SZTE-ÁOK vélemények?

Figyelt kérdés
Szívesen elolvasnám a véleményeiteket, sokat segítenétek vele. Elsősorban arra lennék kíváncsi, hogy milyenek az oktatók, vannak-e és milyenek a különbségek a többi magyarországi egyetemen folyó orvosképzéshez viszonyítva, hogy szerettetek-e ott tanulni.. :)

2019. jún. 4. 19:10
 1/3 anonim ***** válasza:
89%

Szia!

Én hamarosan végzek itt az első évemmel, így van valamennyi rálátásom.

Elsősorban a város miatt jöttem ide, anno nem is jelöltem Szegeden kívül mást, csak Pécset. A hozzá fűzött reményeim beigazolódtak, gyönyörűszép hely.

A tömegközlekedés is szuper, a diákok nagy százaléka minden félévben kap ingyenes diákbérletet. A gólyák megpályázhatják a START ösztöndíjat, ami olyan 100 ezer torint körüli összeg, viszont eléggé nehéz megkapni, nekem 470-nel pont nem sikerült, pedig 474-el már kaptak 😅

Viszont egész jó tanulmányi ösztöndíj rendszer van, relatíve sokan kapnak alacsonyabb összegeket; azt hiszem 3,8(?)-tól járt 9 ezer ebben a félévben, a legjobb átlagú pedig 31 ezer körül.

Oktatás...

Hát, egyértelműen az anatómia az, ami az időd 90%-át felemészti a rendszeres számonkérések miatt, a maradék 10%-on pedig talán az orvosi kémia és a sejtbiológia osztozik.

Anatból minden héten vannak kistesztek, ezeket a bonctermi laborban írjuk, öt kérdés-öt válasz. Kb 8-9 ilyen teszt van egy félévben, ha levonjuk az esetleges ünnepnapokat, mikor elmarad. Ezeket a jegyeket a jegyképzés során átlagolják, majd kettővel szorozzák.

Ezen kívül van 2-3 írásbeli demonstráció, és 2-3-4 szóbeli demonstráció, mikor a tetemnél kérdeznek képleteket. Ez utóbbinál vannak buktató jellegű kérdések; ha négy dolgot helyesen tudtál, viszont az ötödiket nem, de az buktató jellegű volt, akkor nem ötöst, hanem egyest kapsz.

Külön tantárgy második félévtől a szövettan, itt is 3 szóbeli demonstráció van. Elvileg ha metszetet törsz, akkor szigorlaton több metszetet kapsz, mint amennyit alapból kapnál.

Ha az utolsó bonctermi szóbelid, illetve szövettanod egyes lesz, akkor 2 póttétellel érkezel a félévi vizsgára.

Szóval igen, az anatómia viszi a prímet, napi szinten kell rá készülni. Egy éve nem is hittem volna, hogy képes vagyok ennyi idő alatt ilyen bődületes mennyiséget betuszakolni az agyamba.

Az anat vizsga szerintem minden vizsga közül a legrosszabb, egyszerűen még mindig gyomorgörcsöm van, ha rá gondolok, pedig mindkétszer ötöst kaptam; bár első félévben a kedves vizsgáztatónak sikerült sírásra bírni a “kedvességével”.

Nagyon nyomasztó a hangulat, és komolyan te érzed magad a világ leghülyébb emberének, mikor belépsz abba az intézetbe.

Ettől függetlenül én szerettem a gyakorlatokat, csak ne kelljen demózni és vizsgázni 😅 Az borzasztó.

Az orvosi kémia a kedvenc tárgyam volt, mondjuk már középiskolában is inkább kémiás voltam. Az én csoportom egy tündéri hölgyet kapott gyakorlatvezetőnek, aki mindenben segített, amiben csak tudott, nagyon emberséges volt.

Kettő demonstráció van félévente, 50%-ot kell teljesíteni. Ha alatta van, akkor póttételed lesz a vizsgán. Ha mindkét demós 85% felett van, akkor pedig egy jeggyel jobbat kapsz a félévi vizsgán, de ennek feltétele, hogy legalább kettesre felelj. Két 85-öt azért annyira nem egyszerű összeszedni, bizony neki kell feküdni rendesen, rengeteg készülés igényel.

Első év végén kémiából mindkét féléves anyagot számonkérik, egyfajta szigorlat; bár az eredményét majd a másodéves biokémia szigorlattal fogják kombinálni.

A sejtbiológiai kutatások és a labor nagyon híres nálunk, viszont én személy szerint utáltam a gyakorlatokat, mert halál unalmas volt. Az anyag rengeteg, első félévben ráadásul szar is volt, de a második féléves már egészen tetszett. Itt is kettő demó van félévente, szerintem relatíve korrektek, de tekintve hogy egész félévben anatot tanulsz, a sejtbiosz demó előtti egy hétben kb meghaltam, míg le nyomtam a torkomon az előadásokat. A vizsga is hasonló jellegű, mint a demók, de ha szeretnél mehetsz akár szóban is.

A fizika rettenetes. Úgy az előadások, mint a gyakorlatok és a szemináriumok. Konkrétan a félév alatt semmit nem tanulsz, nincsenek számonkérések, előadásra senki nem jár, mi szemináriumon hímsoviniszta poénokat hallgattunk, gyakorlaton meg valami applikációval EMG felvételeket elemeztünk stb; talán ez volt a legjobb.

A vizsga vicces, múlt félévben rengeteget tanultam rá, kettes lett a vizsga, de volt pluszpontom így éppen hármas. Ebben a félévben még annyit sem tudok, mint múltkor, pedig most 4 kredit a fizika, nagyon remélem hogy kapok egy megveszekedett kettest, és soha többet nem kell tanulnom ilyeneket.

Összességében én nagyon szeretek ide járni, egyáltalán nem bántam meg, bár az igaz, hogy magánéletem nem igazán van, most is éppen a kémia szigóra készülök. De hát az ilyen, majd talán negyedévben jobb lesz. ☹️

2019. jún. 5. 09:01
 2/3 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a részletes leírást, el sem hiszed mennyire örültem neki! :D ahogy így elolvastam.. igen, orvosnak tanulni egy egészen más dolog, ha nem adsz bele mindent esélyed sincs. Nagyon örülök annak is, hogy ilyen kitartó vagy, sok szerencsét a továbbiakban is, mert ilyen emberekre van szüksége a jövőnek!
2019. jún. 5. 15:49
 3/3 anonim ***** válasza:
82%

Az előző válaszolót nem sok mindennel tudnám kiegészíteni, de van még két olyan dolog, ami (szerintem) a fizikánál is rettenetesebb. Az Orvosi informatika és az Orvosi statisztika. Az infó egyedül azért jó, mert ingyen 3 kredit, nem nehéz jó jegyet kapni, de a gyakorlatok rettenetesen unalmasak, számoltam vissza másodperceket. Statisztika...hát én középsuliban matekfaktos voltam, de a stat sem lett a szívem csücske. Tény, hogy amikor véletlenül olvasok valamilyen cikket vagy TDK munkát, akkor tök jó, hogy végre értem, mi ez a sok stat.adat benne, de érdekesnek egyáltalán nem érdekes. A kurzus viszont szintén könnyen teljesíthető, nem hallottam bukásról még.

Illetve ha idejössz, fogsz találkozni a csodálatos Magatartástudományi Intézettel... esküszöm amúgy élveztem a gyakorlatokat, szerintem elég aktív is voltam, pedig nem sok köze volt az orvosihoz egyiknek se, de jópofa volt. Viszont a vizsga.. hát első félév még oké, 4-esem lett Bevezetés az orvostudományból (itt bevo-nak hívjuk), de Pszichológiából hiába tanultuk meg becsületesen az intézet által kiadott (!) jegyzetet, az évfolyam egyharmada bukott, és mehetett szóbelire. Szóval amúgy a Mag.Tud. Intézet az "egyetem bohóca" vagy mi... :'D

Összességében amúgy én szerettem ezt az évet. A bonctermi gyakorlatok voltak a kedvenceim, szerintem nagyon lelkiismeretesek a tanárok, bár érdekes hogy ők tartják a szövettant is, amit fele ennyire sem élveztem, a demók előtt pedig kétszer akkora gyomorgörcsöm volt, mint az anatómiánál. Van egyébként egy-két oktató, akinek rossz híre van, bár én erre már nem is alapozok. Mi kikaptunk egy olyan hölgyet, akinek a markmyprofessoron az egyik legrosszabb értékelése van... ezzel szemben nekem az egyik kedvenc tanárom volt, és amikor a második félév végén elbuktam a megcélzott gyakorlati jegyemet, szörnyen kialvatlan voltam meg előjöttek az étkezési zavaraim, plusz stresszeltem mert nem volt még elintézve a nyári gyakom, és mindez egy félórás zokogás keretében jött ki rajtam, akkor az a tanárnő vigasztalt meg, akinek amúgy ott díszelegnek a kis ördögszarvak a feje felett a neten. Nehéz ezt így elmagyarázni, de nagyon jól esett, hogy valaki nemcsak arra figyel, hanyast kapok a számonkéréseken. :')

Év végére a sejtbiológiát is tökre megszerettem, a második féléves anyag szerintem kifejezetten érdekes, és azért az intézet védelmére van 1-2 tanár, aki jó gyakorlatot tart (pl.Tombácz Dóra). Nem beszélve arról, hogy az anatintézettel ellentétben adnak ki jegyzetet, és egy darab olyan kérdéssel nem találkoztam még sem a demón, sem vizsgán, ami ne szerepelt volna benne.

A fizikához még annyit elfelejtettem mondani, hogy szerintem van az intézetben egy nagyon tündéri nő, mi megnyertük őt magunknak mindkét félévre, ő tartotta a szemináriumot és a gyakorlatokat is. Megbeszéltünk és kiszámoltunk mindent, nagyon segítőkész volt minden téren.

2019. jún. 23. 17:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!