem tetszik az ilyen fajta reprezentáció, szóval nem teljesen értem én így, hogy kinek akarnak "kedveskedni" vele. Nyilván a profit a célja, hogy több nézőt megszólítson, de szerintem a feltételezés sértő, hogy pl. a feketét csak akkor érdekelheti valami, ha feketék vannak benne vagy pl. én csak akkor nézek meg valamit, ha valaki meleg benne a háttérben (mert ugye az orosz és kínai piac miatt nagyobb szerepet úgyse kapnak a mozifilmekben, a netflix javára szóljon, hogy ők legalább nem gyáva nyulak ebben).
Azt pedig végképp nem értem, ha meleg vagy színes bőrű főszereplőket akarnak, akkor miért nem adaptálnak olyan fantasykat, amiben szerepelnek? Miért hetero, fehér szereplőkkel ismert sztorikat kell átírni? Ezt megint sértőnek gondolom, mert egy olyan üzenetet hordoz, hogy csak egy már hetero, fehérrel befuttatott cím lehet sikeres. Pedig annyi lehetőség lenne. Madeline Miller görög mitológiás könyvei, Evan Winter fantasy sorozata, N. K. Jemisin könyvei, a Mákháborús könyv, stb.
Szóval teljesen értetlenül állok a pc-s cuccok előtt, úgy akarják beállítani, mintha nem lenne miből kiemelni egy meleg vagy fekete főhőst és egy már megalapozottat kell átírniuk, amikor nem így van.
Az egyetlen jó példa, ami létezik ilyen szintű diverzitásra, az szerintem a The dragon prince. Egy eredeti világ és ott úgy vannak megalkotva a karakterek és nem már létezőket próbál átírni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!