Mit kezdjek az életemmel? Továbbtanulási mizéria.
Három szakot jelöltem meg, amiből lényegében egyedül a pszichológia érdekel. A másik kettő molekuláris bionika és műszaki menedzser. Tudom, hogy elég nagy a szórás, ennek az az oka, hogy második harmadik helyen csak olyat jelöltem meg, ahova csont nélkül felvesznek a biosz emeltemmel, akármilyen lesz is. És ez is okozza a problémát lényegében, mert pszichológiára elég magas lesz a pontszám, központilag meghatározva min 435, amit valószínűleg nem fogok elérni, mert ehhez legalább 78%os biosz emelt kellene, és nagyon úgy néz ki hogy csak 70% körül lesz.
A kérdésem az lenne, hogy ezek után megéri-e vajon elmennem valamelyik tiszta reál szakra, ami igazából nem vonz, vagy próbálkozzak még a pszichológiával. Persze, tudom érdemes olyat tanulni ami érdekel, de nagy a nyomás a szüleim részéről, hogy felvegyenek egyetemre, az kb nem is számít melyikre. Ezért vagyok nehéz helyzetben, és esik nehezemre döntést hozni.
Nagyon hasonló helyzetben vagyok, nekem is 1 pszichológia 2 biosz tanár 3 mezőgazdasági mérnök. Csak egy évvel járok előtted, mivel tavaly már jelentkeztem felső oktatásba, habár én ki akartam hagyni egy évet, de a szüleim szerint nem lett vna jó ötlet. Ebből az lett h 3 nap után ott hagytam a sulit meg kolit, és egyszerűen becsomagoltam és haza mentem. Olyan terveim voltak újratervezéskor, mint pszichológia- és mivel tudtam h egyetlen esélyem az h ha lesz mégegy nyelvvizsgám (későbbiekben úgy is kellene a pszichológiához pláne, de amúgy se árt) ezért elkezdtem magántanárhoz járni, és sikerült is egy nyelvvizsgát csinálni;óvóbácsi, vagy tanító, de a mezőgazdaság is nagyon vonzott. Én az utóbbi egy évemet rettentően élveztem, dolgoztam boltban, Angliában au-pair-ként, voltam host, és most nagyszüleim gazdaságában dolgozok, míg a nyaraló kertjét én művelem, veteményezek. Nekem ez az év olyan szintű pályaorientációs "utazás" volt, amit más nem tudom h meg tudott volna e adni. Amikor au-pair voltam, rá jöttem h azért mert van 5-6 0-8 éves kis haverom, és velük kijövök, az nem azt jelenti hogy van érzékem a gyerekekhez. A mezőgazdaságról szólva, abból most gyógyulok ki- nem akarom hogy a jövedelmem egy esetleges jégesőtől függjön. Ezek most leírva nagyon basic dolgoknak tűnnek, amiket atgondolva enélkül is felfoghattam volna- de nem. Szüleim ezeket mind elmondták, de én nem (akartam) hinni nekik. Másrészt viszont hasonló, de pozitív tapasztalatokat szereztem: mikor host voltam (az a fajta aki rád akarja sózni a parfümöt a pláza folyosóján) és elmagyarázták hogy mindennek része van abban hogy én hány db parfümöt fogok eladni aznap, a testtartástól a hanghordozáson át, hogy milyen módban beszélek (feltételes vagy kijelentő), minden. (Ne ítélj el, ez egy valós és egyeben jól fizető munka, mondjuk nekem nem volt hozzá gyomrom és 0 eladással másfél hét után felmondtam😅.) Ennek is szerepe volt abban hogy mégtöbb pszichológiai témájú könyvet kezdtem el olvasni- és rá jöttem hogy engem tényleg ez érdekel, és ezt akarom tanulni.
Összességében, ha nem vennének fel, és úgy alakul hogy kihagysz egy évet, fogd fel kalandnak (és semmi esetre se járj 3 napot majd hagyd ott, mert nekem így elment egy félévem- őszintén nem érte meg 😅). A következő jelentkezéskor pedig ne félj az önköltséges variációt is megjelölni- én is féltem, majd mikor egy ismerőssel beszéltem erről, megkérdezte hogy hosszú távon melyik érné meg: tanulok valamit, amihez semmi kedvem amúgy, amiben nagyobb az esélye annak hogy kibukok, vagy veszek fel diákhitelt, ami egyébként kamatmentes, azt tanulom amit szeretnék, és emellett nem is leszek röghöz kötve, mint akik államin vannak?
Egyébként így se biztos hogy fel fognak venni, de akkor sem keseredek el, mert amúgy a biológia tanárság is szimpatikus, és amúgy meg örülök hogy végre vissza ülhetek a padba- ezt is ennek az évnek köszönhet.
Kicsit hosszú lett, kicsit helyesírási hibával teli, bocsi. Nekem ez volt eddig a tapasztalatom, remélem jól alakulnak majd a dolgok nálad is😉.
Ha pszichológiára akarsz menni, ne menj másik szakra, nem fogod elvégezni, mert hatalmas belső motiváció kell egy egyetemi diploma megszerzéséhez.
Sőt, ha nem vesznek fel most, örülj neki, egy év az önismeretre, egy kis megtakarítás összedolgozására, vagy egy külföldi kultúra megismerése mondjuk EVS-el.
Azok akik azt mondják Dunát lehet rekeszteni vele, nem igaz, pszichológusi állás sok van szabadon. És még valami, amit a felsőoktatásban megtanultam: a legkevésbé kelendőbb szakokban is, ha te vagy a kiemelkedő, melózol érte, te kapod a jó munkákat. Nem beszélve, hogy most a coaching-fejlesztés-hangulati zavarok korát éljük. Tudsz keresni vele. Nagyon sokfelé specializálódhatsz. De a legfontosabb, hogy ezt szeretnéd.
Erre az emberek 10%-a képes kb.
A pszichológiában nagyon nem egyszerű jónak lenni, mert rengeteg skill kell hozzá... nem elég csak bemagolni a kurzusok anyagait.
A 90%-ból meg tényleg sok van. Ezért nincs állásuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!