Szerintetek melyik alapszak a leghasznosabb?
Elcsépelt lehet, de minden szakma, munka hasznos valamilyen szempontból a kukástól a gyári munkáson át a könyvelőig, csak mind más szempontból, így atttól függ, neked mit jelent a hasznos.
Nekem a segítés tesz hasznossá egy munkát (jó, ettől még mindig nem vagyunk beljebb. Egy óvónő segíti a gyerek fejlődését, egy titkárnő segíti a cég működését, a könyvelő megcsinálja az adóbevallásodat stb.) A kérdés, hogy kinek a hasznára szeretnél lenni leginkább? Kinek akarsz segíteni és legfőképpen mit? Én pl. nem közvetett módon akartam segíteni, nem egy láncszem akartam lenni a gépezetben (ahogy vesszük...), akinek a nevét senki sem tudja, hanem embereken, embereknek közvetlenül akartam segíteni (ez még mindig elég tág kör: a bankban az ügyintéző is embereknek segít, meg a gyógyszertárban a gyógyszerész is). Ami szükítette a kört, az az volt, hogy végső soron én az emberek életén, életminőségén (de valamilyen szinten az egész társadalomnak) akartam segíteni és valahogy így jutottam el a orvosiig.
Tehát röviden azt kell eldöntened, hogy kinek, mit és hogyan akarsz segíteni.
Az én - fentebb említett - szemszögemből az összes egészségügyi egyetemi szak (ápoló, dieteikus, mentős, szülésznő, gyógyszerész stb) ilyen tekintetben hasznos. Ezek valamennyije, a gytk-t kivéve alapszakos diplomát ad és úgy tudom, 4 éves (8 féléves) szakok. Ezekkel egyébként a külföldi elhelyezkedés is könnyű lehet.
A különféle mérnöki szakokon esetleg gondolkoztál? (Bár azok nem feltétlen kizárólag alapszakok). Végső soron felvin (és máshol is) találsz pályaválasztási teszteket, amik segíthetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!