Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Mennyire lenne hasznos kínait...

Mennyire lenne hasznos kínait tanulni egyetemen? Ha megéri akkor melyik egyetemen a legjobb?

Figyelt kérdés
Nem tudom merre tanuljak tovább, viszont a keleti nyelvek érdekelnek. A koreait már két éve tanulom, viszont azt mondta mindenki akivel beszéltem, hogy a koreai szak az eltén felesleges időpocsékolás, így azt egyenlőre elvetettem. A másik nyelv amit nagyon érdekesnek találok az a kínai. Azt teljesen nulláról kezdeném. A nyelv mellett a kultúrák és minden egyéb érdekelne, amit az egyetemen tanítanának. Érdemes lenne kínai szakra menni? Mennyi szabad időm lenne mellette? Tudnék esetleg ilyen heti 1-2 alkalmas nyelvtanfolyamra járni mellette hogy a koreait se hanyagoljam el? Illetve tudnék mellette dolgozni valamennyit? Mennyire jó a nyelvoktatás, és melyik egyetemet ajánlanátok? Főleg a kínai szakon tanulók véleménye érdekelne, de mások is írhatnak, akik tudnak erről valamit. Előre is nagyon köszi a válaszokat!

2019. márc. 3. 13:39
 1/5 A kérdező kommentje:
Illetve még azt elfelejtettem, hogy az elég ha angolból emeltezek illetve B2 nyelvvizsgám is van? Sem töri, sem irodalom faktot nem indítottak, mert a tanár nem ér rá, így maradt az angol, viszont az nem egyértelmű hogy az angol mellé még pluszba kell-e egy emelt töri/irodalom, vagy elég csak az.
2019. márc. 3. 13:46
 2/5 anonim ***** válasza:
86%

Kapásból olyan nyelv, hogy kínai nincs. Nem, nincs. Van a mandarin (ez az elterjedt) meg van a kantoni (ez Hong Kong nyelve).

Az ázsiai "nyelvszakokat" meg felejtsd el, ha nem alibi szaknak kell ahhoz, hogy kimenj angolt tanítani az adott országba. Ennyire jó csak. De erre is néha kevés, mert elsődlegesen az angol anyanyelvű országok állampolgárait szeretik alkalmazni, még, ha az pincérként dolgozott előtte csak.

Itthon semmi hasznát nem fogod venni, hiába mondogatnák sokan, főleg a tanárok. Megtanulod valamennyire az adott ország kultúráját és kész. Mást nem érsz el vele.

Tolmácsolás? Ugyan, olyan szinten nem fogod megtanulni sose a nyelvet. Az ázsiaiak meg ázsiai tolmácsokat alkalmaznak csak a saját országukból. Hidd el, így van. Apám BorsodChemben dolgozik évtizedek óta. A BorsodChem meg volt Japán kézben is, most meg kínai kézben. Egyik vezetőség se alkalmazott magyar tolmácsokat, csak ázsiaiakat, akik pl.: a mandarint lefordították angolra, az angolt meg egy angol-magyar tolmács fordította.

Itthon se sokat érsz el a hétköznapi életben a mandarin nyelvtudással, kínaiak se fogják sokra nézni. Annyi, hogy nem angolul vagy magyarul igazatanak majd vele útba, hanem mandarinul.

Így ahogy írtam legfeljebb arra jó, hogy legyen alibi szakod, ha esetleg nyelvtanárnak akarnál kimenni Kínába, de ott is írtó nehéz lenne elhelyezkedned a sok anyanyelvű miatt (igaz, a Trump kormány miatt lehet kihullanak az amerikaiak, így kicsivel több esélyed lenne). De a kínai élet meg nem mindenkinek fekszik. Nézz előtte vlogokat erről, Beférek a bőröndbe? vlogon volt pár rész pont a kínai életről.

2019. márc. 6. 09:05
 3/5 anonim ***** válasza:
86%

Bocs, a lényeget lehagytam.

A nyelvből kiindulva a szak az nagyon "s*ggen ülős" lesz, baromi sokat kell majd tanulnod szerintem. A mandarin nyelv olyan, hogyha másként hangsúlyozod, akkor simán nyerhet más szót a jelentése.

Előtte néz mandarin nyelv videókat, hogy ezt bírnád-e, CCTV-nek (kínai adó) például van online adása is (ott például mennek a reklámok mandarin nyelven).

2019. márc. 6. 09:09
 4/5 A kérdező kommentje:
Oh ennyire nem éri meg? Kicsit elkeserített, pedig jó tervnek tűnt mert sokan mondták, hogy hasznos.:/
2019. márc. 8. 23:27
 5/5 anonim ***** válasza:
Háát azért van ott pár pont amivel vitatkoznék. :D
2020. jan. 26. 15:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!