Melyik informatikai szakkal lehet betölteni ezeket a munkaköröket?
Az érdekelne, hogy melyik alapképzéssel lehet a leginkább betölteni ezeket a munkaköröket?
-Business analyst/system development analyst
-ERP process manager
-Systems integration and support
-System programmers
-Knowledge engineers
-Database administrator
-IT Project Manager
-IT consultancy
-Web developer
-Mobile applications developer
-Data Scientist
-Java programmer
Melyik képzés fedi le a leginkább ezeket a munkaköröket? Proginfó, mérnökinfó, esetleg gazdinfó?
Köszi a válaszokat, jöhetnek még.
Igazából nem most akarom eldönteni, hogy melyik szakra jelentkezzek. Külföldön tanulok egyetemen BSc-n, és ez a lista az egyetemem honlapján van, hogy elvileg ezeket a munkaköröket lehet betölteni a szakom elvégeztével. Igen, nyilván kell a diploma mellé valami extra is ha kezdeni akarok magammal valamit, de legalább minden elég gyakorlatias.
A szakom neve nem valami szokványos, és lefordítva közel sincs egyetlen magyar szakhoz sem, és szoktak gondjaim lenni amikor például kérdezik, hogy miféle szakra járok. Szóval ezért is tettem fel a kérdést, hogy tudjam hova tenni ezt a szakot magyar viszonylatokban.
BSc (Hons) Computing & Information Systems. CIS rövidítve.
Írtam már ezzel ki kérdést még régebben, de senki sem tudta rá a választ, csak tippelgettek.
És azokból a tárgyakból áll ez a szak, amiket felsoroltam munkaköröket, az ahhoz kapcsolatos dolgok.
Azért nem tudod magyarra lefordítani, mert a magyar oktatási rendszer elavult, például rendes Computer Science szak sincs.
A CV-dben, LinkeIn-en stb. hagyd angolul. Mindenhol hagyd angolul úgy, ahogyan van. Ha magyarul szeretnél róla beszélni, akkor mondd azt, hogy informatikát tanultál.
Igen, az angol CV-ben vagy ahol kérdezik, mindig a szakom igazi nevét mondom.
Viszont voltam már olyan helyzetben, hogy Magyarországon egy kicsit jobban hozzáértő megkérdezte mit tanulok, azt válaszoltam informatikát. Majd jött a következő kérdés, hogy milyen informatikát, vagy milyen féle infó szakot tanulok 😅 Szerintem ezzel már le is járattam magam előtte, hogy a szakom rendes nevét lehagyom, és csak annyit nyögök neki, "infó".
És ott kb el kellett magyaráznom az egész tanmenetet, hogy mégis az informatikának melyik részén is tanulok. És egyszerűbb lenne annyit mondanom hogy proginfó, de magyar CV-ben például fel fogom tüntetni az angol nevét, illetve azt is, hogy magyar viszonyításokban a proginfóhoz van a legközelebb. (Feltéve ha ez tényleg így van.)
Egyébként én sem értem miért ilyen a magyar rendszer, hogy nincs egy normális "általános" informatikai szak (vagy computer science), amibe ne tennének vagy fizikát, vagy túl sok matekot meg mérnöki tárgyakat. Ha tehettem is volna, akkor sem jelentleztem volna magyar egyetemre, mert nincs nekem megfelelő a 3 (már 4) szak közül, és nem szeretném, hogy rám erőltessenek mindenféle mérnöki tárgyakat ha engem az egyáltalán nem érdekel...
Nálunk az informatika minden ágának van egy külön szakja, ami lényegében 3 év szakosodás. Szóval van külön hálózatkezelő aki 3 évig csak azt tanul, játékfejlesztő és média, computer science, szoftverfejlesztő stb stb, illetve olyan mint az én szakom is, general computing, ami mindenből egy kicsi. De gondolom nehézkes lenne ennyi szakot fent tartani Magyarországon, külön termekkel, mert lehet kevés lenne a diák is, és szakonként lennének vagy 10-en egy egyetemen... (Nálunk is így van, szakonként 10-15 fők vannak)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!