Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Mi a különbség a vegyész és...

Mi a különbség a vegyész és vegyészmérnök szak között?

Figyelt kérdés
Végzős középiskolás vagyok, és kémia területen szeretnék továbbtanulni. Milyenek az elhelyezkedési lehetőségek egyik ill. másik szak elvégzése után? Milyen mélységig bővítik a tudást kémián belül? Magyarországon van reális esély a kutatási terülten való elhelyezkedésre, ha van, melyikkel nagyobb az esély?
2008. nov. 6. 21:32
1 2
 1/17 A kérdező kommentje:
Illetve mennyiben különböznek a munkalehetőségek a két végzettségnél? Van olyan munkahely, ahol ha vegyész vagyok, felvesznek, de ha vegyészmérnök, akkor nem? Elsősorban vegyész/mérnök-hallgatók, vagy azon szakterületen dolgozók véleményére vagyok kíváncsi. (de minden vélemény érdekel)
2008. nov. 6. 21:39
 2/17 anonim válasza:
100%

Szia!

Én vegyész szakra jelentkeztem anno, de sajna abba kellett hagynom...

Szóval, ha emlékeim nem csalnak: a kémiában nincs különbség, sőt, talán az első 2 év ugyanaz. A különbség abban rejlik, hogy a vegyészmérnökök tanulnak egy csomó géptant, meg műszaki rajzot, míg a vegyészek nem.

Sztem inkább legyél vegyészmérnök, talán több lehetőség rejlik benne. Viszont ha kutató vegyész szeretnél lenni, akkor inkább vegyész.

Tök jó, hogy vannak akik szeretik a kémiát! Sok sikert! Ja, és én Veszprémet ajánlom Neked, én odajártam középiskolába is!

2008. nov. 14. 11:15
 3/17 anonim ***** válasza:
100%

Én nemrég végeztem az ELTE vegyész szakán.

A vegyészek inkább az elméletre és a kutatásra mennek rá. Míg a mérnökök inkább a kutató vegyészek által egy laborban kidolgozott módszernek az ipari méretű technológiai megvalósításán dolgoznak. Pl egy reaktor megtervezésén.

2009. aug. 13. 15:08
 4/17 A kérdező kommentje:

Magyarán röviden megfogalmazva az a különbség a vegyészmérnök és a vegyész között, mint a villamosmérnök és a villamos között, nemde? XD

Amúgy szeptembertől kezdek a BME-n :)

2009. aug. 13. 23:30
 5/17 anonim ***** válasza:
100%
(Előző vagyok.)Igen, ezt a poént annak idején nálunk is sokszer elsütötték az ELTE-n. :)
2009. aug. 14. 08:36
 6/17 anonim ***** válasza:
86%

Szia!

Én idén végzek szegeden vegyész szakon. Ha a kutatásban akarsz elhelyezkedni akkor szerintem is inkább vegyésznek menj, bár mindkét szakkal igen jók az elhelyezkedési esélyeid. Egyik haverom 3 hét alatt talált munkát protekció nélkül, ami lássuk be Magyarországon átlagon felülinek számít.

Ha az egyetem alatt is kitartasz a kutatási területek mellett (ahogy én tettem), akkor mindenképp javaslom majd a PhD-t. Mo.-n kutatni csak akkor tudsz majd, ha az egyetemen maradsz (ami jó, de keveset fizet) vagy ipari kutatásban pl egy gyógyszergyárban (ami többet fizet, viszont megmondják, hogy mit kutass, nem annyira mehetsz a saját fejed után). De a jobb egyetemeknek vannak külföldi kapcsolataik, így kiküldhetnek akár külföldre is (én lehet hogy jövőre Svédországba megyek, remélem sikerül)

2009. nov. 23. 14:55
 7/17 anonim ***** válasza:
91%

Ja előző vagyok: mi annyi kémiát tanultunk, hogy annak a 95%-át nem fogjuk használni.... de bármivel is foglalkozol, biztos hogy hozzá kell még tanulni, mert minden kutatási terület/ipari munka más- és más. Inkább egy olyan gondolkodásmódot próbálnak kialakítani a (normálisabb) tanárok amivel egy kis utánajárással minden problémát meg tudsz oldani. De persze ehhez sok-sok egyenlet, reakció és képlet megtanulásán vezet az út.

Nekem nagyon tetszett, nem bántam meg, hogy ezt a pályát válaszottam, remélem neked is tetszeni fog.

2009. nov. 23. 14:59
 8/17 A kérdező kommentje:

Tetszik, tetszik, csak ne lenne majd' minden héten zéhá :/

Laborból lehetne sokkal több, matekból sokkal kevesebb, máris vidámabb lenne az élet :)

2009. nov. 23. 18:53
 9/17 anonim ***** válasza:
81%

Matekból csak az első néhány évben van sok. Nagyjából a 3.-ig. Utána már több labor lesz. Legalábbis nálunk így volt.

Aztán utolsó évre ha előtte letudsz minden elméleti tárgyat, csak a szaklabor marad. De az minden nap napi 10-12 órában.

Persze nem várja el senki, hogy ennyit dolgozz, csak én szerettem mindent lelkiismeretesen megcsinálni és érdekelt is a dolog. Ezért voltam ennyit bent.

Amúgy az elhelyezkedési esélyekhez nagyon fontos, hogy csakis angolból legyen az embernek nyelvvizsgája. Ha más nyelvből van, akkor lehet valaki akármilyen jó szakember és lehetnek akármilyen jó eredményei, sok helyen úgy néznek rá, mint egy leprásra, vagy éppen szóba se állnak vele. :(

Sajnos saját tapasztalatom.

2009. nov. 24. 08:47
 10/17 anonim ***** válasza:
88%
A vegyész kutat, a vegyészmérnök irányítja a termelést.
2009. dec. 10. 22:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!