Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Azt tanuljam, ami érdekel...

Azt tanuljam, ami érdekel vagy azt, ami elismertebb és állítólag jobbak vele a lehetőségeim?

Figyelt kérdés

Ha azt nézem, hogy mi érdekel és mivel foglalkoznék szívesen, akkor nyelvszakot választok, amivel állítólag nagy valószínűséggel nem fogok tudni boldogulni és eleve rengetegen lenézik a bölcsészeket, mert azok büfészakok és nem jók semmire...Ha pedig a másik szempontokat (nagyobb presztizs, biztosabb munkahely és nagyobb kereseti lehetőség) nézem, akkor pedig egy mérnöki vagy gazdasági képzést választok, viszont egyáltalán nem érdekel sem a gazdasági, üzleti, sem pedig a műszaki vonal.

Egyébként mindkét területen jó vagyok, az idegen nyelvek és a matek is megy.

2017. dec. 20. 15:04
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Minornak nyelvszakon választhatok másik nyelvet, ami nem kerül be a diplomámba, ugyanakkor akár azzal is mehetnék mesterre. A természettudományos tárgyakat kihagytam a leírásomból, viszont azok sem érdekelnek cseppet sem, az informatika sem, tehát ha már úgy döntök, hogy a szívemre hallgatok és nyelvet választok, akkor tuti, hogy mellé egy másik idegen nyelvet választanék. Egyébként jelenleg inkább a tolmácsolás, fordítás érdekelne, viszont ezt még nem tisztáztam magamban, de úgy gondolom, hogy ha úgy döntök ilyen irányba indulok el, akkor az egyetem alatt majd kialakul, hogy konkrétan mit is szeretek leginkább, mi érdekel és jobban megismerem majd a lehetőségeimet is.
2017. dec. 20. 16:57
 12/13 anonim ***** válasza:
100%

én egy keleti nyelvszakot végeztem, majd gazdasági képzésre mentem tovább. imádom a nyelveket, alapvetően ilyen beállítottságú vagyok, de a gazdasági képzés is érdekel. nekem az a B tervem, ha nagyon nem válna be ez a szak (amit kétlek, már nem elsőéves vagyok, és tetszik), hogy ha minden kötél szakad, gazdasági fordítóként is érvényesülhetek. ne hallgass azokra, akik lenézik a bölcsészettudományt - nincs igazuk, a legtöbbje tájékozatlan. különleges nyelvekkel is jó lehetőségeid vannak, csoporttársaimnak, akik a nyelvszakot végezték és nem váltottak utána, mindnek van a nyelvhez kötődő munkája és lehetőségekből is elég sok van. ritka nyelvet válassz, pl. keleti nyelvek, arab, ami még nagyon haznos, az a környező országok nyelve (lengyel, ukrán, cseh, szlovák stb.). fordítóként, tolmácsként is dolgozhatsz (ha európai nyelvet választasz, és jó vagy, az EU-ban is dolgozhatsz!), de cégek kapcsolattartója is lehetsz, ami eleinte nem hangzik valami túl jól, de lehetőséged van az előmenetelre. lehetsz magántanár, diplomata a megfelelő mesterképzéssel (nemzetközi kapcsolatok/tanulmányok), dolgozhatsz a vendéglátásban is. ha van affinitásod a programozás/IT iránt, akkor honlapok, appok fejlesztésében is segédkezhetsz.

a gazdasági képzésről annyit tudok mondani, hogy ha nem érdekel, bele se kezdj, sok meló és nehéz is, ha nem vagy ilyen beállítottságú, valamint már írták előttem is, hogy az egyetem után ezen a területen fogsz nagy valószínűséggel dolgozni, és nem leszel sem jó munkaerő, sem boldog ember.

amúgy üzleti gazdasági vonalon azért vannak szerethetőbb szakok, pl. a hr, a marketing, és lehet, hogy idő közben megszereted ezt a területet is.

2017. dec. 20. 17:48
 13/13 anonim ***** válasza:
Sokan manapság nyelvszakokkal SSC szektorokban helyezkednek el mert ott a nyelv az alap feltétel, a többire betanítják. Ritkább nyelvekkel csak úgy kapkodnak utánad, amiről most én olvastam, az az hogy angol nyelven tudót kerestek, mert annak az SSC-nek a központi nyelve angol volt, de mellé kérték a hollandot mert olyan osztályra rakták volna az illetőt.
2017. dec. 24. 22:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!