Milyen szakokra juthatok be egyetemre/főiskolára kb.4-es
átlaggal?
Figyelt kérdés
Ha tegyük fel év végén mindenből olyan 4-re állnék, és az érettségi is akörül sikerülne egy emelt angollal, akkor milyen szakokra lenne esélyem bekerülni?
Mert már átböngésztem a felvit több soron is, de minden szak ami egy kicsit is megfogott, 400 feletti pontokat követel és én nem hiszem, nem tudom, hogy ez így meg lenne-e nekem.
Szeretnék egy kicsit elszakadni ezektől az elképzeléseimtől, hiszen ezekre nem lesz sok esélyem bekerülni és szeretném ha mondanátok néhány szakot, hátha valamelyikre még nem gondoltam de megfog.
Attól függ, ha tudsz emelt érettségit tenni 4-esre, elég sok lehetőséged van.:) Nyelvvizsgával mellé mégtöbb. Van a felvin a bal listában egy olyan, hogy "pontszámító kalkulátor", ott megnézheted, nagyjából hány pontod lenne.:) A műszaki szakokon alacsony a ponthatár, de nem merem ajánlani, mert ahhoz képest nagyon húzósak. Tanárin, szociológián, politológián és hasnonlókon szerintem elérnéd a ponthatárt.:)
2018. jan. 10. 21:23
2/6 A kérdező kommentje:
van nyelvvizsgám, de szerintem mivel angolból emeltezek, csak arra adják meg a pontot, külön a nyelvvizsgára nem. néztem a pontjaim, azt hiszem valahogy 380 körül dobta ki... szociológián és a tanárin is gondolkoztam már, de nem is tudom.. nem kiáltok fel rá, hogy igen, ez életem célja :D szociológiával milyen lehetőségeim lennének amúgy?
2018. jan. 10. 21:27
3/6 anonim válasza:
Szerintem nagyon rosszul állsz neki ennek a szakválasztásnak. Pont megcseréled a sorrendeket (kiszámítasz magadnak egy kényelmes pontszámot, aztán ahhoz nézel szakot - és bízol benne, hogy találsz olyat, ami meg fog). Ez a hozzáállás nem túl bíztató, így felsőoktatás előtt.
Gondold át mit akarnál szívesen tanulni, mi az ami leköt, amivel foglalkozni akarsz. Nézd meg, hogy az elmúlt években mennyi volt a ponthatár és tanulj. Január első fele van, érettségi meg majd csak májusban lesz (így még az se lehet indok, hogy a félévi jegyeiden nem tudsz már változtatni - érettségi eredményeket lehet duplázni). Fel lehet készülni, elszántság kell.
2018. jan. 10. 21:41
4/6 A kérdező kommentje:
legszívesebben pszichológia szakra mennék, de oda 420 körüli ponthatárok vannak. Most számolgatom a pontjaim, úgy kapok 402-őt, ha megcsinálok pluszba egy okj-t és szakirányba tanulok tovább. (most ügyvitelt tanulok). szóval ez reménytelennek tűnik.
2018. jan. 10. 21:45
5/6 anonim válasza:
A szociológia, szocped és a pszichológia nagyon sokban egyezik, szerintem. Én pszichó szakosként vettem fel elég sok tárgyat mindkét említett szakról szabadon választottnak, szerintem nagyon nagy átfedés van és a mesterszakok esetében (a pszichó mestert kivéve, mert az csak pszichóval megy) szinte mindenhova jó a szociológia, ahova a pszichológia is, sőt, talán több helyre is. :) Én egyrészt azt javaslom, hogy igen, állj neki teperni inkább és lődd be célnak a pszichót, másrészt pedig második-harmadik helyre keress úgy szakokat, hogy a mesterre való átmenet alapján nézed. Tehát mesterképzéseket nézel felvin, írni fogják, hogy milyen alapszakkal lehet oda menni és aközül választasz pl. Alapszakon úgy is tucatnyi alapozótárgyad lesz, a tényleges szakmába sok esetben csak mesteren kóstolsz bele.:)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!