Töri vagy az irodalom emelt érettségi nehezebb?
Amelyiket jobban szereted, és jobban megy. Én imádtam a magyart, viszonylag könnyen tudtam verset elemezni, jó volt a szövegértésem, sokat olvastam, az összes kötelezőt és ajánlottakat is, kétszer-háromszor is akár, tudtam érvelni és egyéni véleményt kifejteni, emellett nagyon jó volt a magyartanárunk is, komolyabb készülés nélkül 90% feletti emelt magyar érettségit tettem. Ezzel szemben a törit utáltam, alig tudtam megtanulni, afelett ültem a legtöbbet, a tanárunk se volt túl jó, 9. tanított egyedül, utána a könyvet olvastuk fel közösen, számonkérés se volt normális, ofőnek, igazgatónak hiába könyörögtünk, nem kaptunk új tanárt addig, amíg ez a tanárunk kórházba nem került majd fel nem mondott. Aztán kb. havonta kaptunk újat, végül egy maradt, neki köszönhettük, hogy le tudtunk érettségizni, és örültem, hogy egyáltalán ötös lett a töri érettségi (az is inkább a szövegértésem miatt volt, meg tudtam atlaszt használni, és jól tudtam fogalmazni). Emelten meghaltam volna.
Egyébként azt mondják, hogy a magyar a nehezebb, mert szubjektívebb. Nekem az volt a könnyebb. Lehet, neked is az lenne a könnyebb, de lehet, hogy a töri.
Nézz meg egy-egy feladatsort, csináld meg őket, esetleg jóban vagy a töri és magyartanároddal, akkor őket is megkérheted, hogy javítsák ki neked, vagy tőlük is tanácsot kérhetsz, mit gondolnak, sikerülhet-e neked az emelt.
Az se mindegy, hova szeretnél továbbtanulni, mi érdekel, mert ahogy írtad, nem mindegy azért, minek a pontjai számítanak. Nem írtad, hanyadikos vagy, de ha már ilyeneken gondolkodsz, hogy miből kéne emeltezni, 10-11. osztály körül lehetsz, ekkorra már nagyjából körvonalazódik az emberben, hogy mi érdekli jobban és mi nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!