Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Mi a különbség egy mérnök és...

Fizikakedvelő kérdése:

Mi a különbség egy mérnök és egy technikus között?

Figyelt kérdés

Most a munkahelyi feladatokra vagyok kíváncsi. Bár tudom,hogy a mérnökre bízzák a komolyabb feladatokat,mégis nem tudom elképzelni az ez miben nyilvánulhat meg.

-Mihez kell a mérnök,amihez nem elegendő a technikus?

-Milyen feladatokat adhat ki egy mérnök a technikusoknak?

-Miben nyilvánul meg ez a komoly mérnöki munka?

Várom a fórumon is jelenlévő tapasztalt mérnökök válaszát!

Válaszokat előre is köszönöm!

2019. márc. 9. 13:23
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:
Engem nem a fizetés izgat. Hanem a feladatok érdekessége. Szerelgetés vagy fejlesztés/tervezés?
2019. márc. 9. 16:06
 12/31 Vodafonelive ***** válasza:
Én úgy tudom az épületgépész technikusi pl. ugyan úgy használhat bizonyos programokat és hasonlóan ugyan azokat a feladatokat látja el, mint a mérnöki. A fizetése biztos kevesebb a technikusinak illetve a mérnök felel a munkájáért. Ha megnézed a legtöbb épületgépész álláshirdetésnél BSc-t vagy technikusit kérnek, kb. majdnem ugyan azt csinálja csak az egyiknek több a fizetése. Tervez, rajzol, anyagot gyűjt ki, akár kivitelezik is, számolni csak talán számol, ezt lehet inkább a mérnökre bízzák.
2019. márc. 9. 17:03
 13/31 A kérdező kommentje:
Leginkább a mérnök érdekelne. Mennyit tervez/fejleszt/számol? Szerelnie kell-e?
2019. márc. 9. 18:37
 14/31 anonim ***** válasza:

Öhhhh. Igazából nem akartam ide írni, de ez idáig elég reménytelen.

Teljesen kettéválik a képzés célja meg az ipari életben a cégek elképzelése.

A képzést tekintve a cél ugye régen - mikor volt ipar meg voltak iparvállalatok - a szerelőállomány fölötti első szintű műszaki vezető megvalósítása volt. Egy jó technikus mindig is mindent tudott, de egy jó mérnök azt is tudja hozzá, hogy miért.

Ilyen értelemben majdnem jó lenne a szerelhetés vagy fejlesztés(tervezés választóvonal is, de mégse, mert a cégek viszont mindig a rést igyekeznek betömni, a rés meg ritkán technikus, vagy mérnök alakú. :) Mondjuk amikor az országban az első kórház megvette az első MRI-t, akkor nyilván nem egy technikust alkalmaztak helybéli felelősnek - azért nem írok sem karbantartót, sem üzembehelyezőt, sem mást, mert egy ilyen újdonságnál ezek összekeverednek. Ha a berendezés működésének átlátásához mérnökre pofozott gondolkodás kell, mondjuk egy ilyenhez:

[link]

...akkor ma mérnököt vesznek fel, aki mindjárt kap egy szerszámkészletet, hogy az éves tesztelést elvégezhesse majd. De persze az élet nagyon széles skálára húzza szét az emberi képességeket, olyan munkakörben, amihez ma szigorúan felsőfokú végzettség kell, de 30 éve még az idősebbek voltak esetleg technikusok, akkor találkoztam egy kiöregedett, térdfájós szerelővel, aki egyébként igen jól végezte önálló irányító (!) munkáját.

Ne legyenek illúzióid, sem mérnök sem technikus nem mentesül egy csomó favágó munka alól, mert ki a frász csinálná meg helyette? 1910-ben a mérnök jobb oldalra ült be az automobilba. Ma meg munkaköri kötelességből ideje egy részében vállalati autót vezet mérnöki bérért. Pirike, diktálok! sincs már.

Egészen mellesleg az, hogy elektronika profilú mérnöknek energiából is mindent kéne tudnia, vagy bármilyen mérnöknek mindent kéne tudnia, az annyira nincs így, hogy csak na.

2019. márc. 9. 19:03
 15/31 A kérdező kommentje:
Persze értem én. Tehát azt mondod,hogy a sajátos munkaerőpiaci körülmények miatt hogy úgy mondjam a mérnöki feladatkör kitágult a favágó munkára is?
2019. márc. 10. 00:33
 16/31 Vodafonelive ***** válasza:

Például a mérnöki kamaránál úgy van, hogy technikus is kaphat jogosultságot a műszaki vezetésért de csak egy bizonyos fokig. Tehát kivitelezésen lehet egy csapata kb. 10 főből és irányíthatja azokat de ha nagyobb kaliberről van szó akkor oda már mérnököt projektkoordinátori szerepbe raknak sokszor.

Ha a technikus gépészetben tervezne ott már semmi jogosultságot nem kaphat, mindent amit csinál, legyen az rajzolás, kisebb számolás azt egy mérnöknek ellenőriznie kell aki minimum 5 éve a szakmában van, hogy azt alá tudja írni, ezáltal a mérnök vállalja érte a felelősséget és kockázatot, ha bármi probléma beütne kivietelezés, üzemeltetés során. Természetesen egy frissen végzett mérnök gyakornok is hasonló szituációban van, mint egy technikusi csak kicsit átfogóbb tudással, ugyan úgy ha csinál/tervez valamit egy idősebbnek át kell néznie és a felelősséget kell vállalnia a munkája után egészen addig amg nem húzott le minimum 5 évet a tervezésben/kivitelezésben.

2019. márc. 10. 07:37
 17/31 A kérdező kommentje:
De ez szörnyű. A mérnöki tudáshoz nem méltó az ilyen szintű munka. Ez Magyarországon van csak így? Vagy ez egy általános összefüggés?
2019. márc. 10. 10:13
 18/31 anonim ***** válasza:

"A mérnöki tudáshoz nem méltó az ilyen szintű munka."

Ööö, milyen mérnöki tudáshoz?

Én először az elektrotechnikusi képzést, utána meg a villamosmérnökit végeztem el. Mindig is az áramkörök tervezése volt az, amiért rajongtam. A technikumi években is végig ezzel foglalkoztam (/foglalkoztunk páran az osztályban), és úgy voltam vele hogy villamosmérnökként csak jobban megfizetnék ha ezzel szeretnék foglalkozni illetve biztos sokat fogok tanulni még az áramkör-tervezésről az egyetemen. Előbbiben nem tévedtem, utóbbiban viszont elég nagyot. Fizetésem fejlesztőmérnökként nem rossz, jelentősen több mint egy technikusnak; viszont a villamosmérnöki képzés alatt SEMMI plusz tudást nem szedtem össze ezzel kapcsolatban (kivéve magamtól, otthon). Választható szakmai tárgyként nem volt se áramkörfejlesztés se NYÁK-tervezés, a "kötelező" órákon meg csak hasonlót sem tanultunk (kivéve a vékonyréteg technológiáról, de azzal meg pár tucat ember ha foglalkozik Mo-n). Analóg és Digitális áramkörök tárgyak kereteiben meg csak konkrét kapcsolásokat kellett megtanulnunk, 1 olyan feladat sem volt hogy akkor "Tervezzen meg egy olyan áramkört, ami XY feladatot lát el.". Ami elég nagy probléma szerintem. Egy frissen végzett villamosmérnök simán lehet hogy sosem vett részt tervezési munkában (nálunk jó páran diplomamunkának egy egyszerű áramkört készítettek, aminek minden tervrajza + leírása fent volt neten is).

Szóval én egyáltalán nem csodálkozom azon, ha egy munkáltató majdnem technikusi munkát ad egy mérnöknek is, mert amíg nincs a mérnöknek pár év tapasztalata, addig simán lehet hogy egy technikus alatt van tudásban! Ez köszönhető annak, hogy egy villamosmérnök nagyon sok területről tanul ezt-azt (integrált áramköröktől kezdve a villamosenergia elosztóhálózatig), illetve hogy pocsék az egész tanterv.

Más mérnöki területről nincs tudásom, lehet hogy csak a villamos ágazatban van így (bár azt kizártnak tartom).

2019. márc. 10. 13:55
 19/31 A kérdező kommentje:
Azért ez kegyetlenül demotiváló. Magyarul egy technikus teljesen jól megvan a technikusi tudásával és azzal tud kiépíteni egy szép karriert. A mérnöki diploma pedig nem ad mindenkinek plusz tudást. Akkor megkérdezem: Van-e egyáltalán bármi különbség mérnök és technikus között?
2019. márc. 10. 14:26
 20/31 anonim ***** válasza:
bocsi, nem bunkó akarok lenni de ha ebből a sok válaszból nem tudtad eldönteni szerintem hagyd az egészet mert nem neked való.
2019. márc. 10. 15:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!