Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Ebben az esetben hány diplomás...

Ebben az esetben hány diplomás ez az illető?

Figyelt kérdés

Elvégzett egy osztatlan 5 éves szakot, egy 3 éves alap szakot, majd az "ahhoz tartozó" mesterszakot... Majd még egy olyan mester szakot amely bármelyik alapszakkal elvégezhető.

Szóval leegyszerűsítve, akinek van egy alap és egy mester diplomája az már 2 diplomásnak számít?

2018. júl. 23. 09:47
 1/10 anonim ***** válasza:
89%

Roppant egyszerű: hány diploma van a szekrényben fizikálisan? Annyi diplomás vagy...

Most az, hogy ugyanazon van a mester, mint a BSC... Nagy kaland... Ha megkérdezik:

Gépészmérnök + MSc.

2018. júl. 23. 09:55
 2/10 anonim ***** válasza:
30%

Nem. Mert ugyanabból a szakból egy magasabb fokú tudást igazol a mester. Onnantól az alap kit érdekel?

Ha nyelvvizsgázol, és mondjuk angol közép után elmész felsőre, és sikerül, akkor se mondod azt, hogy angolból van egy közepem, meg egy felsőm. A közép már senkit nem érdekel.

A tesóm először fősulin végzett kétszakon, majd egyetemen mindkét szakot egyetemire emelte (még a bolognai rendszer előtt). Hiába van 4 külön diplomája a szekrényben, nem négydiplomás. Hagyjuk már, ettől senki nem fog okosabbnak tűnni.

2018. júl. 23. 10:21
 3/10 anonim ***** válasza:
71%

Egyes esetekben ez két diploma, de általában mindenki a "relevánsabbat" hangsúlyozza ki.

Bolognai rendszer elején ez csak egy "szimpla kettévágás" volt, amely tárgyak a 3. évig befejeződtek BSC lett, ami nem, az pedig MSC, de most már ez nem feltétlenül van így. akkor még inkább 1 volt "mintha osztatlan" de ahogy "szétfele tart" (Akkor legyen specializáció BSC-n, akkor még fél év szakmai gyak, akkor "legyen értelmezhető önállóan" ....) egyre inkább 2, mint egy.

Ráadásul valaki teljesen más területen csinálja a 2-t pl.: mérnök után pénzügy, egyes esetben(pl.: gazdasági ágon) nincs is "hozzá tartozó") a legtöbb hallgató hasonló esetén is teljesen más területen írja a szak/diplomadolgozatát.

Szóval szerintem helyzetfüggő, de mindössze "játék a szavakkal". Nálam egyes helyekre a BSC-s az elvárás, és az MSC-s nem jó oda, más helyekre az MSC-s diplomám az elvárás.

2018. júl. 23. 10:58
 4/10 anonim ***** válasza:
60%

Hány diplomás az ember -> hány diplomája van a polcon.

Hány szakos az ember -> hány területen szerzett diplomát.

Az előbbi esetben a BSc és MSc diplomát külön számolod, utóbbinál egyben, sőt, még ha két hasonló képzést elvégez, akkor sincs értelme külön számolni, csak azt mondjuk, azon a területen sokkal mélyebb a tudása.

2018. júl. 23. 11:24
 5/10 anonim ***** válasza:
22%

Pont ezt akartam írni én is. Négy diplomát szerzett, tehát négy diplomája van és ez egy tény, ezen nincsen mit gondolkozni vagy vitázni. Ugyanakkor nem minden esetben érdemes vagy szükséges ezt külön említeni.

Én most csinálom a második alapképzésemet és ezt követően szeretném elvégezni a mestert is. Ez a szak pont jó példa arra, hogy "kettévágták" az 5 éves képzést egy alap- és egy mesterképzésre. Nyilván azóta itt is voltak változások, mint mindenhol, de nagy általánosságban erre a képzésre még mindig igaz, hogy az Ma az a BA "egyenes folytatása" vagy nem tudom, hogy hogyan fogalmazzam meg. Ebben az esetben nem feltétlenül érdemes ezt külön-külön kezelni, mert ahogyan a 2-es is írta ez mélyebb vagy magasabb fokú tudást ad a területen.

Ugyanakkor sok olyan képzés is van, ahol adott esetben teljesen más is lehet az alap és a mester, mert vannak sávok, szakirányok, specializációk, minorok stb. Főleg ha nem is olyan mesteren tanulsz tovább, ami szorosan kapcsolódik az alapképzéshez, mert ma már ez sem olyan kötött, mint régebben és sokkal több lehetőség van.

2018. júl. 23. 11:34
 6/10 anonim ***** válasza:
20%

Az az érdekes, amikor valaki területet vàlt a mester szakra. Például

Kereskedelem és marketing BSc

HR MSc

Pénzügyi MBA

Így ugye 3 területről vannak a diplomái, de tényszerűen ez valóban csak egy egyetemi diplomának + posztgrad képzésnek felel meg, azaz ez nem több, mintha valaki "sima" ügyvéd vagy orvos szakvizsgával.

2018. júl. 23. 13:41
 7/10 anonim ***** válasza:
70%

Nem igazán, mivel kreditpótolt az adott illető tisztességesen az ilyen esetben.

Amúgy Hr MSC nincs, vezszerv van HR szakirányon, de az technikailag legtöbb helyen = az MBA-val, ami inkább posztgrad, de láttam már mindkét módon kezelni.

2018. júl. 23. 13:46
 8/10 anonim ***** válasza:
29%
Az én diplomámon HR MSc szerepel, de való igaz, hogy ez még a bolognai rendszer bevezetése körüli években keletkezett, amikor kicsit káosz volt, hogy mi micsoda. Milyen végzettséget ad ma a BCE Humánmenedzsment szak?
2018. júl. 23. 14:14
 9/10 anonim ***** válasza:
20%
Írhattam volna más példát is (villany BSc, mechatronika vagy mérnökinfo MSc) a lényeg, amikor valaki területet vált a képzési szintek között.
2018. júl. 23. 14:18
 10/10 anonim ***** válasza:
84%

#8, 9

"lényeg, amikor valaki területet vált... "

Ezért írtam, hogy kreditpótol.

Azaz lerakja azokat a tantárgyakat(illetve azoknak egy meghatározott részét), amit azok teljesítettek, akik a releváns BSC szakon végeztek.

Nem "ússzák meg" a dolgot, a végén tudniuk kell annyit, mint azoknak, akik releváns helyről jöttek, csak "gyorstalpalóba" párhuzamosan az első félévvel. (gyakran nem is tudják csúszás nélkül, ha nagyon más területről jönnek).

Egy 1+1 órás számvitel, ami "ismétlésre van", de a könyvelés/beszámolóösszeállítás szintig el kell jutni év végére nem egészen ugyanaz az érzés lesz annak, aki eddig pénzügy-számvitelen volt, és már 2 félévnyit hallgatott belőle mint annak, aki mondjuk mérnöki karról jön és még nem is nagyon hallott róla.

Nem olyan mint a posztgradok általában, hogy kapsz egy y tárgycsoportot az x korábban elvégzett szakma mellé, de úgy van tervezve, hogy megértsd.

Az MSC-k úgy vannak tervezve, hogy releváns alapszakkal megértsd, csak megengedik, hogy nem releváns alapszakkal is jelentkezz.

BCE Humánmenedzsmenthez a Vezszerv van legközelebb annak egyes specializációi

2018. júl. 23. 17:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!