ELTE vagy SZTE programtervező?
Erre a két egyetemre jelentkeztem, de nem tudom, hogy melyiket kéne választanom. Mind a kettő szimpi számomra, mind a kettőre szívesen járnék, de mind a kettőben egyszerre látom azt a lehetőséget, hogy nagyon jól fogok dönteni és hogy nagyon rossz döntést hozok, ha az egyikbe beiratkoztam.
Az ELTE az nyílván egy olyan egyetem, aminek nagy a neve és jó matematikai tudást/intelligenciát igényel, sok tudást ad át, sok ambíciózus, korábban talán "osztályelső" szintet megütő emberrel barátkozhatok továbbá is, illetve ott tanulás mellett lehetőségem lesz AIESEC-ezni is, szóval oda megérné menni, azonban ez felemésztené a szabadidőm szignifikáns részét, illetve sokat stresszelnék.
Az SZTE egy olyan egyetem, amiről nagyon sok jót hallottam, főleg a tanáraimtól. Azt mondják, hogy ott kifejezetten magas a színvonala a tanításnak - néhány dologban még az ELTE-vel és a BME-vel szemben is -, azt hallom, hogy ott is sok tudást lehet felszedni, ott elszakadhatok a gyökereimtől és megtanulhatok függetlenebb lenni, illetve sok lehetőségem van ott arra, hogy kapcsolatokat kiépítsek. Csak itt amiatt aggódom, hogy mégsem olyan jó a programtervező informatikus, mint a másik egyetemen, illetve tudtommal már nincs lehetőség itt AIESEC-ezni.
Mivel van még arra lehetőségem, hogy a jelentkezési sorrenden változtassak, ezért szeretnélek benneteket megkérni arra, hogy írjatok olyan dolgokat, amiktől tisztábban láthatom a helyes döntést.
ELTE IK-ra járok, nem titkolom, hányok tőle. Alapjában véve én nagyon szeretem a matekot, ha mondhatok ilyet, elég jó is vagyok belőle, matek gyakorlatolon kevés tanulással simán átmegyek, nem kettes jeggyel. De a vizsgákat úgy képzeld el, hogy tanuld meg fejből a könyvet. Tanuld meg fejből az összes abban a félévben vett definíciót, tételt és bizonyításait. Azt hittem, ez a későbbi félévekben jobb lesz, de csak egyre rosszabb. Ez az egyik fele a csoda "elmélet alapú oktatásnak". Senkit nem fog érdekelni, hogy a 2-es átlagú gyakorlat csoportban te ötös voltál, senkit nem érdekel, hogy mennyire érted az anyagot, ha ott vizsgán a másfél oldalas bizonyításban csak kétszer írod le három helyett, hogy x valós szám, akkor már áthúzzák. Hacsak nem valami normális tanár javítja ki. Mivel a tanárok minősége is iszonyat változó.
Oktatás effektíven nincs. Ne várj semmilyen színvonalat. Neked kell majdnem mindenből felkészülni magadtól, órán nem fogják megtanítani. Néha ki lehet fogni 1-1 jó tanárt, akinél ég és föld a különbség. Láttam már jó képességű gyereket rossz tanárnál megbukni, és lusta szemetet jó tanárnál teljesíteni. Bár azt mondják, ez minden egyetemen ilyen. Matek gyakorlatok még így se vészesek, mert rohadt lassan haladunk az anyaggal.
Ha a matekot szeretem, a programozást egyenesen imádom. Kár, hogy a programozás molyfing szinten megy, szégyen lassan haladunk. Negyedik félévre eljutottunk oda, hogy már gépet se látunk, papíron programozunk. Az "elmélet alapú oktatás" második csodája. Az egész óra azzal megy el, hogy körmölök és oda se tudok figyelni a tanár mondandójára. Próbálják az ember fejébe tömni azt a sok, ilyen módon érthetetlen száraz elméleti szart, megérteni pedig csak akkor fogom, ha én azt gyakorlatban kipróbálom. És sehol nem tartunk. Hidd el, ha valamivel, ezzel nem lesz gond.
Szeptemberben valószínűleg váltani fogok vagy a BME, vagy az OE mérnökinfó szakára, én úgy veszem észre, ezek is nyílván szopások, de legalább gyakorlatiasabb a számonkérés.
Ez az ÉN véleményem, az ÉN személyes tapasztalatom az ELTÉről, SZTEről sajnos nem tudok kommentálni. Én azt mondanám, kerüld el, de persze ha te nagyon jól tudsz magolni, nem vagy gyalázat matekból és van egy kis szorgalmad programozni, akkor egyenesen neked találták ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!