Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Meddig lehet tolerálni egy...

Meddig lehet tolerálni egy szellemi beteg embert?

Figyelt kérdés
Ez a gondolat merengett a fejemben azok után amit ma a tömegközlekedésen láttam. Egy láthatóan szellemi sérült kisfiú szált fel a tömegközlekedésre a papájával. Leültek, és a gyerek folyamatosan zaklatta a mellette ülőket. Az egyikről a szemüveget akarta levenni, a másik fejéről a fejhallgatót, meg a mobilját nyomkodni, közbe artikulálatlan hangokat adott ki magából. Persze a kísérője rá szólogatott érte, de nyilván semmi hatás. Ahogy néztem ezt a jelenetet, arra gondoltam, hogy úr isten, mikor durranna el az agyam ha ott kéne ülnöm, és törölném képen a gyereket, vagy ordítanám le az öreget, hogy takarodjon le a kölökkel és legközelebb csak kényszerzubbonyban hozza emberek közé. Persze tudom, érzéketlen gec1nek tűnök, sajnáltam a kis srác helyzetét, de tényleg mennyi az amit egy embernek még el kéne vagy illene - vagy nem tom' - tűrnie az embernek egy ilyen szituban?
2019. szept. 12. 21:56
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
90%

Legalább neki nyomós oka van, amiért ilyen irritáló.

De mi a helyzet azokkal, akik az utcán fújják feléd a cigifüstöt vagy dudálgatnak másokra, mert azok a szabályok szerint akar közlekedni és nem átlépni a sebességkorlátot vagy éppen behajt a zebrára, amikor a gyalogosoknak van zöld? Ők szellemi betegek lennének? Nem hiszem, de irritálóak ugyanúgy.

Válaszolva a kérdésre is: szerintem addig lehet tolerálni, amíg azt is, aki bár szellemileg ép, még sincs tekintettel más emberekre.

Persze üvöltözhetünk is, de akkor nem azt fogják elvinni kényszerzubbonyban, akivel üvöltözünk.

2019. szept. 12. 22:14
 2/14 anonim ***** válasza:
74%
Egyszer láttam egy videót, amiben egy ázsiai kis gyerek lábon rúgott valakit a buszon. Az ember felkapta, ledobta a földre a gyereket és párszor megtaposta.
2019. szept. 12. 22:17
 3/14 anonim ***** válasza:
39%
Mióta nincs Magyarországon bolondokháza, vigyorgó, azóta ennél sokkalta súlyosabb szellemi fogyatékos idiótákat is tolerálnunk kell. Sőt, még szavazati joguk is van...
2019. szept. 12. 22:17
 4/14 anonim ***** válasza:
40%
3. Néhány a parlamentben is ül.
2019. szept. 12. 22:18
 5/14 anonim ***** válasza:
92%
Ameddig nem veszélyes, nem bántalmaz senkit, a higieniája elfogadható szintű, nem fenyegető a magatartása. Piszkálja a cuccaidat, máshova ülsz és nem megy utánad, addig szerintem illene tolerálni akkor is ha idegesít. Bár szerintem a legtöbben ilyenkor inkább a helyzettől frusztráltak, hogy nem tudják hogyan kell/lehet viselkedni. Ez nem olyan mint amikor valaki szimplán csak bunkó, de még nem szólsz érte. Erről a helyzetről tényleg nem tehet senki, de nekik is élni kell, közlekedni, orvoshoz járni, és nincs más lehetőségük. Úgyhogy jobban kell tudni tolerálni mint a részegeket, csöveseket, ordítozókat. Mellettem egyszer bedobta kővel a villamosablakot egy nő miután leszállt. Akkoriban tele volt a 3-as ilyenekkel. Biztos akkor zártak be valami intézményt, rémlik erről valami... szóval a szinplán szellemileg sérült, de nem veszélyes emberekkel nincs semmi baj, nekünk kell tudni alkalmazkodni hozzájuk, mert mi képesek vagyunk rá, ők meg nem. És meg kell tanulnunk ezt kezelni, mert nem megy azonnal ez sem.
2019. szept. 12. 22:32
 6/14 anonim ***** válasza:
44%
Én sajnos nem tudok jóképet vágni a debiekhez, autistákhoz. Oké, nem tehet róla, de nem hagynám, hogy piszkálja a cuccaimat, és szerintem nem is kell ezt hagyni. Először rászólnék a kisérőjére, hogy állítsa arréb, vagy fogja le. Aztán rászólnék a debilre, hogy legyen szíves húzzon a csába, ne zaklasson. Ha erre se reagálna, akkor arrébb lökném.
2019. szept. 12. 22:53
 7/14 anonim ***** válasza:
82%
Ez nehéz kérdés, mert fingja nincs róla, hogy ezt vagy azt nem szabad. Nyilván a kísérője se szeretne, ilyen helyzetbe kerülni, egyszerűen muszáj eljutnia A-ból B-be. Neki mennyit kell tolerálni egy életen át gondolj bele? Volt annyi tartása, hogy elkísérje egy életen át, nem szabadult meg tőle. Benned annyi a tolerancia, hogy eljezdenél üvölteni egy ilyen emberrel és a beteg gyerekével ahelyett, hogy 5 métert arrébb ballagnál. Ostoba emberek vagytok, nem gondoltok mögé. Látszik a hozzászólásokból. 5 percre gondolj annak az embernek a helyébe, aki kíséri. Ne a betegébe. Neki úgy sincs fingja semmiről. Egyszerű prolik vagytok.
2019. szept. 12. 23:40
 8/14 anonim ***** válasza:
84%

Az itteni válaszok többsége (kivéve az utolsóét) nagyon jól szemlélteti, mennyire alacsony az átlag magyar érzelmi intelligenciája.

Egy szellemileg beteg ember éppen olyan beteg, mint egy testi fogyatékos, ugyanúgy nem tehet erröl, mégha egyeseket ez zavar is.

A válaszolók többsége egy kerekesszékest is lelökne a buszról (vagy bármi másról), mert esetleg megnyomta a lábát vele? EZ ugyanis azonos szinten van azzal, amiket itt írogatnak.

Egy ilyen beteg gyerek pl. nem tud sok esetben biztosan állni, ezért kell vele leülni. Az, hogy nem tud úgy viselkedni, ahogy egy nem beteg, erröl nem tehet sem ö, sem a szülöje. Viszont aki mellette ül és akit zavar, az minden magyobb eröfeszítés nélkül arréb tudna menni, átülni egy sorral elöbbre vagy hátrébb, és a probléma megoldódott.

Mellesleg a legtöbb ilyen beteg esetén ez a viselkedés az idegesség jele, és minél jobban próbálják visszafogni, annál rosszabb lesz a helyzet.

2019. szept. 13. 07:55
 9/14 A kérdező kommentje:

@07:55

"Egyszerű prolik vagytok."

Egy így megnyilvánuló embertől kéne érzelmi intelligenciát tanulnunk? Ne nevettesd már ki magad...

2019. szept. 13. 08:30
 10/14 anonim ***** válasza:
24%
6. vagyok. Ezek szerint mosolygva hagynom kéne, hogy egy autista pl földhöz vágja a telefonom, vagy pakolásszon a táskámban? Hát nem fogom hagyni.
2019. szept. 13. 08:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!