Mire föl ez a nagyképű szöveg a BME részéről?
"világszínvonalú képzés" "Msc. Nélkül semmit sem érnek" "a mesterképzés kell maguknak"
Következő félévben végzek a BME-n, gépészmérnökként (Bsc.). Egyszerűen, ha arra gondolok, hogy még 2 évet el kell itt töltenem kifordul a belem az undortól. Még egy ilyen sz*rul szervezett, színvonaltalan, felesleges marhaságokkal teli képzést el sem tudnék képzelni. A tananyag fele kuka. Mindenki azzal áltatott, hogy ők biztos jobban tudják, hogy mi kell majd neked, ha dolgozol. Hát persze. Nem arról beszélek, hogy szakmai tapasztalatot adjon az egyetem, hanem RELEVÁNS elméleti hátteret. Még a tanár is papírról olvassa a levezetéseket, ő se tudja :DDD de neked biztos hasznos lesz ha bemagolod hülyegyerek.
Ami a legjobban felhúz, az a szöveg, amit néhányan eleresztenek, hogy itt erős elméleti alapokkal, 15-20 év múlva is releváns tudást adnak...ja csak nem mindegy milyen színvonalon. Volt talán félévente 2-3 értékelhető tárgyam. Rengeteg a dilettáns oktató. És akkor mi megy tovább Msc.-n?
Újra matematika, diffegyenletek meg statisztika. Fizika(?!?!?) Már Bsc.-n is a Cserenkov sugárzással meg fél oldalas integrálképletek bemagolásával tömték a fejünket, most mi lesz, cáfoljuk meg a relativitáselméletet?! Biztos a szakma szempontjából hasznos és releváns tudás...ja nem.
Én nem hiszem, hogy a munkáltatók ezt a plusz tudásanyagot várnák el. Hiszen már így is aluljelentkezés van mesterre.
Most akkor csak a több pénz meg a wc papír miatt csináljak valami büfé egyetemen egy levelezős mestert? (Pl.: Óbudai?) Ha ennyire kell nekik akkor megcsinálom, de a BME-n nem vagyok hajlandó többet tanulni.
Válasszuk kétfelé a kérdést.
1) "Világszínvonalú képzés": némi realitást is figyelembe véve: a képzés nem rossz, de nincs az élvonalban. Az, hogy München köröket ver rá, nem meglepetés; de a térség többi képzéséről (Bécs, Prága) is nagy átlagban jobb mérnökök jönnek ki. Tehát a BME egy elfogadható színvonalú egyetem, de még a térségben sem kiemelkedő színvonalú.
2) Mesterképzés. Tényleg kell. Ma sokan félbehagyják a tanulmányaikat BSc-nél és elmennek dolgozni; de a karrierjükben később ez akadály lesz. Az egyetemi képzés 5 éves volt, lesz és marad, aminek kognitív pszichológiai gyökerei vannak: ennyi idő alatt lehet kiképezni egy jó szakembert. A BSc-sek félig képzett szakemberek csak.
A diplomad igy is piackepes lesz, emiatt nem kell aghodni.
Viszont van ahol kell a mester van ahol meg nem. Van olyan ceg ahol tobb penzt kapsz erte es van olyan ahol a kutyat nem erdekli.
Ha kamaraban szeretnel kivitelezo vagy tervezo lenni a mester ad plusz jogosultsagokat.
Viszont a mesterkepzesen alig tanulsz ujat. En nem 100%-ban arra a mesterre mentem tovabb, mint ami az alapszakom de a felveteli eljarasban csak a gepesz-epuletgepesz parossal lehetett teljes kredit elismeressel jelentkezni(ha gepesz voltal karbantarto szakirannyal kellett plusz targyakat csinalni). Kidobott penz es allami felevek elpocsekolasa volt. Most mar banom, hogy nem gepesz msc-re mentem tovabb, aminek iszom a levet, mert most a 6,5 ev tanulas utan szunetet tartok es majd csak kesobb 2-3-4 ev mulva esnek neki ujra, de munka mellett levelezon nem egyszeru, azt kell, hogy mondjam.(bar megjegyzem, sokkal konnyebb az msc, mint a bsc, mert nem szivatnak annyira, mivel mar “letettel” valamit az asztalra)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!