Programozást hol tanuljak?
"A lényeg a gyakorlatban van, a cégek sem kérik a diplomát." - Valóban sok cégnél nem elvárás, de nagyon sok cég kér legalább egy BSc-t. Nem a szakmai tudás miatt, hanem előszűrésként (jelentkeznek több százan pár pozícióra, nyilván nem tudnak mindenkit behívni).
Nyilván a kérdezőnél ez nem hiszem, hogy gond lenne (gépészmérnök BSc-vel is fel fognak venni, ha értesz hozzá). Csak leírom, nehogy valakit megtévesszen. És ismétlem, nem azt mondtam, hogy diploma nélkül ne lehetne állást találni, csak nagyon sok kapu zárva marad.
Megfontolandó egy proginfó alapszak három okból:
1. Jól mutat egy ilyen diploma álláskeresésnél.
2. Valami hasznosat azért csak tanulsz.
3. Gépészmérnökként a matekos tárgyaidat valószínűleg be tudod számíttatni, így nem kell olyan sokat dolgoznod az újabb diplomáért.
Ha az alapszakot esetleg túl soknak gondolod, felsőfokú szakképzésben is tanulhatsz programozást, úgy csak két év a képzési idő.
#4 Nem akarlak meggyőzni, mindenki úgy formálja az álláspontját, ahogy akarja. Valóban pontatlan voltam, pályakezdőkre vonatkozott a válaszom (diplomanélküli pályakezdőként nehéz betörni az IT piacra). Nyilván ha valakinél ott lóg a +5 év fejlesztői tapasztalat, akkor édes mindegy. Viszont nem mindegy, hogy azt a +5 évet hogyan és milyen körülmények között szerzi az ember. A tapasztalattal a diploma úgymond "elévül", de pont a bezáródó kiskapuk (amikről korábban írtam) pályakezdőknek szól.
(Másrészről nem egy multiról tudok, akiknél igenis elvárás a diploma, fejlesztőnél is. Sőt, továbbmegyek, van olyan multi - Magyarországon is elérhetőek, ahol MSc az elvárás. Miért? Mert a magyar oktatási színvonalat figyelembe véve, azt becsülték meg, hogy mesterképzés végére lesz eléggé felkészült - elméletben, és nyelvtudásilag.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!