Anglisztika és angol tanári?
Tudom már lerágott csont ez a kérdés, de hatha van olyan lelkes, segitokesz emberke aki tud segiteni. :)
Szuleim azt tanacsoljak, hogy (tobbek kozott, mondjuk 2. Helyen) jeloljek meg olyan szakot, amivel angol tanar tudok lenni. Hiszen ugyis mar kb 12 eve tanulom az angol es van egy felsőfokúm is. Emellett az angol tanarsag mellett jol tudnek maszekolni es nem keresnek rosszul.
Viszont feltettem ezt a kerdest az angol tanaromnak, "hogyha angol tanar szeretnek lenni, akkor milyen szakot valasszak: anglisztika vagy angol tanari (es ugye mellette valami mas-es mivel nem ertek mas semmihez-etika vagy konyvtaros lenne a valsztottam)?
Es o határozottan allitotta, hogy inkabb anglisztikara menjek, mert onnan jobban el tudok helyezkedni, tobb felé, akar fordito is lehetek meg ilyenek.( Meg ha mar nemetet is tanulok, akkor esetleg a nemetet is felvehetem mellé.)
Igy nem lettem sokkal kozelebb semmihez.
Valamint hallottam h az anglisztikan sok folosleges, nehez dolgot kernek szamon.
Viszont ha megis anglisztika kesobb hogyan lehetek angol tanar, mit kell elvegeznem?
Mit tudnatok tanacsolni? Hogyan jarnek jobban?
Angliszika vagy angol tanari (plusz valami)?
Es melyik egyetem?
Több kerdes mar nincs, de majd lesz XD
Elore is nagyon szépen köszönöm a segítségeket! :)
Anglisztika pro: csak 3 év, elég biztos nyelvtudást ad, tudsz mellé felvenni minort (akár a németet is).
Kontra: mindenből tanulsz egy kicsit, de igazából semmilyen szaknyelvet nem sajátítasz el. Értem ezalatt, hogy nagyon okos leszel nyelvészetből és irodalomból, de gazdasági szaknyelvet csak akkor fogsz beszélni, ha külön megtanulod valahol. Anglisztikás hallgatóként azt vallom, az alapszaknak csak akkor van értelme, ha utána phd-re akarsz menni ilyen területen, vagy ha fordító és tolmács MA-ra. (Én az utóbbit tervezem.)
Angoltanári pro: ha minden kötél szakad, a diplomáddal el tudsz menni iskolába tanítani, és osztatlanban kétféle tárgyat is taníthatsz.
Kontra: 6 év, végigkísérve pedagógiai-pszichológiai tárgyakkal, valamint a végén az egyéves tanítási gyakorlattal. Ha valaki nem akar tanár lenni, annak esélyes, hogy kínszenvedés lesz, főleg egy nehezebb szakkal párosítva.
Amiket felsoroltál (etika, könyvtár), azok alapvetően könnyű szakok, viszont nem keresettek. Egy angol-német tanári diplomával jobbak lehetnek az elhelyezkedési lehetőségek, viszont iszonyat nehéz párosítás, főleg az első években.
Én nem tudok egyértelmű tanácsot adni, hogy melyiket válaszd. Mérlegeld azokat a dolgokat, amiket leírtam, valamint érdeklődj még olyanoktól, akik ezekre a szakokra jártak/járnak.
Én azt kell hogy mondjam hogy mind anglisztikan mind tanárin ugyanazt tanuljuk .Sőt meg együtt is vannak az órák. Vannak alapvető eltérések,de az 1 -2 óra talán .Minden területről hasonló mennyiségű tudást kapsz mind a két szakon .Viszont ha tanítani szeretnél akkor az anglisztika diploma önmagába csak emberhianyt szenvedo sulikba megoldás Ha valaki tanár szeretne lenni és ezt már akkor is tudja amikor jelentkezik akkor szerintem mindenképp tanári.
Na amit tudni kell róla hogy minden tanári szak párba indul pl angol német,angol etika,nemet magyar stb...Ezek mindig előre meg vannak adva de minden párosítás lehetséges
Van 5 és 6 éves szak amit igazából neked nem kell most eldöntened elég a 6.félév elejére hogy legyen egy elképzelésed. 5 év 4 év tanulás 1 év szakmai gyakorlat(általános iskolai tanar) vagy 5 év tanulás és 1 év gyakorlat ez a középiskolai tanár.Es én meg azért is ajánlanám ezt mert lehet azt mondani hogy valaki tud tanítani vagy sem de nem véletlenül van pl pszichológia hogy milyen esetet hogy kezelj mert lehet sok helyzet adja magát de van ami nem.Ezzel már fix melód lenne stb
Nem könnyű döntés de nekem is a tanárom anglisztikas volt és utána csinálta a mestert és o teljesen ellenezte ,ahogy én is ha tényleg a tanítás tudatosan a cél.
Ja és az etikáról annyit hogy sokan lenézik de amúgy kb majdnem minden általános suliba nem vallásos kozepsuliba van .És szerintem nagyon érdekes. A világról kapsz te magad is egy nagyobb képet mivel sokfelé tantárgy van .
Irj ha van meg kérdésed
Egy potenciális tanar jelolt 😘
köszönöm a sok segítséget, még bizonytalan vagyok, de nagyon jó gondolatokat fogalmaztatok meg!
Annyit kérdezhetek hogy ti hova jártok/ jártatok? milyen a suli? :)
Első válaszoló vagyok, én az SZTE-re járok (igaz, anglisztikára, de elég jól ismerem az angol-német tanárit is).
Itt az angol-német tanári nem olyan könnyű, persze ez nagyban függ attól is, hogy mennyire beszéled a nyelveket. Igaz, hogy be lehet kerülni úgy, hogy az egyik nyelvből csak középszintű érettségid van, de az a nyelvtudás édeskevés. Erős B2 szint alap bármilyen nyelvszak esetén, különben nem fog menni vagy csak nagyon nehezen, csúszással. Egyébként ezt a párosítást nem sokan választják, és mindig vannak olyanok, akik ott is hagyják, de ha megfelelő nyelvtudással érkezel, és szorgalmas vagy, akkor teljesíthető.
Igen, tanárin van végig pszichó (és persze pedagógia), ami szerintem bullshit. Én semmit sem tanultam, nem beszéltünk olyanokról, hogy mit csinálj, ha a diák diszlexiás, SNI-s, stb... (ELTE)
Viszont(!) az ELTÉ-n indul elvileg egy angol nyelvoktatói szak: [link]
1 éves mesterképzés, így ha anglisztika után mégis tanítanál, megvan a lehetőség! (Gondolom.) Sajnos, tanterv még nincs fent az egyetem honlapján, pedig jó lenne látni miből lesz a cserebogár.😃
És igen, az első 2 évben teljesen ugyanaz az angoltanáris tanterv, mint az anglisztikás, és utána is lesznek közös órák, de a 3.évtől már elkezdődnek a módszertanok.:)
,,Szuleim azt tanacsoljak, hogy (tobbek kozott, mondjuk 2. Helyen) jeloljek meg olyan szakot, amivel angol tanar tudok lenni."
Hát baromira nem kell mellé. Fogod, lerakod az anglisztikát, utána meg lerakod a TEFL vizsgát és pá. Azzal angol anyanyelvű országokon kívül mehetsz bárhová angolt tanítani. Itthon úgyse nagyon akarnál elmenni iskolákba tanítani, nem hiába menekül mindenki onnan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!