Miért nem tanul ma senki sem matematikusnak és/vagy fizikusnak?
Miért van az, hogy ma mindenki csak jogásznak/közgazdásznak/orvosnak akar tovább menni?
Érdekli őket, vagy csak azért, hogy hivalkodjanak vele?
Az egyetemen tanuló orvosok és jogászok 90%-a tényleg csak ,,elitségből" és divatból tanulják ezeket?
Mostanra még bejött a közgazdász, mint amolyan divatos szak.
Van ismerősöm, aki egyetemen tanul és állítja, hogy a közgáz hallgatók nagy része egy alkalmatlan nulla.
Azt látom, hogy bölcsésznek/mérnöknek/informatikusnak egész sokan mennek, TTK-n meg 100-ból 80 ember biológus, 15 kémikus vagy földrajzos a maradék 5 pedig matematika vagy fizika szakos.
Őszinte kérdés? Ennyire divat lett, hogy csak olyan szakra jár az ember, ami divatosan hangzik?
Matematikust keresnek tudományba, pénzügybe-gazdaságba, iparba mérnöki területekre, oktatásba, informatika például...
Fizikus kb. ugyanez a paletta...tudományba, kutatásba, iparba, gazdaságba, informatikába, stb...
Vagy aki nem jogász/orvos az már egy senki?
Honnan jön ez a szemlélet? Akik osztatlanba tanulnak (jó csak külföldön van egyes helyeken) valamilyen szakon 5-5,5 éven keresztül mondjuk osztatlan MSc gépészmérnöknek, történésznek vagy mondjuk osztatlan MSc matematikusnak, akkor azok miért érnek még mindig kevesebbet?
De aki BSc + MSc osztottba tanul, (mint hazánkban a többség) az is tanul annyit, mint amennyit egy orvos/jogász.
Szóval érdekelne, hogy ti így erről mit gondoltok?
*könnyebben
*ez hajtja majd aminek az eredménye a jó kereset
Szerintem az emberek többsége nem lenne képes elvégezni egy rendes fizika vagy matek szakot amúgy.
Legalább ezen a két szakon a legmagasabb az átlag IQ, még a programozó kerül közel hozzájuk.
Szerintem azért nem mennek matematikusnak meg fizikusnak mert valóban nem igazán tudják, hogy mit lehet vele majd kezdeni, ettől nem gondolnám, hogy nem lenne értékes szak.
Vannak orvosok és jogászok, akik valóban elitségből mentek ezekre a szakokra ( de ez viszonylag kevés, pl. nekem most több ismerősöm ment orvosira azért mert hiány van belőlük és tutira el fognak tudni helyezkedni és lesz biztos jövedelmük, illetve számolnak a magánrendelésből befolyt jövedelemmel is), illetve szülői nyomás sokszor (általában jogász, orvos gyermeke is jogász, illetve orvos lesz vagy fordítva) de csak divatból nem fog senki orvosin meg jogon szopni 5, illetve 6 évet aztán utána még szakvizsgázgatni meg folyamatosan képezni magát, konferenciákra járni, esetleg tudományos tevékenységét is folytatni.
Én azért jelentkeztem jogra, mert gyerekkorom óta jogász szerettem volna lenni és a hivatás vezérelt, hogy segíthessek másokon, sosem a pénz. Aki nem így áll hozzá az nem végzi el ezt a szakot, illetve ha el is végzi később biztosan nehezen fog munkát találni, mivel sok jogász végez de igazán jó, ambíciózusos kevés. Nagy a verseny a helyekért, aki nem szívvel, alázattal jogász az nem tud ma már boldogulni.
Rohadt kevés ember van, aki képes magas szinten érteni a matekot és/vagy fizikát, ennek több oka van:
a, alacsony óraszám (heti 3 matek végzősként is, a fizika 11-ben be is fejeződik)
b, rossz, kedvetlen, motiválatlan, magyarázni nem tudó tanári gárda
c, diákok, akikkel már rég elhitették, hogy ők ezt soha nem fogják megérteni, így csak a túlélésre hajtanak, nem érdekli őket az egész
Egyébként elég meredek így lenézni a jogászokat. Kőkeményen kell tanulnod ott is és mire önállósodsz, az simán lehet ugyanúgy 10-12 év, mint egy orvosnál. Utóbbit divatszaknak nevezni meg vicces. Divatból bevállalni emelt szintű bioszt és kémiát/fizikát? Aztán meg 10-12 évet szenvedni, hogy aztán full alacsony fizetésért dolgozhasson 12-14 órákat? Nem hinném.
Engem pl. érdekel a matematika, de nem tartom magamat elég okosnak, hogy matematikus legyek. Mérnökinfót tanulok, van matekos tárgy, amin csak 3-as lettem, szóval valószínűleg igazam is van :)
De programozni is szeretek, és jól is fizet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!