Emelt szintű érettségit akkor is le kell tenni, ha az adott szakból van főiskolai/egyetemi diplomám?
Ha pszichológia szakra felvételizek, ahol történelemből és idegen nyelvből is lehet érettségizni, és egyikből emelt kell, akkor is le kell tenni az emelt érettségit, ha már angol-történelem szakos tanár vagyok, így van mindkettőből diplomám? Vagy ez esetben a diplomát beszámítják azzal egyenértékűnek?
A régi rendszerben érettségiztem, és érdekel, hogy ez esetben mi a szabály.
A TO-n kell megkérdezned, hogy a diplomát beszámítják-e.
Ha nem számítanák be, a régi érettségi középszintűnek számít, akkor is, ha régen központit írtál:S Viszont a jegyednek megfelelő max. ponttal számítják be. (Tehát egy jeles pl. 100%-ot ér.)
Megtaláltam a felvi oldalon.
Ott ezt írják az egyik egyetemnél:
"A pontszámítás alapja a megszerzett felsőfokú oklevél minősítése:
5 (jeles, kiváló, kitünteséses) minősítés esetén 400 pont;
4 (jó) minősítés esetén 360 pont;
3 (közepes) minősítés esetén 320 pont;
2 (elégséges) minősítés esetén 280 pont. "
Ha nekem 4-es (jó) minősítésű a diplomám, akkor arra 360 pontot adnak. De ez önmagában kevés a 400+ ponthatárhoz (ahogy tavalyi alapján nézem), akkor ez esélytelen számomra?
A régi érettségim (amit most középszintűnek ismernek el) kitűnő lett (jeles minden tárgyból).
Akkor a hozott pontok + két emelt szintű érettségi (amit felnőttként tennék le pl. töriből és angolból) még jó esélyt jelentene?
Most nem vagyok ismerős a jelenlegi rendszerben, mert nem tanítok éppen, és ugye változott is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!