Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Szerintetek melyik alapszak a...

Szerintetek melyik alapszak a leghasznosabb?

Figyelt kérdés
Egyszerűen semmi ötletem sincs, nem tudom magam elképzelni semmilyen munkakörben. Mármint el tudom, de nincs kifejezetten egy dolog, ami nagyon szeretnék lenni. Így azt sem tudom, hova menjek egyetemre. Jövőre jelentkezem csak, de már 2 éve döntésképtelen vagyok. Ami biztos, hogy az orvosi kizárva, illetve jogot se nagyon szeretnék tanulni. Ezeken kívül ti melyik szakokat találjátok a leghasznosabbnak? Amivel azért el lehet helyezkedni, akár külföldön is ha úgy alakul.
2019. máj. 1. 09:19
 1/4 anonim ***** válasza:
Érdekelnek a természettudományok, a matematika? Szívesen töröd a fejed problémákon? Ha igen, akkor talán valamilyen mérnöki pályán volna érdemes elgondolkodni. Ha gépek, műszerek, számítógépek érdekelnek inkább, akkor mondjuk ott a gépész- villamos- informatikus mérnöki pálya, ha az épített környezet, akkor az építész- és építőmérnöki, tájépítő- és kerttervező mérnöki, ha pedig a biológia, akkor a mezőgazdasági vagy a kertészmérnökség. Végül ha inkább szervezni szeretsz, akkor mehetsz logisztikai mérnöknek vagy mérnök-menedzsernek.
2019. máj. 1. 09:40
 2/4 anonim ***** válasza:
09:40 Alapszakot kérdezett, ezek közül egyik sem ér semmit mesterszak nélkül
2019. máj. 1. 09:56
 3/4 anonim ***** válasza:

Elcsépelt lehet, de minden szakma, munka hasznos valamilyen szempontból a kukástól a gyári munkáson át a könyvelőig, csak mind más szempontból, így atttól függ, neked mit jelent a hasznos.

Nekem a segítés tesz hasznossá egy munkát (jó, ettől még mindig nem vagyunk beljebb. Egy óvónő segíti a gyerek fejlődését, egy titkárnő segíti a cég működését, a könyvelő megcsinálja az adóbevallásodat stb.) A kérdés, hogy kinek a hasznára szeretnél lenni leginkább? Kinek akarsz segíteni és legfőképpen mit? Én pl. nem közvetett módon akartam segíteni, nem egy láncszem akartam lenni a gépezetben (ahogy vesszük...), akinek a nevét senki sem tudja, hanem embereken, embereknek közvetlenül akartam segíteni (ez még mindig elég tág kör: a bankban az ügyintéző is embereknek segít, meg a gyógyszertárban a gyógyszerész is). Ami szükítette a kört, az az volt, hogy végső soron én az emberek életén, életminőségén (de valamilyen szinten az egész társadalomnak) akartam segíteni és valahogy így jutottam el a orvosiig.

Tehát röviden azt kell eldöntened, hogy kinek, mit és hogyan akarsz segíteni.

Az én - fentebb említett - szemszögemből az összes egészségügyi egyetemi szak (ápoló, dieteikus, mentős, szülésznő, gyógyszerész stb) ilyen tekintetben hasznos. Ezek valamennyije, a gytk-t kivéve alapszakos diplomát ad és úgy tudom, 4 éves (8 féléves) szakok. Ezekkel egyébként a külföldi elhelyezkedés is könnyű lehet.

A különféle mérnöki szakokon esetleg gondolkoztál? (Bár azok nem feltétlen kizárólag alapszakok). Végső soron felvin (és máshol is) találsz pályaválasztási teszteket, amik segíthetnek.

2019. máj. 1. 14:08
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
Az #2 válaszra reagálva: már hogyne érnének sokat ezek a mérnöki alapszakok önmagukban is? Nekem van ismerősöm, aki levelezőn végezte el Kecskeméten a gépészmérnök alapszakot, egy gyárban dolgozik, s olyan magas fizetése van, amilyen nekem sose lesz, pedig én is diplomás vagyok. Senki nem vár el tőle mesterdipomát. Nem kell túlóráznia, minden este hazamegy a 8 órás munka után és ezért megkapja a magas fizetését. A frissen végzett alapszakos villamosmérnökök és mérnökinformatikusok is gyakorlatilag válogathatnak a magas fizetésű állások között, annyira nagy rájuk a kereslet. A fiatal mezőgazdasági- és kertészmérnökök ha magánvállalkozóként szeretnének boldogulni, gyakorlatilag fölösleges elvégezniük a mesterszakot, mert földet, gépeket, stb. mindent vehetnek anélkül is, az alapszakos szakértelem indulásnak elegendő, az adott termény termesztési specialitásainak pedig utánaolvasnak (csak bizonyos durva növényvédőszerekhez kell növényorvosi jogosultság). Talán csak az építész- és építőmérnököknél alapvetően fontos a mesterszak, ha valaki tervezni szeretne, de a tervezői jogosultságot anélkül is meg lehet szerezni, csak több év gyakorlattal. Egyszóval a mérnöki alapszakok önmagukban is nagyon sokat érnek, sőt épp ez az a terület, ahol ez leginkább így van. Talán csak a gazdasági jellegű alapszakok érnek még valamit a mérnökik mellett, egy bölcsész vagy természettudományos alapszak önmagában szinte értéktelen. Nemigen van más képzés a mérnök képzéseken felül, amely 7-8 félév alatt ennyire erős pozíciót nyújt a munkaerőpiacon.
2019. máj. 1. 14:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!