Gyógyszerészek csak szintetikus gyógyszerekkel dolgoznak vagy fehérje alapú, biológiai gyógyszerekkel is?
A protein alapú gyógyszerek pl. inzulin, sok antibiotikum a biofarmácia témakörébe tartozik, ami egy gyógyszerészetin is okatatott tárgy. Természetesen gyógyszerészként is lehez közöd ezzekhez, de ahhoz minimum egy doktori fokozat kell majd. Amit én látok a gyakorlatban, hogy a nagy gyógyszercégek, hiába a gyógyeszerész a "drug expert" nem engedik nagyon, sokszor még soecifikus pl. biotech/bikém területen szerzett phd-vel rendelkezőknek, hogy Research&Development területen dolgozzanak. Szomorú vagy sem, de a gyógyszerész egy gyógyszergyáron belül nagyon ritkán tölt be kutatói pozìciót. Erre inkább a kémikusokat, biotechnológusokat és biológusokat preferálják. Ha tehát ezzel akarsz foglalkozni, mindenképpen a biotechet ajánlom. A gyógyszerészetivel inkább minőségbiztosìtás és marketing területen lehet elhelyezkedni.
Van rálátásom a dologra, mivel én gyógyszerész, a bátyám pedig végzett biotechnológus MSc-vel a BME-ről.
Tök mindegy milyen diplomát csinálsz. Én ismerek vegyészt, aki biotechnológiával foglalkozik, biológusmérnököt (ma: biomérnök), aki leukémia-, asztmakutatással, genetikával foglalkozik.
Jegyezd meg, hogy mindig NEKED kell utánajárni a dolgoknak. Tudom, ez gimisként fura lehet, de az életben TE döntöd el, mit akarsz tanulni/mivel akarsz foglalkozni.
Helló!
Az a helyzet, hogy Magyarországon csak a Richter Gedeon végez biotechnológiai K+F-et és biotechnológiai gyártást, de sajnos nekik sem megy nagyon jól ez a terület, mivel a legutóbbi 2 biotechnológiai készítmény regisztrációs kérelmét vissza kellett vonni.
Szóval, ha biotechnológiai K+F-ben akarsz itthon elhelyezkedni, akkor vagy a Richter vagy ennél sokkal kisebb cégek a lehetőség - ez utóbiak általában bizonytalanok is és nem annyira magas a fizetés sem. Ha a Richterhez mennél, akkor taán a gyógyszerész diploma jobb, ha kisebb céghez, akkor esetleg a biotechnológus.
Mehetsz mmég külföldre is, mindig keresnek tehetséges fiatalokat. Ebben az esetben jó választás lehet a PTE-n az angol nyelvű Biotechnológia MSc szak, mondjuk ide kell egy alap (BSc) diploma. Ezen a szakon van egyébként államilag finanszírozott képzés is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!