Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi a Haiku? Hogyan kell írni?...

Mi a Haiku? Hogyan kell írni? Szabályai?

Figyelt kérdés

#Haiku-írás
2020. ápr. 24. 00:58
 1/9 anonim válasza:
100%

Japán versforma.

A dentó haikunak azaz a hagyományos haikunak összesen három követelménynek kell megfelelnie:

A haiku 17 morából, (magyarban szótagból) épül fel. A hagyományos régi japán haiku egy sorba íródik, viszont a modern haiku (現代俳句; gendai haiku) három sorból áll. A sorok és moraszámok felépítése: első sor 5, második 7, és a harmadik szintén 5 morából áll. Az első és az ötödik szótag a hangsúlyos (fordításnál figyelni kell rá, hogy ne legyen névelő a sor elején, mivel az a magyarban hangsúlytalan).

Szerepelnie kell benne kigónak, azaz évszakszónak.

A haiku csattanóval záródik.

2020. ápr. 24. 01:06
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Fagyott kis egér

törött jégcsapok, drótok

kék halál tombolt...

2020. ápr. 24. 05:24
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Fodor Ákos műveit keresd. :)
2020. ápr. 24. 07:43
 4/9 A kérdező kommentje:
Ez baromi nehéz, nem?... Aki ért hozzá, kérem írjon egy példát!
2020. ápr. 25. 11:30
 5/9 anonim ***** válasza:

Ég bent mély seb fáj,

tél van kint fagy bent tűz vár,

múlt még most is bánt

Ez az egyik művem. Csak egy szótagos szavakat használtam és minden szótag hangsúlyos.

2021. jún. 4. 17:57
 6/9 Dagadozó Agy ***** válasza:

Ez haiku? Pár éve költöttem. Látom, értetek hozzá.

Ha nem haiku, miért nem? Köszi a véleményeket. A kerdezőnek is hasznos lehet, mint példa.

A konyhafőnök ajánlata

Mindenki menjen

haza legyen szíves és

főzzön magának.

2022. márc. 26. 21:03
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Formailag haiku, de általában a sorok végén nem szoktak "és"-t meg egyéb kötőszavakat használni.
2022. márc. 27. 08:12
 8/9 anonim ***** válasza:
Haikut szerintem nem nehéz irni, és ahogy utána néztem a modernizált haiku-ban már nem kötelező az évszak szó sem csak az 5-75 sor és a csattanó . (japán ember modernizálta ,)
2023. febr. 2. 14:47
 9/9 anonim ***** válasza:
bocsi 5-7-5
2023. febr. 2. 14:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!