Duális mérnöki képzésen milyen felkészültséget várnak el a gyakornoki helyen?
Egy év múlva tervezem, hogy elkezdem a villamosmérnöki szakot duális képzésen. Több év más területen végzett munka után rázódok majd vissza a tanulásba, tehát nem végzős egyetemistaként jelentkezem.
Felkészülök matekból, fizikából, programozásból amúgy is az egyetemre, eddig oké. De én elsődlegesen a duálist céloznám meg. Nyelvtudásomat fejlesszem pl?
Hallottam olyat is, ahol teszteket íratnak és kvázi mégegyszer vizsgáztatnak.
Azért kérdezem, mert nem tudom elképzelni, milyen munkakörbe tudnak alkalmazni egy elsőéves mérnököt, aki még nem sok mindenhez ért (természetesen a kőkemény alapozó tárgyakat nem becsülöm le, sőt!), remélem értitek, mire gondolok.
Nagy örömmel várom azok válaszát, akiknek valamilyen formán belelátásuk van ebbe a duális képzésbe, akár más szakokon tanulók is lehetnek.
Köszönöm előre is a válaszokat! :)
Az látszik, hogy komolyan veszik a cégek a duális képzésbe kiválasztandó hallgatók felmérését, kiválasztását. Sok a jelentkező, így a legalkalmasabbakat szeretnék arra a néhány helyre felvenni, amit ők bevállalnak ebből a képzésből.
A felvételi általában több fordulós, és annyira komoly, mintha legalább középvezetőt keresnének (általában a felvételi komoly). De nem nehéz.
Nem szakmai anyagot kérdeznek, mert azt még nem tudhatod mert most kezded az egyetemet. ha van érettségid fizikából és matekból és jól sikerült, akkor az sem igazán érdekli őket a továbbiakban mert elég a jó érettségi eredmény nekik.
Inkább a személyiséget nézik és a készségeket. Ilyen jellegű tesztek és feladatok vannak. Jól kell prezentálni magad, hogy miért téged válasszanak a cégek a sok jelentkezőből. A nyelvi ismeret is fontos, van ahol a prezentációd egyes részleteit angolul, vagy németül kell előad és vannak nyelvi tesztek is (általában).
Az egyetmi felvételikor nem tudsz jelentkezni duális képzésbe, oda a felvin keresztül nem is lehet jelentkezni. Neked kell mindent intézz, pályáznod kell a céghez a felvételire, állásinterjúra. Neked kell utána járnod, hogy mi a jelentkezési határidő a duálisra az adott cégnél ami általában március és június között van, cége válogatja. Ha lemaradsz a felvételi pályázatról, akkor kimaradsz a lehetőségből.
dualisdiploma.hu Gyik oldalát olvasd végig, hogy megtudd mit kell tenned.
Köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek.
Az egyik válaszban ez állt: "Megnéztük, hogy a szakmai alapokból mi van már meg esetleg, mi nincs."
Mit értsek ez alatt?
Mivel nem szakközépből jövök, így saját érdeklődésből tudok ezt-azt a szakmáról. Hobbielektronika fórumot szoktam olvasgatni, néhány dolgot saját kezűleg kipróbálni.
Programozást már most elkezdtem tanulni, sajnos az is kimaradt gimis éveimből. C nyelvvel ismerkedek, az fog kelleni erre a szakra első körben, nem szeretnék teljesen 0 tudással pislogni az elején.
A 78%-osnak: többször is rosszul írtad, helyesen tanulni.
Kérdező milyen duális képzésre akarsz menni (melyik egyetem, stb.)?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!