Akkor most mit is érdemes tanulni?
Azt érdemes tanulni leginkább ami a dinamikusan fejlődő iparágakra koncentrál.Merre haladn világ ? Egyre jobb technikai eszközök, egyre gyorsabb, és kevesebbet fogyasztó autók, robotok, automatizálás, energiaproblémák, adattárolási gondok,stb. Ezekkel az informatikai és a műszaki szakemberek foglalkoznak. Tehát aminek leginkabb érdemes menni:
-programozo / mérnökinformatikus / gazdinfo
-villamos / gépész / mechatronikai mérnök
Ezek aztán nem büfé szakok, nehezek, kevesen jelentkeznek,, kevesen végzik el. Ilyen diplomával ha van tudás is mögötte akkor itthon is sz*rrá keresheted magad. Egy gond van ezekkel. Erősen matekorientáltak, és ahogyan te is a legtöbb diák nem szereti a matekot, pláne a fizikát / programozást amikre ezen szakok epulnek. Éppen ezért van belőlük akkora hiány és ezért van az hogy egy szenior szoftverfejlesztőnek a felmilios fizetős tok átlagos, hanem kevés. Szóval ezekre érdemes menni, de neked ugye kilöve, mert matek kell hozzájuk.
Ezek után az ismét matekos gazdasági szakokra érdemes menni.
-gazdasagelemzo / pénzügy és számvitel.
Ezek egy fokkal könnyebbek, mivel ezekből kiesett az info és a fizika, viszont éppen ezért kevesebbet is keresnek, de még mindig a legjobbak a fentiek után.
Ezek után jönnek az átlagos szakok, amikkel vagy ellehet helyezkedni , vagy nem. Én azt javaslom hogy végezz el valami könnyebb , nem matekos gazdasági képzést pl gazdmen ( Msc-vel ) és angol+német felsofok. Ezzel már el lehet helyezkedni, és jól is fogsz vele keresni, persze közel sem annyit mint a fentebb halmazban lévő szakosok hasonló nyelvtudással / munkatapasztalattal.
Az baromsag hogy penzugy-szamvitel szakkal kevesebbet lehet keresni mint programozokent. A fokonyvelonk 32 eves angolul eppen elgagyog. Elvegezte a pszf-et majd konyvelo asszisztens konyvelo es senior konyvelo lett vegul fokonyvelo. Jelenleg 1.2M a bruttoja plusz cafe plusz kocsi. Ja es nem protekcios.
Nyilvan szerencse is kell de nagyon jol keresnek a pu-szv szakosak ha nemcsak partyznak a suli alatt.
A HR szakosakat haaaaaat.....en nem mennek HR-re.
Hat nem tudom. Alatta a senior konyvelok 650br-t kapnak plusz cafe.Sztm kozel netto fel millabol el lehet eldegelni.
Eleg sok helyen dolgoztam mar es mindenhol remek bereket tapasztaltam a penzugyesek kozott.
De ebbe a programozo dologba amugy is feleslegesen kezdtel bele mert a kerdezo egyertelmuen leirta hogy nem matekorientalt.
En matematikus vagyok aktuariuskent dolgozom es messze jobb fizezesert mint akik a ceg programfejlesztoi. Megsem javasoltam neki hogy iragy az ELTE matek szak. Ha utalna nem neki valo ahogy a programozas sem.
Ja egyebkent kosz a piros kezet en is viszonoztam a szivessegedet. 😊
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!