Milyen szakkal lehet jól keresni?
"Nem keres egy átlagorvos 1.9 milliót "alaphangon". Nem kellene megalapozatlan számokkal dobálóznod."
Mondom, szívesen megmutatom az idevágó újságcikket. És nem tucatbulvár moslék, tehát akár még igaz is lehet.
Hogy helyileg hol keres 1,9 misit, azt nem írta a cikk, de gondolom ha nem Schweindorfban, akkor mondjuk Grazban.
"Nem telített a piac Magyarországon, csak haldoklik a gazdaság. Az teljesen más."
Esetünkben annyira nem más...ez olyan,minthogy lefejeznek-e vagy agyonlőnek. A végeredmény szempontjából mindegy. Maximum abban tér el, hogy másképp kell kezelni a két ügyet, de hát az valakiknek nem érdeke.
Azt egyébként sose állítottam, hogy külföldön nincs kereslet a közgazdászokra, biztos jobban, mint nálunk, én a hazai viszonyokról beszéltem. Az az 5 ember aki közeli ismerősöm, itt nem kap munkát, de lehet, hogy Düsseldorf-ban kapna.
Itt vannak a pályakezdő "gazdálkodás és menedzsment" (BWL) szakon végzett közgazdász fizetések Németországban. [link]
Amint látod, az első év végén kb évi 50 ezer euro fizetést kapnak, ami – most nincs türelmem fizetéskalkulátorba beírni, de – kb. havi 2000 euróra azaz 600 ezer forintra jön ki. (Pályakezdő fizu!)
A másikról: persze, de ha vacak a gazdaság, az az informatikusokat sújtja. De oké informatikusként azonnal kapsz munkát. A kérdés, hogy mennyiért. Ez itt a probléma.
Nyilván nem annyiért, mint odakint, de egy átlag árufeltöltőnél vagy asztalosnál jóval többet. Pláne hogyha a fővárosban dolgozol.
Odakint ráadásul nem is szívóznak a pályakezdőkkel, nincs 12 órázás 4 órányi elismert munkaidővel, és hasonló finomságok, amik idehaza rendszeresen.
"A vállalati szektor mibenléte, és az állásinterjúra való járkálás."
Arról beszéltem, hogy olyan banális tévedéseket írsz a munkaerőtoborzásról és kiválasztásról, hogy abból az jön le életedben nem jelentkeztél még egy állásra.
"Mérnökből és informatikusból iszonyú hiány van"
Ez (és az egész bekezdés) továbbra sem magyarázza meg hogy jön ez a témánkhoz. Attól még ugyanezek igazak rájuk is. Mi az érvelésed lényege?
"Azért releváns a bérigény, mert a munkáltatónak minden munkavállaló után vannak kiadásai, és ebből igyekszik lefaragni minél többet."
Nyilván így van, optimalizálás folyik, erről beszéltem. Te kis túlzásokkal leírtad ezt a folyamatot. Nem válaszoltál a kérdésemre, ez sem derül ki miért releváns a mi szempontunkból.
"Ez a jelenség NEM csak a közszférában van jelen, hanem mindenütt."
Mindenütt akad rá pár példa valóban. Viszont csak a közszférában meghatározó.
"És akkor már helyből ismered minden vállalatnak minden prioritását és felfogását?"
Láttam annyi nagyvállalatot belülről és ismerek annyi hasonló pozícióban dolgozó kollégát, hogy átlássak ilyen dolgokat és el tudjak mondani ilyen dolgokat a nagyvállalati környezetről nagy általánosságban. Veled ellentétben, akinek 0 tapasztalata van feltételezem.
"Végigolvastam a kommenteket, nincs sehol egy darab link se."
Leírtam milyen oldalról származnak az információm, innentől kezdve egy Google keresés, ne játszd az értetlent.
"Ha úgyse adsz hitelt egyiknek se, akkor igazából nem mindegy?"
Ügyes szóterelés! Nincs minek hitelt adni. Eddig annyi konkrétumot tudunk tőled, hogy van 5 munkanélküli közgazdász ismerősöd. Ez annyit bizonyít, hogy léteznek munkanélküli közgazdászok. Egy gramm bizonyítékot nem tudtál eddig felhozni a mondanivalód mellé.
Többi ismét csak bizonyíték kéregetés tőlem, annak ellenére hogy már megtettem.
"Én tényleg nagyon örülök, hogy ennyire jól kerestek a közgazdász-diplomátokkal, de nem tudom, miért hiszitek, hogy ez automatische igaz a közgazdászok nagy részére egy ilyen túltelített piacon."
Erre Manche Dinge szinte mindent leírt, amit akarnék. Minden programozó se, mérnök se fog jól keresni. Azt se mondta soha senki, hogy mindenki el fog helyezkedni, azt se, hogy mindenki jól keres. Viszont egy értékes munkaerővel bíró közgazdásznak minden esélye meg van rá, hogy zsírosra keresse magát, itthon is, elég egy Hays Salary Guide-ot végigböngészni például.
"Arról beszéltem, hogy olyan banális tévedéseket írsz a munkaerőtoborzásról és kiválasztásról, hogy abból az jön le életedben nem jelentkeztél még egy állásra."
Attól, hogy te személy szerint nem hiszed el, hogy így működik, attól még a tény tény marad. Ez nem hit kérdése. Többek között ezért (is) vállal külföldön munkát, aki teheti: ott nem szokása a munkáltatónak hülyének nézni a munkavállalót.
"Ez (és az egész bekezdés) továbbra sem magyarázza meg hogy jön ez a témánkhoz. Attól még ugyanezek igazak rájuk is. Mi az érvelésed lényege?"
Amiből kevés van, hiány van, ott nem kell aggódni a csókosok, kenőpénzesek, olcsójánosok miatt, mert még ha mindet felveszik is, bőven marad üres álláshely.
Közgazdászoknál meg, ahova max. kihalásos alapon vagy kivételes szerencsével kerülsz be, két kézzel szórják ki a jelentkezőket.
Na ezért releváns. Ennél egyszerűbben nem tudom leírni.
"Te kis túlzásokkal leírtad ezt a folyamatot. Nem válaszoltál a kérdésemre, ez sem derül ki miért releváns a mi szempontunkból."
Már többször leírtam, most copypasztázzak, vagy mit akarsz?
"Mindenütt akad rá pár példa valóban. Viszont csak a közszférában meghatározó."
Na látod, ez a baj. Hogy szerinted a közszférán kívül ez csak egy elszigetelt jelenség...
"Láttam annyi nagyvállalatot belülről és ismerek annyi hasonló pozícióban dolgozó kollégát, hogy átlássak ilyen dolgokat és el tudjak mondani ilyen dolgokat a nagyvállalati környezetről nagy általánosságban. Veled ellentétben, akinek 0 tapasztalata van feltételezem."
Láttál pár nagyvállalatot belülről - SZVSZ annyit láttál, amennyibe betekintést engedtek neked, tehát barokkos túlzás kijelenteni itt nagy mellénnyel, hogy akkor te már az egész hivatali apparátus működését mindentlátószemként átvizslattad. Én leírtam az én tapasztalataimat, te legyintettél rájuk, hogy az smafu, nem mérvadó, elszigetelt jelenség, és biztos csak kitaláltam az egészet. A te tapasztalatod mitől is több tehát az enyémnél?
"Leírtam milyen oldalról származnak az információm, innentől kezdve egy Google keresés, ne játszd az értetlent."
Jó, akkor írd le mégegyszer, mert én sehol nem találom.
"Eddig annyi konkrétumot tudunk tőled, hogy van 5 munkanélküli közgazdász ismerősöd. Ez annyit bizonyít, hogy léteznek munkanélküli közgazdászok. Egy gramm bizonyítékot nem tudtál eddig felhozni a mondanivalód mellé."
Ha a munkaügyi hivatal is engem erősít meg, akkor is ugyanez fogod csinálni: ténytagadni. Igazság szerint nem is látom értelmét rákérdezni, de ha már ott leszek, nem kerül semmibe. Külön csak ezért be se mennék.
"Minden programozó se, mérnök se fog jól keresni."
Belőlük HIÁNY van. Belőletek pedig TÖBBLET. A programozó és a mérnök monopolhelyzetben van, a közgazdász nincs. A programozónak inkább emelnek bért minthogy kimenjen Németbe, a közgazdásznál meg annak örülnek, ha 20 ezerrel kevesebbért is elvégzi ugyanazt a melót. Na ez a nagy különbség.
Persze, idehaza is megvan a lehetősége egy közgazdásznak, hogy dagadt erszénye legyen - HA kap munkát. Ha. Ha János Vitéznek lett volna egy PPSh Sperginje, 2 ének alatt végetért volna az egész költemény. Még mindig az a fránya feltételes mód áll a jólét útjába.
Rendben, elismerjük, hogy ha jó programozó vagy, akkor könnyen találsz munkát. Így van.
Na és? Ez hol mond ellent annak, hogy ha jó marketinges vagy pénzügyes vagy, akkor is könnyen találsz munkát?
Nem értem a vita érdemi részét.
Egyébként meg ne zengjünk már ódákat a programozásról... menj már fel a prog.hu-ra, ott sírnak állandóan, hogy éhbérekért dolgoznak. A krémje (a senior Java architectek stb.) ott is jól keres – félre ne érts: közel se olyan jól, mint egy jó pénzügyes a banki szférában –; a többiek meg unalmas kóderek alacsony bérért.
Az informatikával kapcsolatban:
1/ A nagy része unalmas daráló. Megkapod a specifikációt, lekódolod, leteszteled, committeled, kapod a következőt. Vannak érdekesebb melók is, de azért az IT-s munka java része dög unalom.
2/ A karrier korlátos. Nem lesz mindenkiből senior Java architect. A többség megmarad egyszerű kódernek.
=> Ellentétben a közgazdasággal, ahol a karrier jóformán határtalan, ahogyan a kereseti lehetőségek is. Vajon a "sok pénzről" ki jut eszébe az embernek: a Python-programozók, vagy a Wall Street-i bankárok?
Na megyek programozni. :)
Épp ez az - nemcsak akkor találsz munkát, ha jó programozó vagy, vagy ha van protekciód. Egy átlagos vagy átlag alatti programozóra is nagy a kereslet, mert ennyire hiánycikk idehaza az informatikus. A semminél még egy kevésbé tapasztalt, lusta programozó is jó.
A közgazdászati ág viszont már bő 10 éve telítve van. A gengszterváltás után belőlük volt iszonyú hiány, az egyetemek rengeteg végzőst kitermeltek, és szép lassan telítődtek a munkahelyek. És hiába lett belőlük többszörös többlet, még mindig ugyanannyi utánpótlást képeznek az egyetemek. Én többek között pont ezért nem akartam soha jogász vagy közgazdász lenni.
A vitának ez a lényege, hogy akkor tudsz elhelyezkedni, ha van hova. Programátoréknál ez nem gond, közgazdászoknál igen, mert ilyen a munkaerőpiaci helyzet.
Hogy miért ilyen, azon lehet filozofálgatni, egy részét már átbeszéltük.
Ez csak egy személyes megjegyzés, de az is indok lehet, hogy a válság óta a pénzügyi szektorban dolgozókat eléggé ellenségnek tekintik az emberek. Ebben szerepe volt a devizabotránynak, a Budacash-Quastor-balhénak is, na meg a tömérdek MLM-átverésnek, amik azóta is vígan tenyésznek, mert a GVH meg a policájok szarnak reá egy jókorát.
Egyébként igazad van az informatikával kapcsolatban, szerintem is unalmas, nehéz, és ráadásul fizikai értéket nemigen állít elő. Azt tényleg nem értem amúgy, a programátorok mit nyifognak ennyit ok nélkül, amikor kereslet is van rájuk, és egy átlagmelóshoz képest csillagászati összegeket visznek haza.
"Attól, hogy te személy szerint nem hiszed el, hogy így működik, attól még a tény tény marad."
Pontosan. Tény az, hogy én nap, mint nap benne vagyok ebben a világban, és átlátom, hogyan működik. Jobban mint te, akinek köze sincs hozzá, úgy próbál kioktatni másokat egy általa kitalált világról.
"Amiből kevés van, hiány van, ott nem kell aggódni a csókosok, kenőpénzesek, olcsójánosok miatt, mert még ha mindet felveszik is, bőven marad üres álláshely.
Közgazdászoknál meg, ahova max. kihalásos alapon vagy kivételes szerencsével kerülsz be, két kézzel szórják ki a jelentkezőket."
Mivel támasztod alá ezeket az állításaid? Bizonyíték hiányában ezek semmit nem érnek. Szerintem a nagyvállalatok unikornisokat alkalmaznak programozóként titokban, és ezt ténynek tekintem. Akkor ez már tény?
"Hogy szerinted a közszférán kívül ez csak egy elszigetelt jelenség"
Hogy érted? Mondtam nem példátlan, de messze nem olyan releváns. Ezt bárki alátámasztja neked, nézz utána.
"Én leírtam az én tapasztalataimat"
Nem. Te egy tapasztalatot írtál le maximum, erre alapozva vonatkoztatsz egy egész rendszerre dolgokat. Többes számban tapasztalatokról az én estemben beszélhetünk, aki nem csak a hasamra ütök, és úgy mondok dolgokat.
"Jó, akkor írd le mégegyszer, mert én sehol nem találom."
felvi.hu
Belinkelni most nem fogom egyesével, de google keresés *szak neve* felvi és meg tudsz nézni mindent.
"Ha a munkaügyi hivatal is engem erősít meg, akkor is ugyanez fogod csinálni: ténytagadni. Igazság szerint nem is látom értelmét rákérdezni, de ha már ott leszek, nem kerül semmibe. Külön csak ezért be se mennék."
Most már nem csak látatlanban átlátod a munkaerőpiaci helyzetet, de még jó is vagy? Jelenleg az eddigi felhozatalodról beszélünk, az pedig egy nagy 0.
"A programozó és a mérnök monopolhelyzetben van,"
Hogy lenne már monopolhelyzetben? Alapvető fogalmakkal nem vagy tisztában kis barátom.
"A programozónak inkább emelnek bért minthogy kimenjen Németbe"
Ugyanerre van példa közgazdász esetében (konkrét esetekről tudok magam is), ez hogy jön ide?
És érdekelne miért releváns a mi szempontunkból, hogy programozóknál túlkereslet van? Ez miképpen indokolja meg azt, hogy közgazdászként nem lehet jól keresni?
"Épp ez az - nemcsak akkor találsz munkát, ha jó programozó vagy, vagy ha van protekciód"
Közgazdászként se.
"Egy átlagos vagy átlag alatti programozóra is nagy a kereslet, mert ennyire hiánycikk idehaza az informatikus."
Ez a mondatod azt sejteti,hogy közgazdászok esetében az átlag feletti szakemberekre van csak igény (hülyeség, de ettől tekintsünk el). Ezek szerint mégis a munkaerő minősége ad lehetőséget jó állások megszerzésére vagy mi a szösz?
"A vitának ez a lényege, hogy akkor tudsz elhelyezkedni, ha van hova."
Igen, ezt már elején megállapítottuk bölcsen, hogy minden egyes munkavállalóra igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!