Milyen informatikai, programtervező informatikus egyetemeket/főiskolákat jelöljek meg átlagos tanulmányi eredménnyel, illetve jó érettségivel?
Programtervező informatikus szakon szeretnék továbbtanulni, viszont magyar nyelvtan/irodalom tantárgyból 3-as leszek év végén. Matek, történelem sajnos szintúgy 3-as lesz. Angolból és informatikából 4-es leszek. Ez egészen biztos, hacsak be nem ugrik valami probléma, mert lehet a magyar még 2-es lehet. (Sajnos. :( )
A választott érettségi tantárgyam az informatika, ami biztosan 5-ös, de minimum egy 4-es lesz. Na most ha a többi tantárgyból is tennék egy 4-es érettségit, esetleg magyarból 3-ast, akkor hová lenne érdemes jelentkeznem? Milyen programtervezői informatikus egyetemre vagy főiskolára jelentkezzek Budapesten?
Esetleg valaki tudna ajánlani valamit? Minél több a választék annál jobb, nagyon fontos lenne!
Én is most vagyok végzős, és én is informatika területre mennék tovább. Ezért elég sok oldalt átolvastam, sok infót gyűjtöttem.
Nos a programervező infprmatikus szak neve mindössze pár éve tartalmazza az informatikus szót. A régi elnevezése: Programtervező matematikus. Budapesten csak az ELTE indít proginfót, amin ha összehasonlítjuk az országos egyetemekkel (ugyanezt a szakot), akkor gyakorlatilag elméleti matematikust csinálnak belőled, kevés programozás ismerettel (amit magadnak kell megtanulnod egyedül). Ők csak a programtervezés "logikáját" tanítják ott, ami valójában egy matek szak ,csak ezt burkolja az elnevezése.
Szóval 3-as matekkal én egyáltalán nem ajánlanám, hogy odamenj, mert még az 5ős emelt matekosok is koppannak már az első vizsgákon, ZH-kon. Ezt több fórumon is megerősítették. Szegeden kevesebb matek van, ott viszont nagyon erős a programozás gyakorlati része, gyors a tempó. Már az első programozás vizsgákon a 0-ról kell tudnod leprogramozni egy sakkjátékot, dámajátékot, úgy hogy működhessen multiplayerbe (ugyanazon a hálózaton), illetve játszhass singleplayerbe a géppel.
Budapesten van az Óbudai egyetem mérnökinfója, ami jóval könyebb, mint az ELTE és a BME, és onnan kikerülve is lehetsz programozó. A matek ott is erős, de nem annyira, mint az elte-n és bme-n. Hátránya talán, hogy sok van elektronika, fizika, meg egyéb mérnöki tárgyak.
Én jártam 1 évig matekfaktra a suliban, ahol 5-ös voltam, készültünk is az emelt érettségire, de végül középszintűre megyek. Mivel szakgimibe járok, programozást 4 éve tanulunk, jóval magasabb szinten vagyok már mint az emelt infó érettségi követelménye.
Sok jót olvastam az Óbudai egyetemről, tavalyi évbem voltam a nyíltnapjukon is, nekem tetszett. Szerintem jelentkezz te is oda, nem olyan magasak a ponthatárjaik. Megjelölheted még a Pázmány mérnökinfóját is, az kb egy szinten van az Óbudaival.
Akárhova is jelentkezel, 2 érettségi tárgyadat fogják duplázni (mert a jegyeid nem túl jók). Az egyik kötelezően a matek, a másik meg lehet az informatika. Középszinten mind2-t legalább 85%-ra meg kell írnod, hogy esélyed legyen bekerülni az egyetemekre (bárhova is mész Pesten). Nyelvvizsgád gondolom nincs, mert akkor írtad volna. Nekem van egy középfokú angolom, ami +28 pontot ér. És nem bántásként, de 3-as matekkal szerintem nem fogsz 85% fölötti matek érettségit írni.
Szerintem infóból jelentkezz emeltre. Nem sokkal nehezebb, mint a középszintű, csak pluszban van proramozás. De az érettségi szintjén a 0-ról is meg lehet tanulni májusig, ha minden nap gyakorolsz youtube tutorialok alapján. 45%-os emelt érettségitől jár +50 pont a felvételinél.
Mivel írtad, hogy angolból jól vagy, jelentkezz gyorsan egy nyelvvizsgára. Elég könnyű hidd el. És az még 28 pont. Ráadásul most már ingyenes is, mert az állam visszafizeti neked a sikeres nyelvvizsga árát. Szerintem ezt érdemes kihasználni.
Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, akkor elég 60-65% körüli érettségiket írnod, és az emelt érettségiért és a nyelvvizsgáért járó többletpontoddal szinte biztos, hogy bekerülsz. Az más kérdés, hogy 3-as matekkal meddig fogod bírni a tempót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!