Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Anglisztika vagy angol tanári...

Anglisztika vagy angol tanári szak?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Első éves anglisztikás tanuló vagyok, de sokan elbizonytalanítottak, hogy nem fogok tudni elhelyezkedni vele. Így gondoltam átmennék tanárira, de nem vagyok biztos benne. Számomra fontos, hogy szeressem amit tanulok, es imádom ezt a szakot. De az is fontos lenne, hogy a későbbiekben el tudjak helyezkedni vele. Annyira sokban nem is különbözne a tanári, 1-2 órát veszítenék el ami anglisztikán van de tanárin nincs. A nagyobb probléma a másik szak választása az angol mellé, ugyanis nem igazán érdekel sem a történelem se a magyar, se az egyéb tárgyak amivel kapcsolható.

Szerintetek mit tegyek? Maradjak anglisztikán? Vagy szenvedjem át azt az öt évet es valahogy tanuljak meg másik tárgyat is? Nagyon tanácstalan vagyok.

Help please.

2017. nov. 3. 13:48
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Azt válaszd, amit szeretnél, ha az az anglisztika, akkor azt. Minornak tudsz felvenni egy másik nyelvet is (ha nem szakirányt választasz), azzal elmehetsz fordító-tolmács mesterképzésre is, de utána még ugyanúgy lehetsz tanár is. Nekem vannak anglisztikás ismerőseim, az egyikük az "American International School of Budapest" -ben tanít, van aki egy nyelviskolában dolgozik és van olyan is, aki egy multinál dolgozik, bár ő több nyelvet is beszél.

A tanárival szerintem nem is az a probléma, hogy le kell mondanod néhány anglisztikás tárgyról, hanem az, hogy ott tanárnak tanulsz, aminek akkor van értelme, ha tanár szeretnél lenni. Én úgy vettem le az írásodból, hogy téged nem érdekel a tanítás, csak mások szerint inkább válaszd azt mert azzal több lehetőséged lesz....szerintem az már régen rossz, ha emiatt döntesz így. Annyi tanár van, akin látszik, hogy utálja a munkáját, ki nem állhatja a gyerekeket, nem tud tanítani, türelmetlen stb., ugyanis nagyon sokan csak azért mennek tanárnak mert "miért ne?" és szerintem ez borzasztó. Akkor menj tanárnak, ha tényleg tanárként szeretnél dolgozni, különben semmi értelme nincsen....Lenne munkád, el tudnál vele helyezkedni, oké, tök jó...de élveznéd is, szeretnéd is?

2017. nov. 3. 14:07
 2/11 A kérdező kommentje:

Sajnos az után nem lehetek tanár. Csak ha elvégzek mellé egy osztatlant, ami plusz 7 félév.

A fordítóval az a baj, hogy ennél az egyetemnél muszáj hogy legyen egy német nyelvvizsgád hozzá. Ami nem lehetetlen persze, csak a német az egyetlen nyelv amit világ életemben utáltam.

A tanrival pedig egyáltalán nem lenne bajom, korrepetálni szoktam, türelmes vagyok és szeretem a gyerekeket is. Angol tanár az nagyon is tetszene nekem. A nagyobb probléma ezzel a másik szak, ami egyáltalán nem érdekelne.

Számomra az lenne a legjobb, ha anglisztikáról lehetne menni egyszakos tanárnak valahogy, mint régen, de sajnos most már csak az osztatlannal lehet tanári diplomája az embernek.

2017. nov. 3. 14:21
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Hát igen, úgy gondoltam, mindenképpen kell utána még szerezni egy tanári végzettséget. Én úgy tudtam, hogy anglisztika mester után még lehet jelentkezni egyszakos mesterre, amivel taníthatsz, de azóta rengeteg mindent változtattak, úgyhogy lehetséges, hogy ez már nem így van.

Ha egyáltalán nincsen semmilyen másik tárgy, ami érdekel, akkor vagy maradsz anglisztikán vagy pedig elmész tanárira és választasz egy másik tárgyat, amit megcsinálsz mert muszáj, de utána nem használod, csak angolt tanítasz.

2017. nov. 3. 15:11
 4/11 anonim ***** válasza:
75%
A felvi szerint van olyan mester, hogy angol nyelvoktató, a 2016/2017-es tanévben vezették be, csak az a probléma, hogy csak papíron létezik, egyelőre még egyik egyetem se hirdette meg. De hátha mire te végzel, már fog indulni. Szerintem semmiképp se menj át osztatlanra, ha másik tárgy nem érdekel, nincs értelme szenvedni vele.
2017. nov. 4. 19:39
 5/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! :)
2017. nov. 17. 20:39
 6/11 anonim válasza:
100%

Szia,

Remélem még nem késtem el a válasszal. Én angol BAt és angol MAt végeztem néhány éve, nagyon szerettem, jó is voltam benne, és amikor végeztem egyáltalán nem az volt a stresszforrás, hog találok-e munkát hanem hogy hogyan utasítsak vissza ajánlatokat.

Arra készülj fel, hogy a tanárok nagyon rosszul keresnek, kezdő fizu valami nettó 130 ezer és ez valami 10 év múlva lesz 180 ezer. Én alapból nettó 200 kezdőfizuval kezdtem.

Az egész lényege hogy okosnak kell lenned, tanulj az angol mellé egy másik nyelvet közép szinten, vagy szerezz valami részmunkaidős állást utolsó évre, ha lehet ne a H&M-ben, hanem valami gyakorlati helyet egy nagyobb vállalatnál. Erasmus, diákszervezetek mindig jól jönnek az önéletrajzban.

Biztos angol tudással kb. bárhová tudsz menni, nagyon sok külföldi vállalatnak vannak Bp.-en kirendeltségei, és nem csak call centerben, én elég sok interjún jártam ahol a munka maga kb emailezés volt pofátlanul magas bérekért.

So yeah, csak legyen önbizalmad, ha eljön az ideje olvass utána hogyan kell jól interjúzni, nézegess állás hirdetéseket és minden rendben lesz.

2017. dec. 1. 10:13
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Anglisztika alapszak! Nagy hülyeség,hogy BA-s nyelvi diplomával semmit nem lehet kezdeni. Már csak diákmunkákkal elég jó kis pénzt lehet szerezni, persze megértem a dilemmád, a tanári egy biztos szakmát fog adni, és többet is ér majd a munkaerőpiacon, viszont ha nincs motivációd, nem fogod kibírni a 12 félévet, főleg úgy,hogy az egyik szakhoz nincs affinitásod. Nekem ez volt a vágyam, szeretném is mindkét szakom,de így is baromi nehéz motiváltnak maradni olyan szorgalmi időszakok mellett,hogy levegőt venni nincs időd.

És hidd el: habár angolos érdekeltségű diplomákkal Dunát lehet rekeszteni, mindig lesz munkád, mert a nyelvre mindig szükség van.

2018. jan. 5. 15:59
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Az anglisztika BA további előnye, hogy nem erőltetik rád az összes olyan riherongy tárgyat,ami csak a honfoglalóban kell majd bizonyos válaszokhoz aranytallér növelőnek. Néha irigy szemmel tekintünk azon BA-s szaktársainkra,akik vehetnek fel üzleti angolt, netán olyan alkalmazott nyelvészeti tárgyakat, aminek netán az élethez is van egy aprócska köze. Szabadon rendelkezhetsz tárgyaidról, te állítod össze az órarendedet,továbbá: lesz szociális életed,nem kell reggel 8-tól este 8ig ott pironkodnod,olyan hülyeségek miatt, amit az ellenségednek se kívánnál.
2018. jan. 5. 16:17
 9/11 anonim ***** válasza:
88%

Hogy egészen őszinte legyek: az osztatlan tanári távlati értéke nagyobb, de maga a sok erőfeszítés nem éri meg,ami ehhez tartozik.

Anglisztika BA-val lehet,hogy hangyabokányival limitáltabb lehetőségeid lesznek, de! szabadabb életed, és kiegyensúlyozottabb hormonháztartásod is.

2018. jan. 5. 16:19
 10/11 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
2018. jan. 7. 17:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!