Kezdő grafikusként az adobe programokon kívül mikhez érdemes még érteni?
jelenleg egyetemre járok tervező grafika szakra és főként a grafika alapjaival foglalkozunk pl kézirajz, plakátok, logók, esztétika, design elmélet szóval a szokásos de az álláshirdetéseket olvasgatva úgy láttam sok cég keres speciálisabb skilleket
szerintetek mit lenne érdemes megtanulni, mire lesz a legnagyobb igény a jövőben?
amik felmerültek bennem:
html, css (ehhez egyáltalán nem értek, de gondolom egy alap szint hasznos lenne)
dslr fotózás jól megy, de megtanulni pl profin bevilágítani vagy makrózni
3d programok, a maya-hoz értek egy kicsit de talán kellene 3ds max, vagy cinema 4d
videóvágás, a premiere pro-t szeretem használni, de sok cég inkább after affects-est keres, ami persze komplexebb dolgokra is jó
autocad, erről még csak nem is hallottam a suliban
vagy esetleg valami más skill / software ami fontos a tipikus photoshop, illustrator, indesign, corel négyesen kívül?
és ami még kimaradt az a flash animáció
meg persze azt értem, hogy azzal érdemes foglalkoznom amit szeretek csinálni, de hátha van valami amit nagyon nagy eséllyel mindenhol elvárnak majd és jól jön belőle egy basic tudás
Az az álláshirdetők fogyatékosságát mutatja hogy nem tudják milyen szakemberre van szükségük és hülyeségeket írnak a hirdetésbe. Vagy épp azon próbálnak spórolni hogy 4 szakmát összegyúrnak és egy embert keresnek rá.
Jelenleg a klasszikus grafikai képzést kapod, ezután arra szakosodsz tovább, amire szeretnél. Ezzel a képzéssel a diploma után sima grafikus állást, dtp operátort, nyomdai kisegítőmunkákat tudsz találni. Esetleg ha jól megy a kézi rajz még illusztrátornak is felvesznek. Ha érdekel a webdesign, ui/ux, social media design, szóval papírra nem akarsz tervezni, akkor nyilván ezekhez keresel programot. Ha a videóvágás, effektezés érdekel, akkor olyan programokat kell tanulnod. Amíg nem döntöd el mi érdekel, hiába dobálunk be programokat, lehet később egyáltalán nem lesz rá szükséged. Szóval találd ki hogy milyen irányban szeretnéd magad tovább képezni és úgy tudunk pontosabb tippeket adni.
az alap dolgokon kívül, mint a plakát és logó tervezés a videóvágás, effektezés és a 3d sokkal jobban érdekel, mint a social vagy a webdesign
szóval ha ezekkel is el lehet helyezkedni akkor a programozást pl szívesen kihagynám az életemből
"videóvágás, effektezés és a 3d sokkal jobban érdekel, mint a social vagy a webdesign" ... "szóval ha ezekkel is el lehet helyezkedni akkor..."
nézd meg az új Avengers (vagy bármelyik mostanában futó látványosabb) film stáblistájában hány oldalon sorolják a különféle grarikusokat, animátorokat, modellezőket. ezekben a CGI effekt csapatokban külön emberek vannak csak az izomzat, vagy bőr textúrák elkészítésére. szerinted vajon el lehet helyezkedni ha már minden film így készül? persze ennél sokkal szerényebb tudással is van rá lehetőség és nem csak a filmiparban.
hogy ide eljuss persze őrülten sok mindent meg kell tanulni azon túl is, amit az egyetemen tanítanak. az egyetem inkább alapoz, háttér tudást ad, szemléletet formál, ami abban segít majd, hogy mit is csinálj, amikor már ismerni fogod az eszközöket, amiket most keresel.
a HTML és CSS alapok akkor kellenek, ha weboldalak készítésével akarsz foglalkozni. mondjuk aki webet használ (vagyis ma már mindenki), annak azért érdemes legalább annyira képben lennie velük, hogy tudja, hogy mire való és hogyan tud utánanézni a kérdéseinek, ha valamihez szüksége van rá.
amennyire tudom, a Flash is inkább a weboldal készítéshez kötődik, de ott is egyre jobban megy ki a divatból - nekem pl. évek óta nincs telepítve és 1-2 weboldalon kívül nem szokott gondom lenni miatta, máshoz meg még sosem kellett.
szerintem a vlogok és macskás videók korában már az alap szintű videó szerkesztés is ugyanolyan készség, mint az email vagy a word használata. az animációnak meg az After Effects csak a kezdete. de hogy mire is van szükséged, az leginkább attól függ, hogy milyen irányba is akarsz menni.
igen persze azzal én is tisztában vagyok, hogy végső soron minden grafikához köthető szakiránnyal el lehet helyezkedni, hogy minden specializációnak meg van a saját felvevő közege és, hogy lehet említeni szuperprodukciókat amihez több száz vagy ezer ilyen ember kellett de nekem nem az volt az alap dilemmám, hogy melyik szakirányt válasszam hanem hogyha elsősorban tervező grafikus akarok lenni akkor konkrétan a magyar piac előre láthatólag vár-e tőlem más skilleket is
azt próbáltam latolgatni, hogy grafikusként mekkora előnyt jelent ha valaki alap szinten képben van a web design-al és az animációs meg fotós dolgokkal
ez az egész azért merült fel bennem mert nagyon sok grafikusi álláshirdetésnél láttam, hogy kiírják:
a html és css alapfokú ismerete előny
ezért lettem kíváncsi, hogy mi a realitás mennyire általános, hogy elvárnak a tervező grafikusoktól is egy basic web design tudást a cégek akkor is ha általában csak offline dolgokat kell csinálnia vagy mennyire kezelik külön ezt a két területet és mennyire hajlandóak felvenni rájuk külön-külön embereket
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!