Mennyire lenne hasznos kínait tanulni egyetemen? Ha megéri akkor melyik egyetemen a legjobb?
Kapásból olyan nyelv, hogy kínai nincs. Nem, nincs. Van a mandarin (ez az elterjedt) meg van a kantoni (ez Hong Kong nyelve).
Az ázsiai "nyelvszakokat" meg felejtsd el, ha nem alibi szaknak kell ahhoz, hogy kimenj angolt tanítani az adott országba. Ennyire jó csak. De erre is néha kevés, mert elsődlegesen az angol anyanyelvű országok állampolgárait szeretik alkalmazni, még, ha az pincérként dolgozott előtte csak.
Itthon semmi hasznát nem fogod venni, hiába mondogatnák sokan, főleg a tanárok. Megtanulod valamennyire az adott ország kultúráját és kész. Mást nem érsz el vele.
Tolmácsolás? Ugyan, olyan szinten nem fogod megtanulni sose a nyelvet. Az ázsiaiak meg ázsiai tolmácsokat alkalmaznak csak a saját országukból. Hidd el, így van. Apám BorsodChemben dolgozik évtizedek óta. A BorsodChem meg volt Japán kézben is, most meg kínai kézben. Egyik vezetőség se alkalmazott magyar tolmácsokat, csak ázsiaiakat, akik pl.: a mandarint lefordították angolra, az angolt meg egy angol-magyar tolmács fordította.
Itthon se sokat érsz el a hétköznapi életben a mandarin nyelvtudással, kínaiak se fogják sokra nézni. Annyi, hogy nem angolul vagy magyarul igazatanak majd vele útba, hanem mandarinul.
Így ahogy írtam legfeljebb arra jó, hogy legyen alibi szakod, ha esetleg nyelvtanárnak akarnál kimenni Kínába, de ott is írtó nehéz lenne elhelyezkedned a sok anyanyelvű miatt (igaz, a Trump kormány miatt lehet kihullanak az amerikaiak, így kicsivel több esélyed lenne). De a kínai élet meg nem mindenkinek fekszik. Nézz előtte vlogokat erről, Beférek a bőröndbe? vlogon volt pár rész pont a kínai életről.
Bocs, a lényeget lehagytam.
A nyelvből kiindulva a szak az nagyon "s*ggen ülős" lesz, baromi sokat kell majd tanulnod szerintem. A mandarin nyelv olyan, hogyha másként hangsúlyozod, akkor simán nyerhet más szót a jelentése.
Előtte néz mandarin nyelv videókat, hogy ezt bírnád-e, CCTV-nek (kínai adó) például van online adása is (ott például mennek a reklámok mandarin nyelven).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!