Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Bevállalhatom egyszerre az...

Bevállalhatom egyszerre az emelt szintű kémia és biológia érettségit jövő májusban?

Figyelt kérdés
Röviden rólam.19 éves végzős gimnazista vagyok. Nehéz döntés előtt állok, és remélem, hogy a tapasztalaitok majd segítenek nekem ebben. Nagyon szeretnék gyógyszerészként a PTE GYTK-n tovább tanulni. Ennek követelményeivel tisztában vagyok. Azonban a biológia specializációt csak a 12.évfolyamban tudtam felvenni. Tehát korábban csak az alapórai tananyagot tanultam,amivel nem is volt probléma, jól ment. Azonban túl az első heteimen össze vagyok törve, ugyanis állandó csalódások érnek a biológia kapcsán. A specializáción a követelményrendszert kidolgozva haladunk, sok energiát, időt fektetek ennek tanulásába, de egyszerűen nincsenek sikereim. Minden nap foglalkozom vele (ha csak fél órára is). Azonban mindig össze zavarodnak a dolgok, mire a tesztfeladatok megoldásához jutunk. Egyszerűen képtelennek érzem magam arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyire részletesen ismerjem az élőlényeket, (sejtbiológiát, rendszertant tanulunk jelenleg). A kérdésem valójában az, hogy jobb eredményt érnék el, ha halasztanék egy évet, és addig tanulnám, vagy túl sokat felejtenék? Természetesen ennek az évnek a tanulás lenne a fő célja, de dolgoznék is mellette. A kémia elméleti része jól megy,de van még mit ismételni, a számolásokban kell meg fejlődnöm májusig. Biológiából sok a hiányosságom, úgy érzem.Minel több pontot szeretnék szerezni, hogy állami támogatásban tudjak tanulni. Viszont ha mindkettő emeltet meg csinálom, akkor kettő gyengébb érettségim lenne, ha viszont csak a kémia, akkor több időt tudnék rá fordítani, és lenne egy viszonylag magas százalékú kémia érettségim.A pontszámításnál a duplázás nem jöhet szóba, vagyis nem szeretnék kockáztatni, tehát a maradék 3 érettségi tantárgyat is figyelembe kell venni.(3 mert az idegen nyelvet előrehozottként megcsináltam, most októberben szintemelőzöm) Esetleg van valami hatékony módszer, hogy ilyen rövid idő alatt megtanuljam a biológiát? Köszi, hogy elolvastál!

2017. szept. 22. 07:09
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

Én értékelem az igyekezetet, de ne most akarj még dolgozni is! (Ha egy évet halasztanod kell, az sokkal többe fog kerülni.)

Azon kívül meg szerintem bőven megéri a biosz emelt a +50 pontért (én emelteztem, pár középszintű sort néztem csak végig, szerintem annyival nem könnyebbek). Rengetegen bevállalják a kettőt együtt. A GYTK-ra amúgy sem magas a ponthatár, nem kell ANNYIRA jónak lennie.

És különben is, még több, mint fél év van hátra!

Jó, most megijedtél, de szerintem lépj túl rajta!

2017. szept. 22. 09:27
 2/17 A kérdező kommentje:
Először is köszi a válaszod. Esetleg te is hasonló szakmát tanulsz, tanultál?
2017. szept. 22. 13:18
 3/17 anonim ***** válasza:
100%
Igen, én is emelt biosz + kémiát csináltam, és a szóbelin beszélgettünk GYTK-ra készülőkkel is.
2017. szept. 22. 13:30
 4/17 anonim ***** válasza:
100%

Tarts ki, és meg tudod olyanra írni, hogy bekerülj. Nem olyan nagy cucc ám az az érettségi, de készülni azért kell rá, és szerintem az egyik legfontosabb, hogy gyakorold be a feladatokat (csináld meg az összes eddigi emeltet bioszból meg kémiából is). Tanulni is úgy tanulj egy anyagot, hogy megérted, utána pedig egyből csinálj hozzá feladatokat (tesztfeladat, diagramelemzés stb.). Sokkal hatékonyabban tanulsz, és ez nem csak a bioszra vagy a kémiára igaz. :) Kémiából tűzd ki, hogy mindennap megcsinálsz egy (februártól 2) emelt szintű számolást, és azok is menni fognak. Húzós lesz, de jut majd időd másra is tanulni, ne aggódj. Fel fognak venni, és szerintem felesleges egy évet halasztani. :) Tényleg összekaparható 400-410 pont, azzal meg már esélyes, hogy bent vagy.

Üdv, egy elsőéves GYOK-os ;)

2017. szept. 22. 13:42
 5/17 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszaitokat! Nektek hogy sikerültek az emelt érettségik? Mikor kezdtetek rá készülni? Második válaszoló, melyik egyetemre jársz? :)
2017. szept. 22. 13:49
 6/17 anonim ***** válasza:
100%

A biosz 85% lett, a kémia 75%.

A kémia számolást előző októberben kezdtem, az elméleteket januártól.

2017. szept. 22. 13:58
 7/17 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszaitokat! Nektek hogy sikerültek az emelt érettségik? Mikor kezdtetek rá készülni? Második válaszoló, melyik egyetemre jársz? :)
2017. szept. 22. 14:14
 8/17 anonim ***** válasza:
100%
Én tavaly októberben kezdtem felkészülni emelt kémia es bioszra a 0-ról. 74% lett a kémia és a biosz 78. Bioszra teljesen egyedül készültem fel a mozaikos könyvekből. Kémiából pedig az elméletet szintén egyedül sajátítottam el, csak számolásokra jártam heti egyszer tanárhoz. Most pedig az orvosin tanulok :)
2017. szept. 22. 17:07
 9/17 anonim ***** válasza:
100%
Én kb hasonlóan álltam, csak én kémiából voltam gyengébb. Ennek ellenére én úgy döntöttem megpróbálom. Sajnos közbejött egy 2 hónapos betegség szólval nem tudtam hatékonyan készülni ( de ebbe azért szorgalmam hiánya is bőven közrejátszott). A biosz 76, a kémia 55 % lett. Így nem kerülte be, kihagytam egy évet és újraérettségiztem. Minimális tanulással igy nagyon ragadtak rám a dolgok, mivel csak arra 2 tárgyra kellett koncentrálnom. Mindkettő 84% lett végül. Mellette versenyszerűen sportoltam és dolgoztam is egyébként és viszonylag lazára vette a tanulást. Volt egy könnyű évem egyetem előtt és utólag visszagondolva így volt a legjobb
2017. szept. 22. 17:09
 10/17 anonim ***** válasza:
52%
Miért szintemelőzől nyelvből? (Lehet én értettem valamit félre..) Teljesen feleslegesen fektetsz bele energiát mikor van 2 emelt tárgyad..de ez csak egy jó tanács.
2017. szept. 22. 19:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!