A nagyim hogy élhette meg ezt?
Figyelt kérdés
volt egy közeli rokonom, egy nagymama aki 1912.-es születésű volt, szóval kapásból megélte a világháborúkat vidéki kisvárosban gyerekként és felnőttként, aztán az azt követő szörnyű rendszert az '50-es éveket, majd 56-ot, aztán sokára a rendszerváltást, minden aktuális szörnyűséget a múltból. mégis egy nyugis nagymamiként ismertem meg. kicsi voltam még hogy bármiről is kérdezzem, de hogy lehetett elviselni több olyan időszakot is mikor bármikor fegyvert foghattak rá és lelőhették volna? biztos látott durva helyzeteket, a második világháború alatt csinálta meg a házasságkötését is2020. jan. 16. 22:50
1/2 anonim válasza:
Attól még, hogy megélte ezeket az időszakokat, nem jelenti, hogy bármikor lelőhették volna. Ha átlagos civil volt, akkor nem lehettek olyan nehézségei, mint a kisebbségeknek, és a kirívó nézetűeknek. Bár tény és való, hogy a fiatalkora még átlagos civilként is nehéz lehetett, főleg Rákosi rendszerében. De a Kádárrendszer szerintem kibírható lehetett, ha nem háborgott az illető nyíltan. Szóval szerintem ezért lehetett nyugis, mert nyugisan élte meg ezeket a nehéz időket. Mi is viszonylag nyugisan éljük meg ezt az időszakot, pedig most is történnek belpolitikai, gazdasági, etnikai stb. szörnyűségek.
2/2 anonim válasza:
Nem biztos ám, hogy úgy élte meg, ahogy a történelemkönyvekből gondolod. Nekem is van egy 90+ éves rokonom, aki szegény parasztcsaládból származik. Fogalma sincs Horthyról, nyilasokról, 56-ról, kommunistákról, rendszerváltásról. Próbáltam kérdezni hogy melyik történelmi helyzetet hogy élte meg, de tényleg fogalma sem volt, hogy miről beszélek. Neki annyi az élete, hogy a faluszéli házból eljárt a földekre dolgozni, felnevelt 2 gyereket, vasárnaponként eljárt mindig templomba, idős korára meg megszerette a dél-amerikai szappanoperákat. Annyit mondott "csak", hogy a szovjet katonák sok nőt megerőszakoltak a faluban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!