Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Miért nem tanul ma senki sem...

Miért nem tanul ma senki sem matematikusnak és/vagy fizikusnak?

Figyelt kérdés

Miért van az, hogy ma mindenki csak jogásznak/közgazdásznak/orvosnak akar tovább menni?

Érdekli őket, vagy csak azért, hogy hivalkodjanak vele?

Az egyetemen tanuló orvosok és jogászok 90%-a tényleg csak ,,elitségből" és divatból tanulják ezeket?

Mostanra még bejött a közgazdász, mint amolyan divatos szak.

Van ismerősöm, aki egyetemen tanul és állítja, hogy a közgáz hallgatók nagy része egy alkalmatlan nulla.

Azt látom, hogy bölcsésznek/mérnöknek/informatikusnak egész sokan mennek, TTK-n meg 100-ból 80 ember biológus, 15 kémikus vagy földrajzos a maradék 5 pedig matematika vagy fizika szakos.

Őszinte kérdés? Ennyire divat lett, hogy csak olyan szakra jár az ember, ami divatosan hangzik?

Matematikust keresnek tudományba, pénzügybe-gazdaságba, iparba mérnöki területekre, oktatásba, informatika például...

Fizikus kb. ugyanez a paletta...tudományba, kutatásba, iparba, gazdaságba, informatikába, stb...

Vagy aki nem jogász/orvos az már egy senki?

Honnan jön ez a szemlélet? Akik osztatlanba tanulnak (jó csak külföldön van egyes helyeken) valamilyen szakon 5-5,5 éven keresztül mondjuk osztatlan MSc gépészmérnöknek, történésznek vagy mondjuk osztatlan MSc matematikusnak, akkor azok miért érnek még mindig kevesebbet?

De aki BSc + MSc osztottba tanul, (mint hazánkban a többség) az is tanul annyit, mint amennyit egy orvos/jogász.

Szóval érdekelne, hogy ti így erről mit gondoltok?

2019. jún. 18. 09:28
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%
Én azért járok orvosira, mert szeretem és nem azért mert elit akarok lenni, kikérem magamnak. Az a 90% inkább 10%, szerintem a hallgatók többsége nem azért van itt, mert jaj de menő meg népszerű az orvosi. Ahhoz túlontúl sok áldozattal és kemény munkával jár. Én nem nézek le senkit és másnál se látom ezt, nem tudom honnan szedted ezt az elméletet. Egy fizikust/matematikust pláne nem alacsonyítok le, ők is a tudomány hívei és művelői, én pedig kifejezetten szeretem az intelligens embereket. Hogy miért nem mennek annyian fizikusnak, mint mondjuk orvosnak? Mert az is piszok nehéz szak, és nem is hangzik olyan "menőn" mint az orvosi. De így csak azok gondolkoznak, akik egy mukkot nem értenek a természettudományokhoz, aki ezen belül tevékenykedik az meg elismeri a másik munkáját. Az viszont tény, hogy orvosra most nagyon nagy szükség van Magyarországon, mást se hallasz a tévében csak azt hogy így még amúgy orvoshiány. Ez tudat alatt erősíti az emberekben, hogy menjenek csak orvosnak mert megéri, jól hangzik, stb. A szakmai megbecsültség ettől függetlenül egy nulla, Mari néni úgyis kész diagnózissal jön be az orvosához és fel van háborodva, ha ő nem ért vele egyet, hiába van mögötte 6 év egyetem a 20 perces mindenegybenblog böngészés helyett.
2019. jún. 18. 11:59
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként a kérdésre válaszolva nem mindenkinek az az álma,hogy élete végéig a matekkal meg fizikaval foglalkozzon. Neked lehet tetszik,de azért ez nem mindenkinek fekszik, hiaba fizet jól. Én például semmi pénzért sem csinalnam, mert nem erdekel annyira ez a terület. Nem tudom magam elképzelni, hogy életem vegeig a matematikaval foglalkozzak. Sokan amúgyis azert mennek jogra meg gazdaságira,hogy valamilyen szinten kibekkeljek a matekot meg fizikát. Gazdaságin ugyan van ,de joval kevesebb mint muszakin pl...Nyilvan nem a gazdasagi elemzo szakra gondolok, ott nagyon sok matek van. Jogon meg tudtommal szinte semmi ilyen nincs, vagyis minimális.
2019. jún. 18. 12:26
 13/20 Fizikakedvelő ***** válasza:
23%
#11:Az ilyen beállítottaságúakból könnywvben lesz jó orvos,sőt lehet,hogy ez hajtja majd a pénzkereséshez.
2019. jún. 18. 12:49
 14/20 Fizikakedvelő ***** válasza:
22%

*könnyebben

*ez hajtja majd aminek az eredménye a jó kereset

2019. jún. 18. 12:50
 15/20 anonim ***** válasza:
90%

Szerintem az emberek többsége nem lenne képes elvégezni egy rendes fizika vagy matek szakot amúgy.

Legalább ezen a két szakon a legmagasabb az átlag IQ, még a programozó kerül közel hozzájuk.

2019. jún. 18. 13:49
 16/20 anonim ***** válasza:
100%
Én fizikára mentem Magyarorszagon. Aztán rájöttem az első két félévben, hogy semmi újat nem tudnak itthon tanítani az egyetemen, ezért Németországba jöttem elméleti fizikát tanulni. Kint is akarok vele dolgozni. Aztán lehet majd egy 30 év múlva haza megyek tanítani. Lehet, hogy Magyaroszágon ezekkel nem lehet keresni, de külföldön iszonyatos pénzt kapsz. De én azért csinálom, mert szeretem.
2019. jún. 18. 15:04
 17/20 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem azért nem mennek matematikusnak meg fizikusnak mert valóban nem igazán tudják, hogy mit lehet vele majd kezdeni, ettől nem gondolnám, hogy nem lenne értékes szak.

Vannak orvosok és jogászok, akik valóban elitségből mentek ezekre a szakokra ( de ez viszonylag kevés, pl. nekem most több ismerősöm ment orvosira azért mert hiány van belőlük és tutira el fognak tudni helyezkedni és lesz biztos jövedelmük, illetve számolnak a magánrendelésből befolyt jövedelemmel is), illetve szülői nyomás sokszor (általában jogász, orvos gyermeke is jogász, illetve orvos lesz vagy fordítva) de csak divatból nem fog senki orvosin meg jogon szopni 5, illetve 6 évet aztán utána még szakvizsgázgatni meg folyamatosan képezni magát, konferenciákra járni, esetleg tudományos tevékenységét is folytatni.

Én azért jelentkeztem jogra, mert gyerekkorom óta jogász szerettem volna lenni és a hivatás vezérelt, hogy segíthessek másokon, sosem a pénz. Aki nem így áll hozzá az nem végzi el ezt a szakot, illetve ha el is végzi később biztosan nehezen fog munkát találni, mivel sok jogász végez de igazán jó, ambíciózusos kevés. Nagy a verseny a helyekért, aki nem szívvel, alázattal jogász az nem tud ma már boldogulni.

2019. jún. 20. 11:57
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

Rohadt kevés ember van, aki képes magas szinten érteni a matekot és/vagy fizikát, ennek több oka van:

a, alacsony óraszám (heti 3 matek végzősként is, a fizika 11-ben be is fejeződik)

b, rossz, kedvetlen, motiválatlan, magyarázni nem tudó tanári gárda

c, diákok, akikkel már rég elhitették, hogy ők ezt soha nem fogják megérteni, így csak a túlélésre hajtanak, nem érdekli őket az egész

Egyébként elég meredek így lenézni a jogászokat. Kőkeményen kell tanulnod ott is és mire önállósodsz, az simán lehet ugyanúgy 10-12 év, mint egy orvosnál. Utóbbit divatszaknak nevezni meg vicces. Divatból bevállalni emelt szintű bioszt és kémiát/fizikát? Aztán meg 10-12 évet szenvedni, hogy aztán full alacsony fizetésért dolgozhasson 12-14 órákat? Nem hinném.

2019. jún. 20. 19:31
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

Engem pl. érdekel a matematika, de nem tartom magamat elég okosnak, hogy matematikus legyek. Mérnökinfót tanulok, van matekos tárgy, amin csak 3-as lettem, szóval valószínűleg igazam is van :)

De programozni is szeretek, és jól is fizet.

2019. jún. 22. 18:40
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
A matematikusok nagyon jól keresnek, két ismerősöm járt sima BSc-re, már azelőtt volt állásuk, hogy meglett vola a diplomájuk kb. Sok ágban nagyon keresettek.
2019. júl. 10. 23:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!